Gå till innehåll
Lacrosse
Lacrosse

STARTA ETT LACROSSE-LAG

En bild

Finns det inget lacrosse-lag i staden där du bor eller vill du sätta din prägel på ett alldeles nytt lag? Svenska Lacrosseförbundet finns till hands för att bolla idéer, komma med tips samt ge handfasta råd för hur du lyckas med ditt nyuppstartade lag. För att hjälpa till vid uppstart och utveckling av nya lag har Svenska Lacrosseförbundet samlat tips från befintliga lag runt om i Sverige.

Förening
För att få igång ett lag är det bra att ha en struktur, där första steget är att starta en förening. Ett enkelt sätt att komma igång är att titta på Riksidrottsförbundet hemsida där du hittar information och mallar som kan vara till stöd. Mer information hittar du här Länk till annan webbplats..

För att bli en förening bör man vara registrerad hos Skatteverket, vilket också betyder att en styrelse för föreningen måste tillsättas. När ni kommit igång med föreningen anmäler ni denna till Svenska Lacrosseförbundet. Genom att anmäla sig till förbundet får de registrerade spelarna rätt till försäkring, möjlighet att deltaga i SM (och andra förbundssanktionerande turneringar) samt möjlighet att spela i landslag. Ni som klubb får dessutom rösta på årsmötet som arrangeras i samband med SM, delta i utbildningar och möjlighet att boka domare.

Man kan även bli medlem i olika större organisationer som KFUM för att då få finansiellt stöd till sin verksamhet. Man kan också bli medlem i andra idrottsföreningar så som hockey, detta kan ge tillgång till utrymmen och plan. En dialog med kommunen kommer också underlätta bokning av träningsställen och dylikt.

Regler
I Sverige spelar vi efter de internationella regler som det internationella lacrosseförbundet Federation of International Lacrosse Länk till annan webbplats. tagit fram för dam-, herr- och box-lacrosse.

Dam http://filacrosse.com/rules-womens-field/
Länk till annan webbplats.
Herr http://filacrosse.com/rules-mens-field/
Länk till annan webbplats.
Box http://filacrosse.com/rules-mens-indoor/ Länk till annan webbplats.

Träning
I ett nytt lag är det inte alltid självklart vem som ska ta ansvar för träningarna. Ett tips kan vara att dela upp ansvaret på flera olika spelare och rotera vem som coachar. För att underlätta planering av träningar har vi samlat värdefulla videoklipp med lacrosse-övningar under YouTube klipp. Dessa spellistor innehåller inspiration till övningar gällande passningar, skott, anfall, försvar och mycket mer.

I början när spelarna lär sig grunderna i lacrosse kan damer och herrar träna tillsammans för att få en större grupp och håller tempot högt. De flesta lagen håller träningarna på fotbollsplaner av gräs eller konstgräs, men i början när man ska lära sig grunderna i sporten går det även bra att anordna träningar i friluftsområden, stora parker, skolgårdar och dylikt. På vintrarna väljer vissa lag att ha uppehåll medan många tränar inomhus i gymnastikhallar. Undersök om det finns inomhuskonstgräsplaner i din kommun.

Förbundet erbjuder 2015 även ledarutbildningar för nybörjare, se mer info under Ledarutbildning. Detta är ett ypperligt tillfälle att lära sig hur man lär ut lacrosse.

Match
Att spela match är en ovärderlig form av träning och vi rekommenderar ert lag att så fort som möjligt komma igång med detta. Som tradition spelas SM under nationaldagshelgen varje år, men under året arrangeras även andra turneringar i Sverige och utomlands. 2014 startades Big Eastern Lacrosse League, där lag från östra Sverige deltar. Även Swedish College Lacrosse League startade upp baserad på lag anknytningar till universitet i Sverige. Utöver detta arrangeras turneringar och träningsläger av olika klubbar varje år. Håll utkik i vår kalender för att hålla koll på vad som händer framöver!

I början kan det vara bra att spela övningsmatcher mot lag som också vid samma tillfälle kan ge tips och hjälpa till. Lag som finns i Sverige, och deras kontaktuppgifter, hittas under fliken Lacrosse i Sverige > Klubbar Länk till annan webbplats.. Kontakta ansvariga för respektive klubb och fråga om möjlighet att ordna en övningsmatch.

Utrustning
Den utrustning som vi använder i Sverige ska följa FILs internationella Lacrosse-regler. Det vanligaste sättet att få tag på lacrossematerial är att köpa via internet. Det finns flera butiker i Europa som skickar sina varor till Sverige. Beställer du från USA tillkommer tullkostnader som motsvarar svenska mervärdesskatten samt postens tilläggskostnader.

