Gå till innehåll
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet

Baseboll i Japan

I Asien är baseboll stort. Väldigt stort. Från Kalle Knutsson, kommer här en inblick i japansk baseboll. På bilden nedan syns Tokyo Dome, en av de största basebollarenorna i Japan.


Den 25 augusti i år bar det iväg till Asien, däribland Japan. Förutom arbete skulle det bli tid att besöka bl a TOKYO DOME (bilden) som är en av världens största baseboll domes med 65.000 sittplatser. Tokyo Dome är inte bara en baseboll dome utan också nöjespark, och har bl.a. hotell, bowling-, inlines-, och andra idrottsanläggningar runtomkring. Även Japans Baseball Hall of Fame finns i Tokyo Dome.  Onsdagen 29 augusti skulle det äntligen bära av till Tokyo Dome. Att hitta i Tokyos tunnelbanedjungel är inte det lättaste - men med Japansk guide gick det som smort. På plats i Tokyo Dome City berättade Nakamura (guiden) att kommer man bara lite längre från Tokyo centrum finns INGA skyltar alls på ”vanligt” språk, utan bara med Japanska tecken och då är man helt ”förlorad”. Dagens match var mellan Hawks och Fighters, toppen mot botten så intresset var svalt och endast 15-20000 Japaner hade sökt sig till denna kvällsmatch. Spelmässigt var matchen jämn men efter två homeruns, en i första och en i andra inningen, så drog Hawks ifrån till 4-0 och matchen såg ut att bli en defilering. Men Fighters fick ordning på sitt spel och de nästkommande sex innings skulle bli poäng fattiga. I nionde spårade det dock ur och Hawks sprang sönder Fighters och tog 6 poäng!! Spelet är emellanåt på Major League nivå men det händer konstiga saker även i Japanska ligan ;) Matchen slutade till slut 12-1 till Hawks. På fredagen var det dags igen denna gång i Osaka Dome och mötet mellan BlueWave och Lions, två medelstarka lag men till min förtjusning skulle det bli en riktig pitherkamp. Efter 10 innings stod det fortfarande 0-0 och i botten på 11:e, till publikens förtjusning, med två brända och löpare på 1:a slog Blue Waves cleanup Vitiello (Amerikan) en låååång homerun på centerfield och matchen var över: 2-0. I Japansk press tar baseboll upp absolut mest yta med i snitt sex av totalt åtta sportsidor i Tokyos största dagstidning. Är det inte Japanska ligan på första sidan så är det storys om hur det går för de Japanska spelarna i MLB, där mest uppmärksamhet har riktats mot Mariners med Ichiro Suzuki som har slagit ett par rekord i MLB. Japansk Baseboll, Fakta: Historik: I Japan finns det 8,7 miljoner registrerade basebollspelare vilket alltså är mer än det svenska folket! Tradionellt är Baseboll den MEST populära sporten i Japan, sporter som Karate, Judo, Kendo, och Sumo Brottning delar 2:a platsen men basebollen är helt ohotad i toppen. Little League Det finns 685 lag i Japan, med totalt 21 000 spelande barn under 15 år. Dock ska det påpekas att detta är de officiella ungdomsligorna och antalet barn som spelar är mycket högre än så - men då i inofficiella ligor i hemorten. Skolbaseboll Ungefär 4 200 skolor (typ High school i USA) har egna lag som spelar i olika ligor. Antal licensierade spelare 15-18 år uppgår till 150 000 st. Varje år arrangeras två stora turneringar (typ TV-pucken) som sänds direkt i TV, och där skolorna gör upp om vilket lag som blir Japanska mästare. Från detta slutspel “draftas” sedan spelarna till de olika proffsligorna. Företags- och amatör lag I Japan finns c:a 100 företags lag samt 233 amatörlag som spelar i ligor under proffsligan. Dessa funkar som farmalag fast proffslagen har ingenting med de olika lagen att göra. De bästa spelarna i dessa ligor når OS-laget tillsammans med proffs, så kvalitén är ganska hög i den högsta ligan för Amatör och Företagslag. Företaget jag jobbar för, SANDEN, har ett eget lag där man jobbar 8-12 på förmiddagen, tränar på eftermiddagen, och spelar sedan cirka tre matcher i veckan. Lagen betalas som en ”vanlig” anställd men får alltså chansen i sin sport och jobbar alltså halvtid i företaget… Proffslagen 12 lag är delade i två ligor; Central och Pacific league. Varje lag har c:a 70 spelare, med 40 spelare i en förstauppställning medan resterande 30 spelar i ligan under emot dessa företagslag och amatörlag. 