Gå till innehåll
Baseboll
Baseboll

Det här är baseboll!

Baseboll utvecklades under 1900-talet från en rent amerikansk angelägenhet till en världsidrott med 115 medlemsländer. Liksom softboll har introduktionen på OS-programmet 1996 bidragit starkt till utvecklingen - men redan under slutet av 1980-talet ökade antalet medlemsländer enormt och efter att baseboll fanns med som på programmet vid OS i Barcelona 1992 ökade man lavinartat.

Historik

Enligt legenden uppfanns basebollen av Abner Doubleday i Cooperstown, New York, i slutet av 1800-talet. Men på senare år har den historiska beskrivningen fått revideras - istället kan man konstatera att basebollen är baserad på flera brittiska slagträsporter, bl.a. rounders och cricket, och utvecklades till att bli baseboll.

1871 bildades National Association of Professional Baseball Players och fem år senare bildades den första proffsligan i USA - National League. Snabbt spreds sporten runt världen, till Japan, Taiwan, Australien, men även till många latinamerikanska länder som Kuba, Dominikanska Republiken, Venezuela, Nicaragua och Puerto Rico.

Baseboll fanns med på OS-programmet som uppvisningsidrott redan 1912 vid OS i Stockholm, då man spelade en uppvisningsmatch på Östermalms IP. Även vid OS 1936, 1956, 1964, 1984 och 1988 fanns baseboll med som en uppvisningsidrott och 1992 var det dags för det första OS-mästerskapet som en officiell idrott. Även om USA anses vara bäst i världen är det Kuba som har dominerat den internationella scenen genom tiderna då proffsen från Major League inte är med i OS-turneringarna.

Våren 2006 arrangerades World Baseball Classic, den första turneringen med fullblodsproffs från Major League Baseball i samtliga lag och många förväntade sig då att USA, Puerto Rico och Dominikanska Republiken, lagen med flest proffsspelare skulle dominera. Istället vann Japan finalen över Kuba - och endast en proffsspelare fanns med på planen.

Publicerad: 2022-11-28

Senast uppdaterad: 2022-11-23

Sponsorer