För att få spela dam-lacrosse i Sverige krävs följande utrustning:

 • Damklubba: Observera att alla klubbor som säljs är inte godkända för internationellt spel. I Sverige spelar vi efter internationella regler och därmed rekommenderar vi att ni tar reda på vad som krävs innan ni beställer (http://filacrosse.com/womens-documents-rules-equip/ Länk till annan webbplats.)
 • Tandskydd: I Sverige krävs tandskydd för att få spela match. Dessa finns att köpa i nästan alla sportaffärer och är inte specifika för lacrosse.
 • Skor med dobbar: Det finns speciella lacrosse-skor både för konstgräs och riktigt gräs. Annars fungerar fotbollsskor jättebra

Utrustning som inte är obligatorisk för dam-lacrosse men kan vara bra att ha:

 • Ögonskydd: Så kallade ”goggles” används för att skydda ögon och näsa. Dessa är specifikt designade för lacrosse och kan hittas via återförsäljare på webben
 • Handskar

För att få spela herr-lacrosse i Sverige krävs följande utrustning:

 • Herrklubba: Skall följa internationellt regelverk (http://filacrosse.com/mens-documents-rules/ Länk till annan webbplats.)
 • Hjälm: Det finns specifika hjälmar för lacrosse. Man kan också använda hockeyhjälm, men då krävs det att man har galler på hjälmen
 • Handskar: Det finns också specifika handskar för lacrosse
 • Skor: Skor med dobbar rekommenderas. Det är vanligt att spelarna använder skor med högt skaft för ökad stabilitet

Utrustning som inte är obligatoriskt för herr-lacrosse men kan vara bra att ha:

 • Axelskydd: Det finns specifika axelskydd för lacrosse. Dessa är inte obligatoriska, men flesta väljer att spela med axelskydd eftersom det skyddar övre kroppen ifall man blir träffad av boll eller klubba
 • Armbågsskydd: Dessa kan vara bra att ha ifall man funderar på att spela som mittfältare/anfallare där man med större sannolikhet blir slagen av en klubba
 • Suspensoar

För att få spela målvakt så krävs:

 • Hjälm: Det finns specifika hjälmar för lacrosse. Man kan också använda hockeyhjälm, men då krävs det att man har galler på hjälmen
 • Handskar: Det finns också specifika handskar för lacrosse
 • Skor: Skor med dobbar rekommenderas. Det är vanligt att spelarna använder skor med högt skaft för ökad stabilitet
 • Bröstskydd
 • Suspensoar
 • Halsskydd till hjälmen

Rekrytering
Rekrytering av nya spelare är inte alltid lätt då många inte känner till lacrosse. En bra början kan vara att försöka visa upp sporten för att väcka intresse. Ett bra sätt att börja är att t.ex. göra en Facebook-sida för klubben. Genom att ge Svenska Lacrosseförbundet kännedom om en ny sida så vi hjälpa till med att få ut ordet om att ett lag startar på en ny ort.

För kommunicera att ett lacrosselag har bildats och att nya spelare är välkomna kan man kontakta grundskolor eller gymnasieskolor för att ta reda på ifall det finns möjlighet att hålla lektioner i lacrosse för elever. Vissa skolor har tillgång till intercrosse-set, skolversionen av lacrosse, som då kan användas för att introducera lacrosse till eleverna.

Utöver skolor med yngre elever kan man också ta reda på om det lokala universitetet har föreningar eller olika evenemang där man kan presentera lacrosse för universitetsstudenter. Universiteten har oftast introduktionsevenemang för nya studenter, dessa kan vara bra forum för att rekrytera nya spelare genom att visa upp sporten. Kommuner brukar anordna evenemang där man kan ställa ut för att visa upp sporten, så kolla upp evenemang i hemkommunen.

Lacrosse är känt för att den är en sport som kompletterar flera andra sporter. På detta sätt kan man försöka komma överens med t.ex. hockey-, handboll- eller innebandylag om att hålla sommarträningar för dessa lag och därmed rekrytera fler spelare till lacrosse.

Finansiering
Se till att ta ut medlemsavgifter som täcker de mest nödvändiga utgifterna såsom planhyra och inköp av mål och bollar. Undersök vad det krävs för att få söka bidrag från stiftelser eller kommunen.

Sociala media
Det främsta forumet för lacrosse i Sverige är Facebook. På Lacrosseförbundets sida Sverige Lacrosse – Sweden Lacrosse Länk till annan webbplats. läggs nyheter och andra lacrosserelaterade inlägg och bilder upp kontinuerligt. Det finns flera grupper på Facebook där man diskuterar lacrosse, den främsta av dessa är Fans of Sweden Lacrosse Länk till annan webbplats. där flesta informationen angående evenemang och bredare diskussioner kan föras.
Länk till annan webbplats.

Utöver dessa finns det också gruppen Stringers corner ”Swedish style” Länk till annan webbplats. som kan användas i hobby-syfte för att experimentera med sin klubba och lära sig nya sätt att stränga om den. Det finns även en grupp avsett endast för damspelare som heter Svensk Damlacrosse Länk till annan webbplats..
Länk till annan webbplats.

Vi hoppas att informationen varit värdefull och vi önskar er stort lycka till! Tveka inte att höra av er till oss i förbundet om ni har frågor eller funderingar! Ni hittar kontaktuppgifter till samtliga i Sverige Lacrosse styrelse här på hemsidan, längst ner på sidan eller under fliken kontakt.

Grow the game!

Sverige Lacrosse

Publicerad: 2022-11-29

Senast uppdaterad: 2023-10-19

Sponsorer