Gå till innehåll
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet

För-OS: Sverige bärgade bronset!

Sverige tog brons i Athens International, testturneringen inför sommarens OS, när man gjorde sin bästa match då Tjeckien slogs tillbaka med 9-8 i matchen om tredjeplatsen. Avgörandet kom med två brända i botten av den nionde inningen då David Leander sprang in den vinnande poängen på Rickard Reimers singel.


FINAL Grekland-Ryssland 5-1 Grekland tog hem guldet i För-OS. Anförda av pitchern Andrew Brack, som slängde en one-hitter complete game, tog man hem segern i finalen mot Ryssland. Bronsmatch Sverige-Tjeckien 9-8 Sverige fick en riktig mardrömsstart på bronsmatchen. Magnus Höglund pitchade från start och fick problem direkt. De sex första tjeckiska slagmännen kom ut på bas och tog poäng. Höglund lämnade bollen till Kalle Knutsson utan någon bränd. - Jag hade ont i axeln och borde inte spelat, säger Höglund som pitchade fyra innings mot Grekland i torsdags. Sverige reducerade omgående till 1-6 och kröp sakta men säkert närmare, Knutsson (5 innings) och Johan Tisell (3) pitchade stabilt. Inför den åttonde ledde Tjeckien med 8-5 men svenska hits och tjeckiska error gav tre poäng, 8-8 insprunget av Olle Öijen. Rickard Reimer pitchade perfekt i toppen av den nionde och fick vinsten när han avgjorde matchen  (bilden) med en hård singel mellan shortstop och tredje basman som tog hem David Leander. - Det är sådana lägen man vill komma upp i som slagman. Jag var säker på att han skulle kasta en fastboll för en strike och då var det bara att få slagträet på bollen, säger Reimer. Sverige slutade alltså trea av fyra lag med två vinster och tre förluster. - Jag tycker offensiven har varit bra och pitchingen varit som väntat med tanke på att det är tidigt på säsongen. Däremot har det defensiva spelet varit sämre än väntat, summerar Reimer. Semifinal 2 Tjeckien-Grekland 9-11 (10) Ännu en rysare i semfinalspelet. Efter åtta innings ledde Grekerna komfortabelt men i nionde upprepade tjeckerna Sveriges bedrift med att vända bara för att sedan förlora, det krävdes en 10:e inning för att avgöra matchen. Final mellan Grekland och Ryssland, alltså. Semifinal 1 Ryssland-Sverige 10-9 Ryssland ledde med 8-4 inför den nionde inningen. Peter Elfwing och Per Lindgren öppnade med var sin singel och sedan var det dags för Tony Dermendziev ( bilden ). Tony kom snabbt i underläge 0-2 men jobbade sig tillbaka till 2-2 då han fick chansen. - Jag väntade på en utsida och den kom, en hög fastboll. Slaget skruvade sig åt vänster och såg ut att gå foul men när bollen träffade halvvägs upp på foulpole utbröt det stora jublet i Sveriges dugout. Det var fortfarande ingen bränd när David Leander blev hit by pitch. Han stal två och kom till tredje bas på Olle Öijens singel och kunde springa in 8-8 på Kent Sterners hit. Sedan utnyttjade Olle ett ryskt kasterror och tog Sveriges nionde poäng innan Elias Sölveling blev den tredje brända. Nu var det tänkt att Rickard Reimer skulle pitcha och stänga dörren men han blev utvisad redan i den fjärde inningen. Istället fick Magnus Pilgård, som bytte av skadade starter Rickard Ljung redan i den fjärde inningen, stanna på kullen. - Magnus kände sig bra och ville fortsätta, förklarar biträdande förbundskaptenen Jim Sasko. Ryssland