135 matcher spelas i högsta ligan varje år! Noterbart är att matcherna spelas i max 12 innings, är det oavgjort då så slutar matchen oavgjort. Lagen; Central League Yomiuri Giants Hemmarena: Tokyo Dome Sponsor: Yomiuri Newspaper Absolut det mest populära och tradionella laget I Japan. Också ”rikast”. Satsar på en bra ”batting” lineup men gamblar på pitchersidan varje år och har därför problem att vinna ligan. Yokohama Bay Stars Hemmarena: Yokohama Sponsor: Taiyo Fishery Products & Yokohama City Relativt nytt lag som spelar rolig baseboll med mycket taktik. Satsar på snabba löpare, stadig batting och jä… kämpaglöd. Yakult Swallows Hemarena: Jingu Stadium, Tokyo Sponsor: Yakult (Diary Products) Japans Atlanta Braves. Laget satsar på pitching, pitching och åter pitching. Mycket smart spelande lag och går långt varje år men har haft svårt att vinna. Hanshin Tigers Hemarena: Koshien Stadium, Nishinomiya (Osaka area) Sponsor: Hanshin Railway Nästan lika populärt lag som Yomiuri Giants, men tyvärr har man tappat kvalité och slåss i botten av ligan sedan ett antal år tillbaka. Men Osaka invånarna är sitt lag troget, arenan rymmer 53 000 och alla stolar är tagna på helgerna - så skam den som ger sig! Hiroshima Carp Hemarena: Hiroshima Sponsor: Mazda&Hiroshima City Japans "baseboll-fabrik". Här uppfostras alla storspelare innan något annat lag rycker dom! Hiroshima är en av två arenor med riktigt gräs, annars är det astroturf som gäller i Japan. Chunichi Dragons Hemarena: Nagoya Sponsor: Chunichi Newspaper Ett lag som hittat bra balans på pitching, hitting, fielding. Kommer starkt och kommer vara en aspirant för ligaseger inom kort… Pacific League, lagen: Orix Bluewave Hemarena: Osaka Sponsor: Orix (leasing) Alltid i toppen av Pacific League. Ichiro Suzuki i Mariners är uppfostrad i denna klubb och var ligans bästa spelare ett par år innan han tog till andra sidan vattnet. Fukuoka Daiei Hawks Hemarena: Fukuoka Sponsor: Daiei (supermarket) Favoriter med två raka ligasegrar 1999, 2000. Ett topplag sedan många år tillbaka. Seibu Lions Hemarena: Chichibu (4 mil väster om Tokyo) Sponsor: Seibu Railways Ett lag med folket bakom sig. Strider för varje seger men brukar ta en 2:a eller 3:e plats i ligan. Finansiellt mycket starkt lag och går en bra framtid till mötes. Ungt lag med många bra och unga spelare… Nippon Ham Fighters Hemarena: Tokyo Dome Sponsor: Nippon Ham Ett lag som har det tufft, men försöker spela rolig baseboll. Snabba löpare och i lagets policy gäller ”Tror man att man kan sträcka en singel till en dubbel så gör man det”. Mycket livlig baseboll men tyvärr vinner motståndarnas defensiv oftast och Fighters står som förlorare till slut. Osaka Kintetsu Buffaloes Hemarena: Osaka Sponsor: Kintetsu Railway Här fick Nomo sin uppfostran och med tradionellt hyfsad pitching och MYCKET bra slagning (USA importer) toppar alltid Buffaloes ligan så om inte på 1:a plats så på 2:a. Chiba Lotte Marines Hemarena: Chiba (2 mil öster om Tokyo) Main Sponsor: Lotte (Tuggummitillverkare, choklad mm) Hyfsad pitching men väldigt svag battingorder, brukar hamna sist eller näst sist i ligan. Hur gick det i år då? Yakult Swallows vann Central League, före Yomiuri Giants. Hawks, Buffaloes och Lions kämpade om segern i Pacific League, men Kintetsu Buffaloes drog till slut längsta stråt och gick till final mot Swallows. Slutspelet (Rapport från Nakamura San) Detta skulle bli den ultimata kampen: Japans bästa pitchers och Japans bästa slagmän. Alltså Swallows pitching vs. Buffaloes hitting!   Match 1 20:e Oktober i Osaka (Hemarenan för Buffaloes) Swallows slog Buffaloes med 7-0 och Yakult's Swallows pitcher Ishii pitchade en 1 hitter.   Match 2 21:a Oktober i Osaka Buffaloes tog nu revanch och slog Swallows med 9-6 varav 8 poäng på homeruns!   Match 3 23:e Oktober i Tokyo Swallows slog nu Buffaloes med 9-2 och Yakult's Swallows landslagpitcher Iriki som hade ett katastrofår 2000 är tillbaka med en 2 hitter.   Match 4 24:e Oktober i Tokyo Swallows slog Buffalos igen nu med 2-1. Swallows använde 6 pitchers I denna match och Buffaloes slagmän kom aldrig in i matchen. Match 5 25:e Oktober i Tokyo Swallows avslutade serien och slog Buffalos med 4-2 : Igen ställde Swallows upp med stark pitching men väntade inte med byten utan först amerikanerna Hodges (3 inn.) och Newman (2 inn.) för att sedan bli avlösta av Kawabata (1 inn.) och Yamamoto (2 inn.) och tillslut Swallows super closer Takatsu som gjorde processen kort i 9:e med 3 raka strikeouts. Resultat: 4-1 seger för Yakult Swallows skriven av - Kalle Knutsson

  Skriv ut
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Tillbaka

Publicerad: 2002-02-28

Senast uppdaterad: 2008-11-27

Sponsorer

POSTADRESS:

Svenska Baseboll och Softboll Förbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

KONTAKT:

Tel: +4686996535
E-post: info@sbslf.se