Gå till innehåll
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet

MLB: Individuella priser för säsongen

Vi sammanfattar de individuella priserna som delades ut efter den avslutade MLB-säsongen.


 Bland pristagarna fanns Barry Bonds, San Francisco Giants, som vann sin femte raka MVP-titel i National League oemotstritt, och Oaklands pitcher Barry Zito (bilden) som vann pitcherpriset "Cy Young Award" i en tät kamp mot Pedro Martinez. Däremot blev det kanske en överraskning i American Leagues MVP-uttagning där Zitos lagkamrat Miguel Tejada vann - något överraskande enligt en del. Alex Rodriguez i Texas Rangers hade en överlägset bättre säsong statistiskt sett, men hans lag Rangers lyfte aldrig från bottenplatsen i ligan - däremot ledde shortstopen Tejada hans Oakland Athletics ända till ALCS där man föll mot blivande World Series-mästarna Anaheim Angels. I National League var det givet att Barry Bonds skulle vinna. Han slutade på imponerande siffror, framförallt med tanke på att han fick hela 198 walks på året. Most Valuable Player - American League Miguel Tejada, Oakland Athletics (.308, 34 HR, 131 RBI) 2. Alex Rodriguez, Texas Rangers 3. Alfonso Soriano, New York Yankees 4. Garret Anderson, Anaheim Angels 5. Jason Giambi, New York Yankees Most Valuable Player - National League Barry Bonds, San Fransisco (.370, 46 HR, 110 RBI) 2. Albert Pujols, St Louis Cardinals 3. Lance Berkman, Houston Astros 4. Vladimir Guerrero, Montreal Expos Gold Glove awards Sedan 1957 har handskföretaget Rawlings delat ut Gold Gloves till de bästa defensiva spelarna i respektive liga. Här röstar managers och coacher fram vilka spelare de tycker är bäst i motståndarlaget - en garanti för att de mest värdiga får priset. I National League tog pitchern Greg Maddux hem sin 13:e raka Gold Glove - i övrigt tog fyra spelare från St Louis Cardinals hem priser för sin defensiva skicklighet. I American League var det en tät kamp mellan Omar Vizquel, Cleveland; Alex Rodriguez, Texas; och Mike Bordick, Baltimore, om posten som bäste defensive shortstop. Rodriguez tog hem priset - trots att Bordick inte gjorde en enda error de sista 110 matcherna i serien. Imponerande! American League Gold Gloves: P: Kenny Rogers, Texas Rangers C: Bengie Molina, Anaheim Angels 1B: John Olerud, Seattle Mariners 2B: Bret Boone, Seattle Mariners 3B: Eric Chavez, Oakland Athletics SS: Alex Rodriguez, Texas Rangers OF: Darin Erstad, Anaheim Angels OF: Torii Hunter, Minnesota Twins OF: Ichiro Suzuki, Seattle Mariners  National League Gold Gloves: St Louis fyra GG av nio möjliga P: Greg Maddux, Braves (13 raka!!!) C: Brad Ausmus, Astros 1B: Todd Helton, Rockies 2B: Fernando Vina, Cardinals 3B: Scott Rolen, Cardinals SS: Edgar Renteria, Cardinals OF: Andruw Jones, Braves OF: Larry Walker, Rockies OF: Jim Edmonds, Cardinals  Cy Young award National League Randy Johnson och Curt Schilling, Arizona Diamondbacks, kom på första och andra plats i omröstningen om bäste pitcher i National League. Johnson gick 24-5 på säsongen med en ERA på 2.32 med 334 strikeouts på 260 innings och tog hem samtliga 32 röster. Schilling var inte mycket sämre; 23-7, 3.23 ERA, 316 strikeouts - endast 33 walks - på 259.1 innings. American League Barry Zito, Oakland, gick 23-5 med 2.75 i ERA på sina 229.1 innings och vann med det priset som bäste pitcher i American League före Bostonduon Pedro Martinez och Derek Lowe. Rookie of the year - AL Eric Hinske, 3:e basman i Toronto Blue Jays, vann priset som årets nykomling. I hans första säsong slog han .279 med 24 HR och 84 RBI, och fick 19 av 28 röster. Rookie of the year - NL Jason Jennings lyckades med det som få pitchers lyckas med i Colorados tunna luft - kasta bra. Han gick 16-8 med en ERA på 4.52 och vann därmed Rookie of the Year i National League. En förutsättning för att lyckas på Rockies hemmaplan är att det blir många markbollar - och det blir det mycket tack vare hans skarpa "sinker".
  Skriv ut
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Tillbaka

Publicerad: 2002-11-24

Senast uppdaterad: 2008-11-27

Sponsorer

POSTADRESS:

Svenska Baseboll och Softboll Förbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

KONTAKT:

Tel: +4686996535
E-post: info@sbslf.se