Gå till innehåll
Softboll
Softboll

Frågor och svar

En bild

Vad är Little League egentligen?

Little League är världens största organisation för ungdomsbaseboll och -softboll. Little League har verksamhet i över 70 länder över hela världen och över 3.000.000 pojkar och flickor mellan 5 och 18 år. Little League har sitt högkvarter i Williamsport, Pennsylvania i USA där även Little League World Series avgörs.

Hur organiseras Little League i Sverige?

Little League är i USA organiserat så att man delar in geografiska områden inom vilket spelarna måste bo för att få spela i den lokala ligan. I USA är avgränsningen att man inte får ha mer än 20.000 personer boende inom området. Anledningen till att man har denna regel är att man vill behålla den lokala anknytningen till sporten och inte ha regionala "All-star" lag i turneringarna.

I Sverige organiseras Little League genom SBSF - som distriktslag där varje distrikt har rätten och ansvaret att organisera Little League-verksamhet inom distriktet. Sedan möts distrikten i Sverigeturneringar om möjligheten att spela ute i Europaturneringarna.Vinnaren i respektive Europaturnering går vidare till Little League World Series, i de olika åldersklasserna i USA. För svensk del är Little League en möjlighet att kunna öka antalet matcher, spela fler matcher mot spelare i samma ålder och att utveckla sig som spelare.Prioriteringen är inte att spela i turneringar utomlands, men det är en spännande bonus om så önskas.

Vad skiljer Little League från "vanlig" ungdomsbaseboll och softboll?

Little League har annorlunda åldersgränser i sin verksamhet (som baseras på amerikanska skoltiderna). Därför ser SBSF Little League som ett komplement till seriespel och turneringar för barn och ungdomar i Sverige, där distriktslag får chans att spela tillsammans.I första hand skall distriktslag representera i Sverigeturneringarna för Little League, inte "rena" klubblag. På så sätt får våra ungdomsspelare chansen att spela tillsammans med ungdomar från andra lag och på så sätt utveckla sig.

Vilka får vara med i Little League och spela?

Little League i Sverige är bara öppet för spelare som tillhör och är licensierade för lag som är medlemmar inom Svenska Baseboll och Softboll Förbundet.De distriktslag som deltar måste följa de specifika åldersgränser som finns för verksamheten.De distriktslag som deltar måste också bevisa att samtliga spelare i lagen geografiskt bor inom distriktets område.

Publicerad: 2022-11-29

Senast uppdaterad: 2022-11-23

Sponsorer