Gå till innehåll
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet

En vecka kvar till Junior-EM kval i Baseboll i Sundbyberg

Om en vecka samlas fem lag i Sundbyberg för att spela om en plats i Baseboll-JEM i Tjeckien under augusti 2022. Det är Sverige, Polen, Storbritanien, Schweiz och Turkiet som kommer att mötas i Sverige.

Samtidigt, i Trnava, Slovakien kommer lag från Belgien, Kroatien, Rumänien, Slovakien och Ukraina att mötas och göra upp om en andra kvalplats till JEM. 

Årets Junior-EM kval som spelas 4-9 juli, var ursprungligen planerad att spelas i augusti 2021. Den stora skillnaden blir nu i år att kvalet spelas utan de spelare som kunnat vara med 2021, de spelare födda 2003 som i år är ett år för gamla för att kunna vara med. Tråkigt att en åldersgrupp går miste om att spela med juniorlandslaget men pga pandemin flyttades turneringen till 2022. Det som också sker 2022, är att den som vinner kvalet i Sundbyberg kvalificerar sig till JEM i Tjeckien i augusti 2022.

Sveriges Förbundskapten Tony Klarberg berättar – ”Som lag har vi som målsättning att försöka prestera så bra som möjligt varje dag, med en förhoppning om att det räcker hela vägen till vinst och att sluta som turneringsvinnare. Men eftersom det är svårt att påverka motståndarna så får vi se hur det går, för tillfället finns ingen information om motståndet, alla motståndare kan vara lika svåra. Därför lägger vi fokus på vårt eget spel (och också för att det är det ”rätta” sättet att tänka). Vi försöker prestera så bra som möjligt med det lag/spelare som spelar för dagen. Så får vi se om det räcker till vinst. MEN, självklart går vi in i turneringen med en ambition att vinna hela turneringen!”

Förberedelserna startade med ett öppet uttagningsläger i Skövde 23-24 april. Efter uttagningslägret valdes 24st spelare ut för att samlas i Leksand 14-16 juni. 24st spelare bjöds in till träningslägret i Leksand där fokus var att träna in defensiva spel mestadels.

Tony fortsätter – ”Jag/vi vill tacka föreningarna Skövde BSK och Leksand BSK för att vi fick vara hos dom och nyttja deras anläggningar, samt att Skövde hjälpte till med middag på kvällen. Vill tack Excel-skolans kock Johan Hallin med kollegor i Leksand för hjälp med luncher och middagar.”

Majoriteten i laget är 18/17-åringar, några 16-åringar och 2st 15-åringar. Det ser bra ut inför framtiden med framtida landslag, men viktigt att det som blir 19 nästa år att de kan fortsätta utvecklas och ha en chans att spela i ett U23-landslag eller senior-landslag.
I laget har mer än hälften av spelarna erfarenheter från årets Elitserie, vilket vi ser som en stor fördel. Vi hoppas att det kommer att visa sig i prestationerna på plan.

Tony berättar vidare – ”Det ska bli fantastiskt kul att få spela JEM på hemmaplan. Utefter de små resurser vi förfogar över tycker jag ändå vi har kunnat förbereda oss helt ok. Jag känner mig trygg i vad laget kan prestera, finns mycket bra baseboll i laget, vi ska bara få ut det under den här veckan. Vi kommer bo bra, äta bra och det ska bli härligt att spela kvällsmatcher i solskenet (hoppas vi på) med släkt, vänner och andra baseboll-intresserade på läktarna. Ska bli kul att få visa upp svensk junior-baseboll. Ser också fram emot ett massivt stöd på läktarna – Ni som läser detta, kom gärna dit och stötta laget och spelarna! För mig är det också lite extra speciellt då det är 40 år sedan jag själv spelade JEM här i Sverige, 1982 på Skarpnäck.”

Sveriges 20-mannatrupp ser ut som följer:

#
Efternamn
Förnamn
Pos
Klubb 2022
Moderförening
Född
1
Vahlberg
Victor
MI, P
Sundbyberg
Sundbyberg
2005
2
Maksuti
Elion
C, OF
Sölvesborg
Sölvesborg
2005
5
Markström
Oliver
IF, P
Leksand
Skellefteå
2004
7
Fagerlund
Emil
P, IF, OF
Sundbyberg
Nyköping
2006
10
Ritzén
Linus
P, IF
Sölvesborg
Malmö
2005
11
Berg
Teo
IF, P
Sölvesborg
Malmö
2004
12
Nordsell
Elias
OF, C
Gefle
Gefle
2005
14
Börjes
Alex
P, IF, OF
Rättvik
Rättvik
2006
15
Jellnor
Lowe
MI, P
Sundbyberg
Sundbyberg
2006
16
Wettemark
Linus
OF
Sölvesborg
Malmö
2004
17
Westerlund
Oscar
IF
Karlskoga
Karlskoga
2004
21
Dell’Amico
James
C, IF
Loyola HS
Loyola HS
2006
22
Lindkvist
Jakob
IF, OF, P
Karlskoga
Karlskoga
2005
23
Öijen
Gustav
IF, P
Karlskoga
Karlskoga
2007
24
Conceicao Boox
Daniel
C, IF, OF
Karlskoga
Karlskoga
2007
25
Thomas
Ekwall
P
Sundsvall/Leksand
Enköping
2005
26
Kero
Jeremiah
P, C
Sundbyberg
Sundbyberg
2005
32
Erkers
Jesper
IF
Leksand
Leksand
2004
35
Sjögren
William
IF, P
Sundbyberg
Malmö
2004
43
Jerfsten
Olle
P, IF
Rättvik
Sundsvall
2004
 
Ledare:
 
 
 
 
 
42
Klarberg
Tony
Förbundskapten
Bagarmossen
 
29
Hopkins
Roderick
Pitching Coach
Leksand
 
41
Syrén
Jakob
Bullpen Coach
Leksand
 
4
Hammarstedt
Elvis
Ass Coach
Stockholm
 
 
Reichel
Karin
Fysioterapeut
 Från Leksand
 
              

 

En anekdot:

Sverige arrangerade Junior-EM på Skarpnäck för 40 år sedan, 1982. Basebollplanen var då alldeles nybyggd och hade flyttats för att ge plats åt bostäder.

Förbundskapten Tony Klarberg (som då var 18 år) spelade då i laget (stående 4e från höger). Robert Claesson var Förbundskapten för Juniorlandslaget (stående 1a från höger).


Publicerad: 2022-06-26

Senast uppdaterad: 2022-06-26

Sponsorer

POSTADRESS:

Svenska Baseboll Softboll och Lacrosseförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

KONTAKT:

Tel: +4686996535
E-post: info@sbslf.se