Gå till innehåll
Softboll
Softboll

Svensk softboll samlade på Bosön för vårens största mönstring

Svenska Baseboll Softboll och Lacrosseförbundet arrangerade en vårmönstring för svensk damsoftboll på Bosön den 20 april. Dagen bjöd på träning och gemenskap med flera landslag samt Girls at Bat.

 

Bland deltagarna fanns det svenska damlandslaget i softboll, juniorlandslaget och masters 40+. Förbundet arrangerade samtidigt Girls at Bat, vilket är en särskild satsning för att främja och utveckla softboll för tjejer mellan 10 och 15 år.

Det första Girl at Bat-lägret, som hölls parallellt med damlandslagets läger i Smedjebacken tidigare i år, blev en stor framgång. Inför helgens mönstring hade antalet deltagare mer än fördubblats och förväntningarna var höga. Girls at Bat som ursprungligen är ett initiativ som startades av det danska förbundet och som nu har expanderat till Sverige har som fokus att öka deltagandet av tjejer inom softboll och ge dem en positiv och rolig upplevelse inom sporten.
Programmet strävar också efter att stärka kvinnliga tränare och attrahera tjejer till idrott generellt. Det betonar att skapa en positiv och stöttande miljö samt att främja vänskap mellan deltagarna.
Tjejerna fick möjlighet att träna tillsammans, spela matcher och kolla på landslagens matcher och det var en riktigt lyckad dag.

Under mönstringen gavs det svenska damlandslaget möjlighet att jobba på sina förberedelser inför det kommande EM i Nederländerna senare i höst. Laget spelade matcher mot både juniorlaget och även mot masterslaget som med sin erfarenhet kunde erbjuda intressant motstånd. För att ytterligare förbereda sig för den tuffa konkurrensen i EM, så fanns dessutom två pitchers och en catcher från herrligan i softboll på plats.

Svenska juniorlandslaget, som just nu befinner sig i en uppbyggnadsfas och generationsväxling, använde mönstringen som en del av sin förberedelse inför nästa års junior-EM i Spanien. Detta är en viktig tid för laget att utvecklas och skapa en stark grund inför framtiden.

Förbundskapten Jonna Källström är mycket nöjd med helgens träff som gav många positiva besked och möjlighet att testa olika konstellationer.

Svenska mastersdamerna, som består av spelare från hela landet med en minimiålder på 40 år, planerar att delta i European Softball Masters-turneringen som arrangeras av WBSC Europa under hösten. Mönstringen på Bosön var en otroligt rolig chans för spelarna att träffas och spela matcher tillsammans. Detta är inte bara en viktig del av förberedelserna inför höstens mastersturnering utan även en mycket uppskattad möjlighet att spela matcher tillsammans och planera för sommarens aktiviteter.

Svenska Baseboll Softboll och Lacrosseförbundet är glada över att kunna samla en så stor del av softbollsverige på en plats och det blev en fantastisk och rolig dag som bidragit till utvecklingen av svensk softboll. Håll ögonen öppna för fler spännande nyheter och evenemang inom svensk softboll!

Publicerad: 2024-04-22

Senast uppdaterad: 2024-04-22

Författare: Sanna Hermansson

Sponsorer

Internationella och europeiska förbund