Gå till innehåll
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet

Rapport från Verksamhetskonferensen

Årets Verksamhetskonferens blev välbesökt. Över 50 personer deltog på lördagens aktiviteter, på schemat fanns bland annat information från basebollens förbundskaptener Peter Schöön och Tony Klarberg, utbildningsinformation, nyheter från Tekniska Utskottet, samt seriekonferens för softbollen. Konferensen fortsatte sedan på söndagen med seriekonferenser för baseboll samt huvudkonferensen om ungdomsverksamheten.

SOFTBOLLKONFERENSEN

Seriekonferensen i softboll inleddes med att diskutera den gångna säsongen. En del lag drog sig ur seriespelet vilket orsakade en del problem med fullförandet av serien. Man diskuterade sedan hur serieupplägget 2004 skulle vara och kom fram till följande:

 • Rak serie
 • 2 hemma + 2 bortamöten
 • Slutspelet beslutas senare

En bedömning av antalet gjordes, och man förutsatte att åtta deltagande lag var troligt för 2004 års serie: Alby, Nälsta, Leksand, Sundsvall, Skövde, Norrköping, Tranås, Karlslund och Skellefteå. De två sistnämnda lagen med frågetecken, då de hade problem under innevarande år. Med 8 deltagande lag skulle detta ge 28 matcher per lag.

Juniorer och ungdomar
Junior-SM föreslogs genomföras som en separat turnering, och softbollen måste komma tillbaka i Billingeslaget. Ett system med enskilda spelares deltagande i tillfälligt sammansatta lag vore önskvärt. På detta sätt kommer Alby att arrangera en turnering i april 2004.

Inom ramen för RF:s satsning Handslaget, så finns det stora möjligheter för föreningar att utveckla främst ungdoms- och tjejverksamhet. SBSF kommer finnas med i detta arbetet och förhoppningen är att föreningarna skall kunna få ekonomiska bidrag för att kunna arbeta mot skola, tjejer och ungdomsidrott.

Alby informerade om att Ron Gaines genomför clinics för ungdomar med möjlighet för fler att delta.

Lewis Hamilton informerade om att det vore dags för oss att byta nuvarande boll mot den gula. Kan bli aktuellt tidigast 2005.

Information gavs om kontakterna med Little League som även välkomnar tjejer i sina program.

Tapio Åkerlund informerade om att clinics kommer att arrangeras under 2004.

Landslagsprogram

Konferensdeltagarna informerades om de preliminära planerna för senior- och juniorlandslagen.

Seniorlandslaget

 • Träningsläger 1, våren
 • Pitching/catching – clinic, Köpenhamn, 18/1, 15/2, 14/3
 • Nordic Open, Köpenhamn, vecka 29/28
 • Scandinavian Open, Stockholm, vecka 27
 • Turnering, September/oktober
 • Träningsläger 2, Bosön, November

Juniorlandslaget

 • Träningsläger 1, vintern, Bosön
 • Pitching/catching – clinic, Köpenhamn, 18/1, 15/2, 14/3
 • Träningsläger 2, våren
 • Träningsläger 3, sommaren
 • Nordic Camp, Köpenhman, vecka 29/28
 • Scandinavian Open, Stockholm, vecka 27
 • Junior-EM, Paris, vecka 29/30

ELITSERIEKONFERENSEN

Elitseriens seriekonferens genomfördes också den på söndagen. Det preliminära spelprogrammet redovisades, dock är många datum fortfarande ytterst preliminära eftersom man inte beslutat speldatum för J-EM och Prague Baseball Week än.

JuniorElitserien var samtliga lag positiva till - mötet beslutade öka antalet matcher i JuniorElitserien enligt en derbymall som Magnus Hedström föredrog. Förslaget innebar att motståndarna delas in enligt det geografiska avståndet.
- Närmaste lag - derbylaget - möter man fyra gånger per säsong
- Lagen i den "egna derbygruppen" - möter man tre gånger per säsong, totalt 6 matcher
- Lagen i den "andra derbygruppen" - möter man en gång per säsong, totalt 4 matcher.
Totalt skulle detta ge 14 matcher i JuniorElitserien.