slog snabbt tre hits och matchen var avgjord. Sverige, som hade 11 errors innan dagens match, gjorde nio till mot Ryssland. Under den sjätte och sjunde inningen, när Ryssland vände 2-3 till 8-4, var det defensiva spelet stundtals helförlamat. Trots det överväger det positiva. - Vi kom tillbaka och visade mycket hjärta, det är bra, avslutar Dermendziev. Imorgon väntar bronsmatch mot förloraren mellan Tjeckien och Grekland. Sverige mot Ryssland på Helleniko Olympic Complex. Utsikt från pressläktaren. Sverige-Ryssland 10-6 Förbundskapten Peter Schöön hade mixat om i laguppställningen efter de två inledande förlusterna. Eric Mercado (shortstop) och Elias Sölveling (andra bas) gjorde båda sin första start i A-landslaget, dessutom fick Olle Öijen hoppa in som catcher i den tredje inningen när Peter Elfwing blev skadad. - De nya grabbarna ville visa att de verkligen vill vara med och det visade de också, berömmer Schöön. Mercado visade prov på sin talang med ett par fina spel. - Jag vet att han har verktygen men han behöver spela mer för att få rutin. Bäst på plan var Kent Sterner som spelade tredje bas efter att ha varit DH de två första matcherna. Han kom ut på bas fem gånger varav tre gånger via hits. Sterner spelade så bra att han blev intervjuad över PA-systemet efter matchen ( bilden ). Även pitchingen tog ett steg i rätt riktning ikväll. Johan Tisell gick de fem första inningarna och fick vinsten. - Johan hade säkert kunnat gå längre men jag vill spara honom till en eventuell final, säger Schöön. Redan innan fredagens matcher stod det klart att Sverige skulle sluta jumbo, att Ryssland skulle bli etta och att lagen skulle mötas i semifinal på lördagen. Men att matchen skulle vara betydelselös håller inte Schöön med om. - Segern betyder en hel del, både för stämningen och sammanhållningen. Grekland-Tjeckien 3-22 (7) Tjeckien tog en klar seger över Grekland och säkrade därmed sin 2:a plats och därmed hemmafavör i semifinalen mot Grekland på lördagen. Sverige-Grekland 6-16 (8) Magnus Höglund startade i torsdagens förlust mot Grekland. Sverige startade med veteranen Magnus Höglund på kullen. Han kämpade sig igenom fyra inningar och gick ut ur matchen med Grekland i ledning 5-1. -Det kändes ganska bra, men jag gjorde några missar, jag missade några hörn och då går det som det går, säger Magnus. Han fick bland annat ge upp en mäktig solohomerun till Greklands stora stjärna Cory Harris, till vardags i Baltimore Orioles Double-A-lag. Sverige kom tillbaka i botten av den fjärde när Rickard Ljung och Kent Sterner sprang in poäng på ett error och Peter Elfwing slog en offerlyra. I följande inning gav Petter Diurlins och Magnus Jönssons RBI-singlar Sverige ledningen. Det stora raset kom i den sjunde inningen när Grekland tog åtta poäng på sju hits och två error. - De utnyttjade vår dåliga pitching, vi slängde rakt in i köket, säger Kalle Knutsson (2 1/3 innings) som var en av tre svenska pitchers i den sjunde inningen. Övriga pitchers var Magnus Pilegård (1/3), Ronny Frid (2/3) och Vincent Persson (2/3). Offensivt tog laget ett steg framåt. Onsdagens fem hits dubblades, bäst var Magnus Jönsson med fyra singlar och två RBI. Torsdagens möte var det första länderna emellan. Ryssland-Tjeckien 9-4 Ryssland leder för-OS efter två segrar av två