SBSF behöver fler domare
Har du funderat på att utbilda dig till baseboll- eller softbolldomare? Har du en stark känsla av fair play, är snabbtänkt och vill utveckla dig själv som person? Då kan en domarkarriär passa dig!
En underskattad del av svensk idrott är domarkåren, oavsett idrott. Att kunna rekrytera och utbilda domare till verksamheten är minst lika viktigt som att rekrytera och utbilda spelare till lagen.
SBSF har just nu stor brist på domare och kommer under vintern/våren 2013/14 genomföra domarutbildningar på en rad platser runt om i landet för att råda bot på det. Därför behöver vi fler personer som är intresserade av att bli domare i våra idrotter.
Vem kan bli domare?
Alla som har en passion för idrott och framförallt baseboll/softboll, har normal fysik, och som känner att rollen som matchledare passar dem, kan bli en duktig domare. Det är en fördel om du har grundläggande kunskaper i engelska då en del av litteraturen kan vara på engelska. Du bör ha tid att studera regler och domarteknik/mekanik, samt till matcherna är klart. I stort sett spelas samtliga matcher på helger, med få undantag. Det är självklart positivt om du själv har spelat, men det är absolut inget krav. Du kan även kombinera att spela och att döma.
Våra basebolldomare anlitas till att döma matcher i Elitserien, Regionserien och Softbollserien, vilken nivå du får döma beror på hur du genomför utbildningen (2 dagar) och vilka ambitioner du har. Känner du att du vill börja i mindre skala finns möjligheten att börja som basdomare eller hjälpa till på ungdomsturneringar.
Har du ambitionen att döma mycket och att resa runt i landet för att döma finns möjligheten till detta också!
Varför bli domare?
Har du kommit så här långt har du säkert redan funnit flera fördelar med att bli domare! Här nedan följer fem punkter som många domare nog är eniga om varför man blir domare:
För att du gillar sporten!
Om du gillar baseboll/softboll är är dömning det bästa sättet att involvera sig i sporten (om man inte spelar). Du har dessutom bästa platsen på arenan som domare!
För tävlingsmänniskan i dig!
Kanske överraskande för en del av er - men att döma är starkt kopplat till tävlingsinstinkten vi alla har. Varje match är en ny uppgift som ska bemästras.
En bra domare är en tävlingsmänniska som njuter av möjligheten att tillsammans med sina kollegor arbeta mot ett gemensamt mål - att döma en bra match. Som domare tävlar man inte mot andra, utan mot sig själv. Kan du bli bäst?
Personlig utveckling!
Dömning kräver att du tar snabba beslut, löser konflikter och hanterar både stress och press. Att döma kan ge dig erfarenheter och egenskaper som du har nytta av både på och bredvid planen.
Vänner!
Dina domarkollegor kan bli goda vänner. Många domare träffas även utanför planen. Framförallt på europeiska turneringar blir det ofta en stor kollegial stämning domarna emellan.
Pengar!
Det är inte stora pengar att tjäna på dömning och man blir inte en bra domare om det är att tjäna dem som är huvudmotivet. Men lite pengar får man ändå. Många domare avsätter dessa domarpengar till att spendera på familjen eller använda dem som extra semesterpengar. Sen är det ju trots allt en av få hobbies som man faktiskt tjänar lite pengar på. Ersättningen styrs av vilken utbildningsnivå man har och vilken serienivå man dömer på.
Som domare får du möjlighet att:
- Hålla kontakt med idrotten och hålla dig i fysisk form
- Agera som matchledare och säkerställa fair play för lagen
- Komma med i en gemenskap och uppleva god sammanhållning
- Utveckla ditt personliga ledarskap och din kommunikationsförmåga
- På sikt kunna utveckla en internationell karriär som domare
För att lyckas behöver du ha...
- Bra syn
- Förmåga att kommunicera på ett bra sätt
- Vilja att lära dig mer och vilja att alltid förbättra dig
- Snabba reflexer och bra koordination...
- ...men framförallt ett gott engagemang och hög vilja!
Är du intresserad? Vill du veta mer?
Kontakta i så fall SBSFs kansli med dina kontaktuppgifter så ser vi till att kontakta dig med lämpliga utbildningstillfällen under vintern och våren 2013/14!
E-post info@baseboll-softboll.se
Telefon 010-476 4180
Publicerad: 2022-12-05
Senast uppdaterad: 2022-12-05
Författare: Ida Karlsson