Gå till innehåll
Softboll
Softboll

Följ svenska softbolldamerna i deras resa mot EM i september.

Under en serie nyheter under sommaren fram till EM kommer vi att få följa damernas förberedelser inför turneringen.
EM, som äger rum i Utrecht, Nederländerna, från den 1:a till den 7:e september 2024, kommer att vara en intensiv kamp där 23 nationella lag från hela Europa kommer att tävla om titeln som europeiska mästare.

Den svenska softbolltruppen har hamnat i Grupp D tillsammans med Finland, Kroatien och Slovakien vilket på pappret ser ut att bli en relativt jämn grupp.
Förväntningarna är att det kommer att bli tre bra matcher, men laget tror på sina chanser och är redo att möta utmaningarna på planen. Förbundskapten Jonna Källström uttrycker sin tillit till truppen och betonar vikten av att alla spelare hittar sina roller i laget inför turneringen.

”Grupp D där Sverige spelar är på pappret en jämn grupp och vi tror det kommer bli tre jämna matcher, men om vi gör det vi kan på planen och spelar vår softboll så har vi stor chans att vinna dessa matcher även om vi inte på något sätt underskattar motståndet” säger Jonna.

Årets förberedelser inför EM är omfattande för det svenska damlandslaget. Redan tidigare under året har laget genomfört digitala träffar för att diskutera strategier och förbereda sig mentalt inför turneringen. Truppen har också samlats för fysiska träningar och samlingar, i Smedjebacken och senast under helgens läger på Bosön.

På Bosön samlades både senior- och juniorlandslaget för att träna och spela matcher inför det kommande mästerskapet. Även damernas masterlag, bestående av spelare som är 40 år eller äldre, deltog och bidrog till att ge landslaget en utmaning. Genom att spela mot erfarna motståndare får spelarna möjlighet att finslipa sina färdigheter och förbereda sig på bästa möjliga sätt inför EM. Vid lägret deltog även två pitchers och en catcher från herrligan för att förstärka motståndet och ge damerna en extra utmaning.

Landslagsledningen reflekterar positivt över helgens läger och noterar en ökad sammanhållning och stabilitet i båda trupperna. Det finns en känsla av trygghet som har förstärkts genom ökat samspel och gemenskap. De juniorer som har gått över till seniortruppen har nu mer erfarenhet och tar därför en mer framträdande roll i laget. Dessutom har de kvarvarande juniorerna i juniortruppen utvecklats och är redo att ta på sig mer ansvar. Landslagsledningen ser också fördelarna med det planerade upplägget för lägren och möjligheten att spela mot masterslaget, vilket bidrar till damernas fortsatta framsteg och utveckling.

Under sommaren planeras fler landslagsläger där tanken är att laget ska ges möjlighet till internationellt motstånd och ytterligare förberedelser inför EM. Detta inkluderar möjligheten att återigen möta masterslaget för att fortsätta utmana och utveckla laget inför den stundande turneringen.

Inför EM 2024 och framåt mot EM 2025, som är en del av det långsiktiga målet för seniorlandslaget, är målet att skapa en stark och sammansvetsad trupp som är redo att ta sig an de utmaningar som väntar. Trots att laget fokuserar på utveckling och förberedelser för framtiden, är viljan att vinna och representera Sverige på bästa möjliga sätt stark bland spelare och ledarstab.

Förbundskapten Jonna Källström säger: "Jag har stor tillit till truppen som ska åka till EM i september. Vi har valt spelarna med omsorg och nu gäller det bara att alla ska hitta sina roller, både i ledarstaben och i laget.
På ledarsidan har vi tappat Paulina Norman vilket är en stor förlust, men vi har samtidigt förstärkt staben med Sandra Axelsson som kommer in med mycket kunskap och erfarenhet.
Även om vi inte har några konkreta resultatmål med EM i år utan är mer fokuserade på att förbereda oss för året efter (EM 2025) så känner jag en viktig pusselbit är vinna rätt matcher framöver. Vi har sett från tidigare år att vi kan vinna tillräckligt många matcher för att placera oss i topp 8, men vi vinner inte matcherna vi måste vinna för att placera oss där. Där ska vi ledare göra allt vi kan för att spelarna ska ha alla förutsättningar att vinna dom viktiga matcherna. Det är en av dom svåraste uppgifterna för ledarstab när EM är så otroligt intensivt. Med det sagt så ska det bli enormt roligt att få representera Sverige på ett senior EM igen efter så många år!”

I slutändan är det en stor ära för det svenska softbolldamlandslaget att få representera Sverige på en internationell scen och möta de bästa lagen i Europa. Med rätt inställning, hårt arbete och en stark laganda är laget redo att ge sitt bästa under EM 2024 och visa upp svensk softboll på högsta nivå.

Publicerad: 2024-04-24

Senast uppdaterad: 2024-04-23

Författare: Sanna Hermansson

Sponsorer

Internationella och europeiska förbund