Nya förbundskaptener för landslagen i Sixes Lacrosse

Svenska Baseboll Softboll och Lacrosseförbundet har utsett två nya förbundskaptener för Dam- respektive Herrlandslaget i Sixes Lacrosse, det format som kommer spelas under OS i Los Angeles 2028.
Annika McCrea, Ordförande i SBSLF's Lacrosseutskott beskriver arbetet för framtiden så här;
”Svensk Lacrosse har stått inför ett antal utmaningar sedan Covid då vi tappade en generation av spelare och inte sett den återväxt som tidigare har varit så viktig för vår sport. Vi måste bygga upp ett större intresse för sporten i hela landet, genom att göra den attraktiv för unga att utöva och för fler individer att engagera sig i. Vi måste få en större bredd, med ökad kvalitet och kvantitet i både spelare och coacher. Vi ser att landslagen är en viktig del i det hela och Sixes gör det dessutom möjligt att skapa lag med färre spelare."
Sommaren 2026 kommer EM Sixes qualifiers till OS spelas. Nu välkomnar vi Lisa Larsson och Carl Brambo som har tagit på sig rollen som förbundskapten i Sixes dam respektive herr. Lisa är bosatt i Umeå just nu och har tidigare varit delaktig i damlandslaget, nu senast i EM i Portugal. Carl är bosatt i Stockholm och spelar för Sundbyberg och har dessutom tidigare varit involverad i Göteborg, Farsta och box-laget ”helan går”. Han har representerat Sverige i box- samt fieldlandslaget. De har båda ett otroligt driv i att utveckla både landslag och Sverige som lacrossenation och det är precis vad vi behöver nu.
Förbundskansliet har bekantat sig med våra nya förbundskaptener Lisa & Carl och här nedan kan även ni göra det.
Kul att få välkomna er som nya förbundskaptener i vårt förbund. Vill ni berätta kort om er själva?
Lisa: Jag är uppvuxen i Kanada och USA men har svenska föräldrar och har nu flyttat hem för gott! Jag har alltid hållit på med olika sporter men spelade lacrosse och landhockey på College i USA och var med i landslaget i somras och deltog i EM i Portugal. Jag läser nu till idrottspsykolog i Umeå och är tacksam för chansen och förtroendet förbundet har gett mig med denna roll!
Carl: Ursprungligen från Göteborg och är för tillfället bosatt i Stockholm. Jag kom i kontakt med Lacrosse för första gången efter att hälsat på mina amerikanska släktingar i Maine, USA när jag var runt 15–16 år och har spelat sedan dess. När jag var liten spelade jag handboll. Jag har spelat både field- och boxlacrosse. Både på och utanför planen har jag ett försvarsfokus - utanför plan arbetar jag inom försvarssektorn och på plan har jag spelat främst LSM och försvarare.
Något roligt minne från er tid inom lacrosse i Sverige vill ni dela med er av?
Lisa: EM i Portugal i somras var en helt fantastisk upplevelse för mig. Det var en dröm att varje dag få klä på sig Sverige-kläderna och spela lacrosse med ett härligt lag! Mitt favorit-minne av turneringen var “Opening Ceremony” där alla lag gick igenom Braga. Det var fint att se så många lag samlade och att lokalbefolkningen blev nyfikna på lacrosse!
Carl: Ett av de bästa minnen jag har är uppladdningen och själva spelet med Farsta inför Ken Galluccio cup (Champions cup) 2013. Träningarna med Farsta var några av de mest intensiva jag har varit med om vilket gav resultat i turneringen. I semifinalen slog vi favorittippade Stockport (England), som hade varit obesegrade i många år. Hela lacrosse-Europa hejade på oss denna match och avgörandet kom i slutminuterna. Det var en laginsats med individuella prestationer av ren vilja som gjorde att vi vann.
Någon lärdom som ni tar med er in i denna nya roll?
