Gå till innehåll
Softboll
Softboll

Softbollinfo

Hej.

 

Jag vill med den här texten försöka sprida lite information om vad som händer inom förbundets softbollutskott.

Vi har haft en ganska hektisk period där vi jobbat hårt med att få klart planeringen inför 2024, och nu börjar saker att falla på plats.
Kom ihåg att det vi delar här är vår planering, och vissa saker kan komma att ändras allt efter som tiden går och förutsättningar kan ändras.

 

Softbollutskottet arbetar under styrelsen och har i uppdrag att ansvara för softbollverksamheten i förbudet i nära samverkan med de kommittéer som finns som ska arbeta tvärfunktionellt (så som tekniska kommittén och utbildningskommittén).

Här kommer en sammanfattning av mötesanteckningarna från utskottets senaste möte som hölls i helgen.

 

Allmänt


Nordiskt samarbete.

Vi för en dialog med våra nordiska grannländer om hur vi kan utöka vårt samarbete.
Som det ser ut nu så hoppas vi att Finland och eventuellt även Danmark kommer att spela landskamper mot vårt landslag på damsidan, och kanske även mot ett av de yngre danska landslagen på herrsidan. Norge som tyvärr i dagsläget inte har så mycket fastpitch har dock bjudit in till svenskt deltagande i deras slowpitchverksamhet.

Kommittéer och projekt


TK
TB är klara för granskning och godkännande av styrelsen, några små ändringar kan dock komma att ske men i stort sett är allt klart.

Barn och ungdom


The Cup
Tidigare i år så deltog Sverige med ett lag sammansatt av spelare från flera klubbar i The Cup i Nederländerna. En av världens största inomhusturneringar med deltagare från USA och Europas toppnationer. En mycket nyttig och lärorik turnering att delta i.

Little League
Årets juniorspel kommer att spelas som en kvalserie till Little League och planen är att ta ut ett breddlag med representation från alla klubbar för att delta i den europeiska turneringen som hålls i Ostrava, Tjeckien den 10-14 juli.
Åldersgruppen som deltar på turneringen är 13-17 år och syftet är att ge så många av våra spelare som möjligt en chans att uppleva glädjen i och får erfarenhet av att delta i en internationell turnering även om man inte är uttagen till ett landslag.
Tanken är även att uppmuntra unga ledare att delta som coacher under turneringen och glädjande nog så har vi redan fått tre stycken intresseanmälningar från tre grymma unga coacher.
Mer information om urval av spelare mm kommer att komma inom kort.

Girls at Bat.
Vi är otroligt glada över att lansera det Danska konceptet ”Girls at Bat” som syftar till att få fler tjejer i sporten. Här planerar vi att hålla sex stycken öppna träffar/läger för U13-tjejer (åldersspannet är självklart flexibelt) och duktiga ledare kommer att hålla i aktiviteten där det varvas träning med matchspel och annat kul.
Den grupp som driver konceptet består av fem fantastiska unga ledare från flera klubbar. Sammankallande är Vanessa Karadag och med sig i gruppen har hon Tilde Harnesk, Janet Thorsen, Emilia Tornemo och Fanny Karlsson.

Vi planerar som sagt att hålla sex stycken träffar under året där två träffar redan är planerade och kommer att hållas samtidigt och på samma plast som landslaget har landslagsläger. De andra träffarna kommer att hållas i samverkan med olika arrangörsklubbar och en inbjudan för att bli arrangörsklubb kommer att komma ut inom kort.

Inbjudan till första träffen i Smedjebacken den 24/2 har gått ut till alla klubbar och mer info finna på förbundets hemsida.

Nordic Softball Camp
I år kommer succén från tidigare år tillbaka!
Planeringen med Nordic Softball Camp på Bosön pågår för fullt. Vi planerar att hålla lägret fredag till söndag under höstlovet vecka 44. Mer information kommer, men planera in datumet i er kalender.

Juniorserien
Det kommer att bli 4 st speltillfällen för juniorer under sommaren där alla lag möts och spelar tillsammans, 3 st endagars möten och en turnering över 2 dagar. Fokus kommer at vara att så många ska få spela så mycket som möjligt så det kommer att vara mycket flexiblet vad gäller sammansättning av lag. Lagen kommer att kunna låna spelare av varandra, och även plocka upp spelare från klubbar utan eget juniorlag.
Serien kommer att spelas fristående från JSM och fungera som en kvalificering till Littel League.

Junior SM
JSM kommer precis att som tidigare år spelas som en fristående turnering som är öppen för alla lag att anmäla sig till. JSM kommer att hållas i Skarpnäck den 14-15/9

Vuxenidrott


Serie Div1 Dam
I år hamnade Dam EM sent på året, i september vilket rör om lite i det vanliga upplägget för seriespel och serien blir mer komprimerad än vad den varit tidigare. Under seriekonferensen uppgav föreningarna att de ville återgå till sen finalserie med bäst av fem och för att kunna spela finalerna innan EM så kommer grundserien att vara färdigspelad redan i juli, medan slutspelet hålls i augusti.
Vår serieadministratör Felica Granlund har sammanställt förslag för serien och skickat ut för ett sista påseende och inom kort kommer serien att vara satt.

