Gå till innehåll
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet

Nedslående dopingresultat i MLB

Tyvärr verkar det som det inte bara är vitaminer som ger spelarna i Major League kapacitet att spela på en så hög nivå som de gör.


 När resultaten från de dopingtest som MLB genomförde under säsongen offentliggjordes i veckan blev det en dyster läsning. Mellan 5 och 7 procent av de som har testats har positiva resultat och kan därmed konstateras vara dopade. Tillräckligt många spelare för att fylla mellan två och fyra hela laguppställningar i MLB...! Bilden: Barry Bonds är en av de spelare som misstänks för doping i MLB. Det var under sommaren som MLB genomförde 1438 anonyma dopingtester på spelarna i Major League. Av dessa var mellan 5 och 7 procent positiva – alltså mellan 72 och 101 spelare. Tillräckligt för att fylla mellan två till fyra hela laguppställningar. Men enligt officiella personer i MLB betyder inte det något. Ron Manfred, talesperson för baseballens proffsliga, håller inte med. - Fem procent är knappast ett tecken på tungt användande av någonting. Det system som man har använt vid testerna med förannonsering, och bestraffningsskalan som skall införas nästa år, möts av skepsis från WADA (World Anti Doping Agency). - MLB:s dopingpolicy är ett skämt och en förolämpning mot kampen mot doping i idrotten, sade WADAs ordförande Dick Pound. Ett första positivt dopingtest skulle resultera i behandling och det andra positiva testet skulle medföra böter på $10 000 eller avstängning i 15 dagar. Sedan skulle bötesbeloppet, alternativt avstängningen successivt öka för varje positivt test. - Det här är en skymf mot kampen mot dopningen inom idrotten, en skymf mot den amerikanska allmänhetens intelligens och en skymf mot sporten som sådan, säger Dick Pound och är oerhört förvånad över MLB:s straffskala som införs 2004. - Den är skrattretande. Man kan åka dit fem gånger och drabbas av ett års avstängning. Det måste vara ett skämt. Många spelare har tidigare gjort uttalanden om att minst hälften av alla spelare i MLB är dopade. Många skribenter i USA är säkra på att spelare har slutat med doping inför testerna, eller använt blockerande droger för att skydda dem från testresultatet. När säsongen startade upp var det enligt Buster Olney, skribent på ESPN, flera spelare som minskat i kroppsomfång. En tidigare All-Star spelare hade tappat mellan 10 och 15 kilo. En annan spelare blev skadad, och under sin rehabilitering tappade han uppemot 15 kilo. Förklaringen till detta var att han genomgått ett rigoröst konditionsprogram och därför tappat i vikt. En bra förklaring – om det inte var så att hans skada förhindrade konditionsträning… Stort mörkertal och dåliga testmetoder Problemet är att ingen vet hur många som egentligen är dopade. Det rör sig med all säkerhet om toppen på ett isberg, eftersom flera spelare, däribland Jose Canseco och Ken Caminiti har gjort uttalanden om att över hälften av alla spelare är dopade. MLB hade därför gjort allt för att inte spelarna skulle riskera ett positivt dopingtest, bland annat annonserade man ut att man skulle testa spelarna flera månader i förväg. Trots detta var det alltså så pass många som åkte dit. Många spelare har, enligt rykten, slutat ta dopingpreparat i god tid inför testerna och sedan börjat efter att testet gjorts. Dessutom har den nya steroiden THG inte omfattats av testerna, och eftersom MLB inte sparat testerna kan man inte göra om dem. - Som pitcher skulle jag föredra om man fick tag på alla som går på sterioder och får dem att sluta med det, säger Tim Hudson, Oakland Athletics. Hans kollega i A’s, Ted Lilly, är pessimistisk när det gäller att få spelarna att sluta med doping: - Jag tror att om spelarna vill dopa sig så finns det alltid vägar runt systemet. Det finns andra tillskott och hjälpmedel ute på marknaden som inte finns på dopinglistorna, men som har samma effekt. Om det finns sådant på marknaden som kan göra spelarna bättre, så kan jag föreställa mig spelare som skulle använda sig av det. "Dopingpolicyn ett skämt" Faktaruta: MLB:s "pinsamma" straffskala vid positiva dopingtest Strängare regler internationellt Under WADA:s regler, som de flesta olympiska sporter använder, får en idrottsman två års avstängning första gången man testas positivt för doping och livstids avstängning vid ett andra positivt test. Dessutom har WADA strängare reglemente för själva testerna, som kan ske när som helst inför och under en turnering. Sveriges landslag har de senaste två EM-turneringarna genomgått ett antal tester innan den första pitchen har kastats. Dessa tester har genomförts på hotellen där laget bor. WADA:s testpatrull har då tagit ut ett antal spelare från laguppställningen och genomfört dopingtest ”på stället”. IBAF, det internationella basebollförbundet, beslutade på sin senaste kongress att man i alla sina tävlingar skall arbeta enligt WADA:s Antidopingkod. Detta är ett led i arbetet Baseball against Doping, där man bl.a. dubblerade antalet dopingkontroller i samband med Baseboll-VM på Kuba. Källor: Aftonbladet,  www.foxsports.com och www.espn.com skriven av - Kristian Pälviä
Positivt test
Straffskala
1:a gången
Behandling för spelaren
2:a gången
15 dagars avstängning alt. max $10000 i böter
3:e gången
25 dagars avstängning alt. max $25000 i böter
4:e gången
50 dagars avstängning alt. max $50000 i böter
5:e gången
1 års avstängning alt. max $100000 i böter

Länk till annan webbplats. Länk till annan webbplats.

  Skriv ut
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Tillbaka

Publicerad: 2003-11-17

Senast uppdaterad: 2008-11-27

Sponsorer

POSTADRESS:

Svenska Baseboll och Softboll Förbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

KONTAKT:

Tel: +4686996535
E-post: info@sbslf.se