Gå till innehåll
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet

SBSF etablerar strategisk organisation för sportslig utveckling

SBSF har beslutat att etablera ett nationellt utvecklingsprogram med ambitionen att det skall pågå över flera år. Den som skall leda programmet är Tony Klarberg.

Under ett antal år har Svensk Baseboll halkat efter resultatmässigt i EM-turneringar. Analys och jämförelse med framgångsrika länder/organisationer visar att framgång bygger på ett väl fungerande program som har en genomtänkt utvecklingsprocess.

Programmet kommer även presenteras i ett Online-möte där alla har möjlighet att ställa frågor till SBSF och Tony Klarberg samt Kurt Ramsay. Det mötet sker onsdag 2 September kl 20.30 Inbjudan kommer publiceras separat.

SEBA – utveckling mot elit

SEBA, Sweden Elite Baseball Academy, är ett nationellt utvecklingsprogram för främst spelare under 25 år, med chans att på sikt representera senior-, U23- och U18-landslagen (anges landslaget/landslagen fortsättningsvis). Ett program som fokuserar på processen. Med ett bra program och med en bra process kommer resultaten att komma även om fokus bör vara processen

  • Utveckling av ett träningsupplägg för spelarutveckling, baserat på moderna och erkända metoder
  • Samordning av träningsläger/turneringar nationellt som internationellt.
  • Skapa ett mentorprogram för landslagscoacher samt klubbtränare.
  • Etablera kontinuitet och röd tråd genom verksamheterna för samtliga ovan nämnda landslag vad gäller träningsupplägg/träningsprogram och spelidé.

SEBA koordinerar/planerar 4st träningsläger/camps per år. Roster storlek ca 40st inbjudna spelare/tillfälle. Junior-U18/U23/U25. Urval kommer ske i dialog mellan SEBA och föreningar men intresserade spelare uppmanas också att ta kontakt direkt med SEBA.

Den viktigaste miljön för att vi ska kunna se en utveckling på lång sikt, är den utveckling som sker i klubbarna. Ambitionen med SEBA är att kunna hjälpa och stötta föreningar, distrikt och tränare på samma gång som landslag. Fokus ska initialt ligga på Elitserieklubbar och deras representationslag samt juniorlag.

Dessutom vill vi vara delaktiga i att skapa en coaching/träning-hemsida för klubbar och landslagsspelare där man skapar forum för diskussioner, Q&A, aktuella träningsprogram för enskilda individer, länkar till bra instruktionsfilmer, länkar till bra podcasts/artiklar etc.
Vi vill ytterligare nyttja moderna teknik vad gäller kommunikation såsom appar för telefoner såsom ”Sportsyou”, där valda grupperingar kan chatta, lägga upp gemensamma filer, allmänt kommunicera i en sluten grupp, bara som ett exempel.

Vem/vilka är det som kommer att driva SEBA?

SEBA-organisation baseboll (U25/U18)

Huvudansvarig
Tony Klarberg 

Tony har en bakgrund som elitseriespelare med Bagarmossen och Leksand, samt junior- och seniorlandslag.
Efter sin aktiva karriär har Tony varit engagerad som ungdoms- , junior- och seniortränare på både klubb- och landslagsnivå sedan år 2000. Tony har tidigare varit Förbundskapten för U18-landslaget och U23-landslaget samt assisterande förbundskapten och assisterande coach för seniorlandslaget samt assisterande coach för Storbritaniens U18-landslag (2019).
Tony har dessutom engagerats som tränare internationellt bland annat i under 4 år i CBLE (College Baseball League Europe) och MLBs All-Star lag under Akademiturneringar under 6 års tid. Tony har högsta möjliga tränarutbildningen i Sverige - ETU (Elittränarutbildningen) samt ett otaligt antal baseboll-utbildningar i bagaget. Han har ett stort kontaktnät internationellt.
Tony är heltidsanställd av Leksands gymnasium/Leksands kommun och har sedan augusti 2006 arbetat på Leksands gymnasium med baseboll/softboll-eleverna på Akademin. Enligt skolverkets nya regler krävs en lärarexamen för att få undervisa på RIG/NIU, en utbildning Tony avslutat under 2018 och nu innehar alltså Tony dessutom en lärarlegitimation för undervisning av specialidrott på gymnasienivå.

Nuvarande uppdrag/jobb:

  • Assisterande Förbundskapten Senior Landslaget (2020-)
  • Förbundskapten U18-landslaget (2020-)
  • Huvudansvarig Svenska Baseboll/Softboll Akademin, NIU-baseboll/softboll Leksand (2006-)


Pitching Coordinator / Roving Pitching Coach
Kurt Ramsay

Kurt Ramsay spelade aktivt under 16 säsonger för Västra Australien Melville Braves och flera säsonger med Leksands BSK (2001,2006) var juniorlandslagsspelare (Australia) åren 1993-94 samt med Australiens utvecklings Akademi 1994-96.
Efter spelarkarriären har Kurt bl.a. varit Pitching Coach på Akademin 2010-2012, Svenska juniorlandslaget 2010, Melville Braves och Perth Heat Pitching Coach 2010-2011. Under åren 2015-2016 var Kurt pitching coach för Svenska seniorlandslaget.

Nuvarande uppdrag/jobb:

  • Pitching Coach Senior Landslaget
  • Pitching Coach Svenska Baseboll Akademin NIU-Leksand (2015-)

 

Eventuella frågor kring programmet kan skickas till info@baseboll-softboll.sePublicerad: 2020-08-25

Senast uppdaterad: 2020-08-25

Sponsorer

POSTADRESS:

Svenska Baseboll och Softboll Förbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

KONTAKT:

Tel: +4686996535
E-post: info@sbslf.se