Gå till innehåll
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet

Baseboll och softboll kvar i OS - tills vidare!

Baseboll och softboll är kvar i OS - tills vidare. Internationella Olympiska Kommittén tog aldrig något beslut om uteslutning vid den olympiska sessionen i Mexico City. Efter fyra timmars lång debatt meddelade ordförande Jacques Rogge att man skjuter på beslutet tills efter OS i Aten 2004. Därmed har man köpt tid för att bl.a. kunna förhandla om proffsens deltagande i framtida olympiska spel.


En intensiv kampanj för att rädda softboll, baseboll och modern femkamp pågick in i det sista i Mexico City där Internationella Olympiska Kommitténs 114:e session pågick under helgen. Idrotterna fick 10 minuter på sig att försvara sina platser i OS och det verkade lyckas. De flesta bedömare trodde dock redan på förhand att de tre idrotterna kunde andas ut. En av anledningarna var att IOK:s styrelse beslutade att inte råda sessionen, där 126 IOK-medlemmar sitter, hur de skulle rösta. -Anledningen till att styrelsen inte kom med ett eget uttalande är att det finns olika uppfattningar inom styrelsen, sade en IOK-källa. Det är IOK:s programkommission som föreslagit att man skulle stryka de tre idrotterna från programmet. De skulle ersättas med två idrotter – rugby och golf. För både golf och rugby gäller det dock att deras internationella förbund, och andra organisationer inom deras idrotter, kan garantera att de bästa aktiva också kommer att finnas med - något som är tveksamt i dagsläget. Målet är dock fortfarande att skära ner idrotterna till 28 st, antalet grenar till 300, och maxantalet aktiva till 10500. Samtliga nationsförbund har varit i kontakt med sina respektive IOK-delegater, bl.a. har SBSFs ordförande Mats Fransson och förbundssekreterare Kristian Pälviä haft diskussioner med Gunilla Lindberg i Internationella Olympiska Kommittén. Även de internationella förbunden samt MLB har agerat. Baseboll hoppas genom att lova att de bästa spelarna ska vara med på OS ska vara något som skulle rädda kvar dem på OS-programmet. Baseboll har haft samma problem som ishockeyn tidigare. Den amerikanska proffsligan har inte släppt till några spelare och därmed har också värdet på OS-turneringen kunnat diskuteras, enligt IOK. Dock finns fortfarande fotboll med, trots avsaknaden av proffs och en 23-års gräns. I andra idrotter föreslår man att vissa discipliner eller delgrenar tas bort, bl.a. gäller detta kanotslalom, fälttävlan, grekisk-romersk brottning, gång, kölbåtssegling, lagtävlingen i konstsim, lättviktsklasserna i rodd, samt mixed badminton. IOK:s styrelse sade efter tisdagens möte att man efter varje olympiskt spel i fortsättningen kommer att göra en utvärdering av de olika idrotterna. En utvärdering som kan sätta press på de olika idrotterna att göra förändringar för att de också i fortsättningen ska kunna kalla sig olympiska. Idrotter som ansökt om en plats i OS men som redan fått nej är bridge, schack, boule, biljard, dans, bowling, vattenskidor, squash, surfing och ytterligare ett antal mindre idrottter. Material från Svenska Olympiska Kommitténs hemsida, www.sok.se ,  användes i denna artikel. skriven av - Kristian Pälviä


Länk till annan webbplats.

  Skriv ut
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Tillbaka

Publicerad: 2002-11-29

Senast uppdaterad: 2008-11-27

Sponsorer

POSTADRESS:

Svenska Baseboll och Softboll Förbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

KONTAKT:

Tel: +4686996535
E-post: info@sbslf.se