Lisa: Jag tar med mig olika lärdomar från alla de olika tränarna och lagkamraterna jag har haft genom åren. Genom att idrotta i olika länder, olika sporter och olika nivåer, har jag haft många typer av tränare och medspelare, och hoppas att plocka fram det positiva ur detta. Jag tycker att det viktigaste är att alltid att vara öppen för att fortsätta lära mig och utvecklas, samt att ha roligt!
Carl: Om jag ska välja ett tema handlar det om vikten av att etablera ett gemensamt ramverk kring förväntningar och ansvarsskyldighet. Min bakgrund kommer från det militära och därifrån har jag med mig vissa principer kring ”laget”, ”jaget” och ”uppgiften”. För mig har det alltid varit intressant hur en grupp bildas, utvecklas och hur de tar sig an och löser uppgifter. En lärdom som jag tar med mig in i rollen som förbundskapten är vikten av tydliga förväntningar, ansvarsområden och rollfördelningar. Det är genom detta som gruppen kan bli ett väl smort maskineri som löser uppgiften.
Mitt ansvar kommer i mångt och mycket vara att underlätta så att spelarna kan fokusera på sina uppgifter i själva spelet och kring lagbygget.
Vilken resa ser ni framför er för era respektive lag under de år som ni nu skall ansvara för Sixes-landslagen?
Lisa: Jag ser en spännande men utmanande resa under de närmaste åren för damernas lag där det största målet är att öka intresset för sporten. Detta för att öka antalet aktiva spelare och med detta nivån på vårt lag. Sixes är ett relativt nytt men snabbt växande format och det är spännande att få en chans att delta i att bygga upp detta i Sverige.
Carl: Vi har mycket gott samarbete mellan de olika landslagsstaberna och vi har påbörjat arbetet för att definiera vår gemensamma ”identitet” som Sverige Lacrosse på landslagsnivå. Det är tacksamt att vi har erfarenhet i landslagsstabsforumet och inte startar från noll. I relation till detta så är Sixies-diciplinen ny och innebär ett nytt speltänk. Jag ser en resa där vi som lag, med lärdomar och erfarenheter från de andra disciplinerna, hittar vår identitet.
Några specifika mål som ni har satt upp för era lag? Vad krävs för att nå dem?
Lisa: Ett stort mål är naturligtvis OS, nu när lacrosse ska vara med för första gången på väldigt länge, i sixes format. Det kommer att krävas mycket hårt arbete på planen från spelarna och mig, men även utanför planen med att planera samt jobba ihop oss till ett starkt lag!
Carl: Många mål är kring lagbygget och att etablera Sixies-formatet på landslagsnivå. Vi vill bygga upp ett starkt lag, men även en supportorganisation som möjliggör för spelare att delta. Sverige lacrosse behöver fler tillfällen att spela lacrosse av hög kvalitet. Det ska vara enkelt att spela, delta och satsa.
Ett av de konkreta målen som laget ska arbeta för är att Sverige representeras i OS 2028. Här har vi flera delmål och turneringar längs vägen. Arbetet kan liknas vid en ”flerstegsraket”. Första steget är EM 2026, därefter OS-uttagningarna 2027 och därefter OS 2028. Det krävs ett lag för att lyckas.
Vad ser ni mest fram emot i närtid?
Lisa: Det som jag anser vara viktigast är att fortsätta jobba med att sprida sporten till så många delar av landet som möjligt. Jag ser fram emot att få engagera mig i lacrosse med detta uppdrag.
Carl: Just nu har lacrosse Sverige på herrsidan, med all rätt, fokus på field då det är EM i Polen till sommaren. Jag ser fram emot att se fieldlandslagets resa och att ta med ett momentum in i hösten då fokuset ställer om till mer sixies. Det som jag personligen ser fram emot är att samla laget för första gången på ett Open camp och börja resan konkret som lag.
Stort tack för samtalet säger vi och önskar ännu en gång Lisa och Carl samt övriga i de bägge coachstaberna och lagen varmt lycka till på resan mot målet!
Monica Söderberg, SBSLF Förbundskansli