Gå till innehåll
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet

Ingen Alletta i baseboll

Basebollutskottet har beslutat att dra tillbaka idén om Allettan i baseboll. Meningen var att de tre bästa klubbarna i respektive division 1-serie skulle få möta varandra för att nivåanpassa motståndet i landets näst högsta serie, och minska avståndet till Elitserien. Men efter vilda protester från några enstaka klubbar har nu BU beslutat att dra tillbaka idén och istället spela med två raka serier.


Det var några enstaka föreningar som kom med vilda protester mot beslutet att införa en Alletta. Dessa ansåg bl.a. att en Alletta skulle vara det enskilt största hotet mot deras existens, på grund av risken för ökade resekostnader och avhopp från spelare på grund av eventuella långa resor. Basebollutskottet diskuterade Allettan vid det senaste mötet och tog även in funderingar från övriga föreningar i division 1, varav de flesta var positiva till idén. Men mot bakgrund av de negativa intrycken beslutade Basebollutskottet trots allt att lägga ner idén, som har diskuterats under ett par år. -Meningen med Allettan var inte att öka reskostnaderna för föreningarna, utan att öka kvaliteten på matcherna för de bättre lagen, säger Ulf Steinvall i BU, och fortsätter: -De föreningar som protesterade mest ansåg inte att matchkvalitén var det viktigaste, utan uttryckte istället farhågor om ökade resekostnader och avhopp från spelare, vilket skulle äventyra deras existens. Då vi inte anser att vi kan ta risken att förlora någon eller några föreningar, även om det bara handlar om en eller två föreningar, tvingades vi dra tillbaka beslutet om införande av Allettan, konstaterar Ulf Steinvall. Basebollutskottet arbetar ständigt med att försöka nivåanpassa verksamheten. Ett steg togs för ett par år sedan, då man minskade matchlängden i division 1 till att endast spela sjuinningsmatcher. Ett annat steg skulle varit Allettan. Men då ambitionsnivån i division 1, efter den senaste tidens debatt om Allettan, pekar mot det motsatta hållet, kanske det på sikt skulle vara bättre att slå ihop division 1- och division 2-serierna för att minska reseavstånden, och istället under någon eller några säsonger stänga Elitserien för uppflyttning. Men detta ligger än så länge långt i framtiden. -Avståndet mellan Elitserien och Division 1 växer för varje år, och snart kommer inte det finnas ett division 1-lag som har en chans att ta steget upp till Elitserien. I Elitserien spelar man uppemot 27 innings per helg, och i division 1 kan ett topplag spela 10 innings per helg. Vilket lag skulle då ha chans i ett direktkval mot ett Elitserielag, frågar sig Kristian Pälviä i BU. Det var mot den bakgrunden man tänkte införa Allettan. Men istället tyder allt på att man istället får rikta tankarna på att nivåanpassa seriespelet nedåt, och kanske på sikt slå ihop de lägre serierna för att minska reseavstånden - klubbarnas största hot? skriven av - Kristian Pälviä


  Skriv ut
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Tillbaka

Publicerad: 2003-02-07

Senast uppdaterad: 2008-11-27

Sponsorer

POSTADRESS:

Svenska Baseboll Softboll och Lacrosseförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

KONTAKT:

Tel: +4686996535
E-post: info@sbslf.se