Gå till innehåll
Softboll
Softboll

Det här är softboll!

Först skall det klarläggas - det finns inget som är "soft" med softboll. En mer korrekt internationell benämning av idrotten är fastpitch softball. Vid OS i Atlanta 1996 mättes en kastad pitch till 118 km/h i hastighet! Ta med i beräkningen att pitchern står 13,1 meter från slagmannen och att man då bara har fraktionen av en sekund på sig att kunna träffa bollen så förstår ni hur snabbt det kan gå i softboll.

Dessutom är softbollen lika hård som basebollen. Enda skillnaden är att softbollen mäter 30,4 cm (12 tum) i omkrets mot 22,8 cm (9 tum) för basebollen.

Historik

Softboll startade 1887 när George Hancock kom på idén med inomhusbaseboll, för att man skulle kunna träna på vintrarna. Men redan till våren 1888 hade sporten spridit sig utomhus. Från början kalldes det "mushball", "kittenball" eller helt enkelt "inomhusbaseboll" - men på 1920-talet hade det fått ett eget namn - softboll. Anledningen till det var att man då använde en mjukare boll för inomhusspelet.

Sporten organiserades 1933 då ASA, Amateur Softball Association of America bildades. Då började även sporten bli populär bland kvinnor.

Gradvis spreds sporten över världen, och 1965 bildades Internationella Softboll Förbundet, ISF. Idag spelas softboll i 120 länder över hela världen, som är medlemmar av ISF, mycket tack vare att man sedan 1996 är en olympisk idrott.

USA dominerar den internationella scenen med tre raka OS-guld 1996, 2000 och 2004.

VM i fastpitch softboll spelas sedan 1965. Även här dominerar USA med fem raka VM-guld till dags dato.

Slowpitch och fastpitch - varianter på samma sport

Softboll har främst två olika discipliner, fastpitch och slowpitch.

I slowpitch reglerar man hastigheten på det pitchade kastet genom att man måste lobba bollen med en underhandsrörelse, där bollen måste gå i en båge som når en höjd på minst 183 cm och max 366 cm. I USA och Kanada spelas slowpitch av miljontals människor som en motions- och korpidrott.

I fastpitch har man ingen sådan begränsning utan där gäller det att kasta underhandskast så fort man bara kan...!

Publicerad: 2022-11-29

Senast uppdaterad: 2022-11-23

Sponsorer