VERKSAMHETSKONFERENSEN, LÖRDAGEN

Förbundsordförande Mats Fransson inledde med att öppna Verksamhetskonferensen genom att berätta om den gångna säsongen med framgångarna i Baseboll- och Softboll-EM. Dagsaktuell information om samarbetet mellan SBSF och MLBI, Little League, Svenska Olympiska Kommittén, Stadium, gavs innan Mats berättade om vilka möjligheter som kan finnas i och med Handslaget, regeringens 1-miljards-gåva till idrottslivet. Här har föreningarna en jättemöjlighet att finna ekonomiska möjligheter för olika projekt, men det gäller att hålla sig framme och fundera på vad man kan åstadkomma i de olika delprojekten som erbjuds.

RF:s 100-års gåva, som omfattade 250 000 kronor, har SBSF fördelat på de tre kommande åren och man kommer att använda dessa pengar till särskilda tillväxtprojekt för att säkra att våra idrotter växer och stärks i Sverige. Dessutom välkomnade Mats Fransson helgens specielle gäst, Beata Kaszuba från Little League Europe, som kom att diskutera samarbetsfrågor på ungdomsnivån med Mattias Grimstoft och Ola Sund från Ungdomsutskottet.

Mats Fransson delade därefter ut priser för den gångna säsongen i Elitserien baseboll. Tony Dermendziev från Oskarshamn utsågs till Bäste Slagman och fick även priset för Flest RBI's. Johan Tisell, Leksand, utsågs till Bäste Pitcher och Daniel Husband från Tranås fick pris för Flest Homeruns (11 st, åtta fler än närmaste konkurrent) medan Sundbyberg mottog priset för Bästa Matcharrangemang under säsongen. Avslutningsvis utsågs Elitseriens MVP och den som fick den prestigefyllda pokalen var Magnus Pilegård, Sundbyberg.

Information från förbundskaptenerna
Samtidigt som Softbollkonferensen genomfördes hade övriga information från förbundskaptenerna i baseboll; Peter Schöön från Seniorlandslaget och Tony Klarberg från Juniorlandslaget. Peter Schöön gav en historisk beskrivning över svensk landslagsbaseboll från 1983, till 1993 och sedermera fram till i år, 2003. Därefter gav han sin syn och en del diskussionspunkter kring den framtida vägen för svensk baseboll - både på landslags- och nationell nivå.

Tony Klarberg följde upp med att informera om Juniorlandslagets verksamhet och vad man planerar de kommande åren. Även en koppling mellan ungdoms, junior- och seniorverksamheten gjordes. De närvarande såg den röda (eller blågula) tråd som finns mellan de olika verksamheterna inom svensk baseboll.

Både Peter Schöön och Tony Klarberg var rörande överens om vilken syn man har på svensk baseboll och att fokuseringen måste inriktas på att rekrytera barn och ungdomar på en tidigare ålder än vad som är fallet just nu.
- Istället för att lära ut reglerna i baseboll för 15-åringar måste vi ner i 10-årsåldern för att kunna trygga en rekrytering inom våra sporter, konstaterade Klarberg och samtliga närvarande höll uppenbarligen med. Det håller inte i längden att ha en så hög rekryteringsålder som vi har i vår verksamhet idag.

TU- samt Utbildningsinformation
Tekniska Utskottets Jon Ahlsén och Peter Ström följde upp med aktuell information från TU. Informationen kretsade huvudsakligen kring fem områden:
- Försäkringar och licenser
- Idrottsjuridik på webben
- Tävlingsbestämmelser 2004
- Europeiska turneringar 2004
- Antidoping

Avslutningsvis informerade Domarutskottets Henrik Jörgensen om den massiva satsning på domarutbildning som görs under våren 2004. Ett tiotal kurser kommer att genomföras på olika platser runt om i landet, så att ingen klubb får långt till närmaste domarutbildning.skriven av - Kristian Pälviä

  Skriv ut
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Tillbaka

Publicerad: 2003-10-25

Senast uppdaterad: 2008-11-27

Sponsorer

POSTADRESS:

Svenska Baseboll Softboll och Lacrosseförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

KONTAKT:

Tel: +4686996535
E-post: info@sbslf.se