Serie Herr
Även på herrsidan har planeringen för seriespel pågått för fullt under vintern och serien kommer att spelas som sammandrag där flera föreningar möts på samma plats.

EM Dam
De europeiska mästerskapen spelas i år i Utrect i Nederländerna den 1-7/9. Sverige kommer att delta med ett lag och den sista planeringen pågår för fullt. Spelarna i damtuppen har fått besked att de blivit uttagna till landslaget och första träffen blir som nämnts här ovan i Smedjebacken den 24/2

Baltic Open Herr
Turneringen kommer att hållas i Alby 8-9/6 och vi räknar med deltagande från Storbritannien och kanske även ett ungdomslandslag från Danmark utöver det svenska landslaget och några klubblag.

Turnering Dam Landslag
Den 17-18/8 kommer en turnering att hållas på Skarpnäck och den är ett led i damlandslagets förberedelser inför EM.
Inbjudan har gått ut till Finland, Danmark och Norge. I dagsläget ser det ut som om att Finland kan komma med ett eller eventuellt två lag, Norge kommer troligtvis inte ha möjlighet att delta och Danmark är just nu tveksamma då tidpunkten kanske inte passar så bra.
Vi kommer även att se om det finns möjlighet att bjuda in andra lag som kanske kan vara intresserade så som klubblag från närliggande länder eller kanske ett ”Allstar lag”.

Masters
Vi planerar att åka med både ett damlag och ett herrlag för att delta i Mastersturneringen för spelare över 40 år som hålls i Barcelona den 23-26/10. Lagen som åker på mastersturneringen är inte ett landslag utan en blandning av spelare som är intresserade. Är DU intresserad av att åka med så hör av er till softbollutskottet för mer info.

Påskturnering i Skövde
Inbjudan har gått ut till en endagars påskturnering i Skövde den 1/4 och redan har några lag anmält sig till årets första inhemska matcher!

SIM
I början av April planeras SIM i Enköping. Mer info kommer.

Slowpitch
Norge har bjudit in till både möjligheten att spela att nordisk mästerskap i mixed slowpitch, men även öppnat för att de gärna ser deltagande från svenska lag (klubblag eller ett sammansatt lag med spelare från olika klubbar).
Softbollutskottet ställer sig positiva till detta och vi kommer att gå ut med en intresseanmälan till klubbarna inom kort.

Elit


Landslag Dam
Spelartruppen till senior EM i Nederländerna är uttagen och förberedelserna pågår för fullt.
U18 kommer inte att spela någon turnering utomlands i år, men förberedelserna inför kommande år kommer självklart att pågå under året.
Fyra fysiska landslagsläger är planerade under våren/sommaren, samt en turnering i augusti för att förbereda inför EM

Landslag Herr
I år spelas inget herr EM men landslaget har självklart ett fullspäckat schema ändå med bland annat Baltic Open. Mer info om detta kommer att komma senare.

Utbildning


Domare
Under våren planeras en domarutbildning för nya domare där den första teoretiska delen kommer att vara digital och den praktiska delen kommer att hållas under SIM eller juniormatcher.
Information om datum kommer att komma ut inom kort och vi hoppas nu att alla klubbar där ute tar chansen att skicka ett par dommarkandidater från varje klubb!

Ledarutbildning
Förbundet kommer att arrangera ledarutbildning steg 1 på flera platser nu i vår.

Protokollförarutbildning
Förbundet kommer även att arrangera protokollförarutbildning under våren.

Unga ledare
Vi vill titta på hur vi kan väcka liv i den satsning som startades upp för unga ledare innan pandemin. Tanken är att erbjuda ledarna utbildningar, att de får vara med och hålla förbundsledda aktiviteter så som girls at bat eller följa med som tränar på turneringar så som Little League.

Övrigt


Årsmöte
Alla i utskottet är inbjudna till årsmötet

Pitching clinic för juniorer
Frågan lyftes under mötet om det finns en möjlighet att arrangera pitching clinics för juniorer och utskottet ställde sig mycket positiva till detta. Uppdraget att undersöka detta vidare gavs till en av ledamöterna och vi kommer att hålla er informerade om vi hittar en bra modell för detta.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vi bifogar ett preliminärt utkast över vår planeringskalender som kommer att uppdateras med mer info så som herraktiviteter och girls at bat inom kort.
Som ni ser så har vi massor med härliga aktiviteter planerade för året som kommer och vi hoppas på ett fantastiskt softbollår tillsammans.

Sanna Hermansson
Ordförande Softbollutskottet

Prelshema2024

Publicerad: 2024-02-06

Senast uppdaterad: 2024-02-06

Författare: Sanna Hermansson

Sponsorer

Internationella och europeiska förbund