möjliga. Grekland-Ryssland 6-9 (10) Efter en homerun av Grekland på den ryske pitcherns första kast såg värdarna ut att gå mot en enkel seger. Men i 6:e inningen vände det och ryssarna kunde ta ett grepp. Grekerna sprattlade till i 9:e men ryssarna avgjorde definitivt i 10:e i en underhållande och svängig match. Tjeckien-Sverige 12-3 Pilegårds homerun med två brända i toppen av den sjätte inningen reducerade Tjeckiens ledning till 4-1. Det var ett historiskt slag i och med att det var den första homerun på OS-arenan, dessutom var det Sveriges första hit i matchen. - Det är lite ballt så här i efterhand men då tänkte jag inte på det. Min plan vara att rensa skallen och slå, jag visste att pitchern skulle slänga en fastboll, säger Magnus som också slog en RBI-singel i den åttonde inningen. Även biträdande förbundskapten Jim Sasko gladdes med Magnus. - En sådan grej lyfter laget, man hoppas att det smittar av sig. Jim passade också på att berömma Tony Dermendziev ( bilden ) som stal två baser och sprang in en poäng i landslagsdebuten. - Tony är en spelartyp som vi har saknat i landslaget, en snabb och smart baserunner. Tjeckerna punkterade matchen i botten av den sjunde inningen när man gick fram till 8-1, resten blev en transportsträcka. Sverige startade med Rickard Ljung på kullen som byttes ut efter tre inningar. Kalle Knutsson (3 1/3), Vincent Persson (1/3), Mats Jones (2/3) och Ronny Frid (2/3) pitchade relief. Imorgon väntar Grekland i en kvällsmatch och Jim vill förväntar sig en svensk uppryckning. - Vi borde ha varit mer på hugget idag, jag hade hoppats på lite mer go i laget. Det måste vi förbättra mot grekerna. Dagens förlust var Sveriges tredje raka mot Tjeckien. Den senaste vinsten kom i EM i Italien 1999 då Sverige slog tjeckerna med 6-5 i matchen om sjundeplats. Resultat Ons 24/3 Tjeckien-Sverige 12-3 Grekland-Ryssland 6-9 (10) Tors 25/3 Ryssland-Tjeckien 9-4 Sverige-Grekland 6-16 (8) Fre 26/3 Grekland-Tjeckien 3-22 (7) Sverige-Ryssland 10-6 Lör 27/3 Semifinaler Ryssland-Sverige 10-9 Tjeckien-Grekland 9-11 (10) Sön 28/3 Bronsmatch Sverige-Tjeckien 9-8 FINAL Grekland- Ryssland 5-1 skriven av - Magnus Hedström
  Ryssland
 0
 0
 0
 0
 0
 0
 0
 1
 0
  1
  Grekland
 1
 0
 1
 0
 2
 0
 1
 0
 -
  5
  Tjeckien
 6
 0
 0
 0
 2
 0
 0
 0
 0
  8
  Sverige
 1
 0
 0
 3
 1
 0
 0
 3
 1
  9
  Grekland
 3
 0
 0
 1
 2
 0
 0
 2
 0
 3
  11
  Tjeckien
 0
 0
 0
 1
 0
 1
 0
 0
 6
 1
  9
  Sverige
 0
 1
 1
 0
 1
 0
 1
 0
 5
  9
  Ryssland
 0
 0
 0
 2
 0
 4
 2
 0
 2
  10
  Ryssland
 1
 2
 0
 0
 0
 0
 1
 0
 2
  6
  Sverige
 0
 5
 1
 0
 2
 0
 0
 2
 -
  10
  Tjeckien
 0
 0
 7
 4
 5
 2
 4
  22
  Grekland
 1
 0
 2
 0
 0
 0
 0
  3
  Grekland
 2
 0
 2
 1
 0
 0
 8
 3
 -
  16
  Sverige
 1
 0
 0
 3
 2
 0
 0
 0
 -
  6
  Tjeckien
 3
 0
 0
 0
 0
 0
 0
 2
 0
  5
  Ryssland
 0
 0
 0
 1
 4
 2
 0
 2
 -
  9
  Ryssland
 0
 0
 1
 0
 0
 4
 1
 0
 0
 3
  9
  Grekland
 1
 0
 2
 0
 0
 0
 0
 0
 3
 0
  6
  Sverige
 0
 0
 0
 0
 0
 1
 0
 2
 0
  3
  Tjeckien
 0
 4
 0
 0
 0
 0
 4
 4
 -
  12

  Skriv ut
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Tillbaka

Publicerad: 2004-03-29

Senast uppdaterad: 2008-11-27

Sponsorer

POSTADRESS:

Svenska Baseboll och Softboll Förbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

KONTAKT:

Tel: +4686996535
E-post: info@sbslf.se