Gå till innehåll
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet

Med baseboll som yrke och livsstil

Varje år skickar proffsligan MLB ut coacher runt omkring i världen för att utveckla internationell baseboll.


 I år är ett femtiotal ute i världen - och tre av dessa besöker Sverige. Vi har fått en pratstund med en av dem, Frank Pericolosi, som har basebollen som yrke och livsstil. Frank jobbar till vardags på Pomona College i Kalifornien som Head baseball coach och Assistant football coach, dessutom är han idrottslärare. I år är han i Sverige för andra året i rad - han var envoy redan i fjol och besökte då Sverige för första gången. - Jag ville till Sverige, hade hört väldigt gott om nivån på basebollen här och att man hade många ungdomar igång, vilket jag tyckte var väldigt viktigt, förklarar Frank Pericolosi. Den första veckan har han tillbringat i Skövde, och lett träningar samt haft clinics. Dessutom har han haft möjlighet att se tre seriematcher i Elitserien. Nästa anhalt blir Göteborg, sedan Stockholm innan hans envoyperiod avslutas med en vecka vid Stadium Sports Camp i Norrköping. Trots långa dagar med baseboll i stort sett hela tiden, ångrar han inte att han valde att bli MLB-envoy. - Nej, det ger så oerhört mycket tillbaka att få se ungdomar lära sig och utvecklas. I fjol var jag med på Stadium Sports Camp i Norrköping under en vecka. Varje dag hade vi åtta klasser á 50 minuter och totalt prövade över 700 ungdomar på att spela baseboll och softboll. Helt fantastiskt. - Och man märker hur ungdomarna uppskattar det arbete man lägger ner. Just Sports Campen är något som Frank talar varmt om - han har pratat varmt för Sports Camp till sina överordnade i MLBI och tillsammans med att SBSF ansökte om att få fler envoycoacher gav det resultat: Ytterligare en envoycoach är på ingång, och han kommer att tillbringa tre veckor på Sports Camp med att introducera baseboll och softboll till de drygt 3000 ungdomar som deltar. - Där har vi en fantastisk möjlighet att visa våra sporter för idrottsintresserade ungdomar som har möjlighet att välja baseboll och softboll som idrotter som komplement till ishockey, fotboll, eller vad de nu håller på med. Utvecklade nya "Kangaroos" Europeisk baseboll är dock inget nytt för Frank - han var under två år anställd i Belgien där han arbetade som idrottslärare på den internationella skolan samtidigt som han var coach i Brussels Kangaroos. Klubben, som dessförinnan inte hade mycket till ungdomsverksamhet, hade när han slutade tre ungdomslag och ett juniorlag. - Belgisk baseboll liknar annars mycket den svenska, ligorna är ganska lika och ungefär lika starka. Baseboll som livsstil Under hela intervjun utstrålar Frank Pericolosi en genuin glädje över att ha kunskapen och kapaciteten att kunna arbeta heltid med baseboll - och dessutom kunna få möjlighet att kunna göra det internationellt. - Jag är verkligen glad över att ha möjligheten att resa över hela världen och kunna arbeta med det jag älskar att göra - det är inte alla som har möjlighet till det så det gäller verkligen att ta tillvara det på bästa sätt. Vad gäller framtiden vill Frank Pericolosi fortsätta att arbeta som MLBI-envoy och han återkommer gärna till Sverige igen. Men efter den här säsongen skall han återvända till USA igen och coacha baseboll på hög nivå, bl.a. skall han arbeta vid den ansedda universitetet Stanfords basebollcamp, där de rekryterar high-school spelare till sitt collegelag. - Sedan vill jag gärna göra en säsong till i Cape Cod-ligan, som är världens bästa amatörliga med sex matcher per vecka. Coacha i Sverige då, kan det vara aktuellt? - Nej, tyvärr går det inte att kombinera med mitt arbete som head baseball coach och assistant head coach i amerikansk fotboll i USA. Mellanrummet på sommaren räcker precis till att göra insatsen som MBLI Envoy, vilket jag dock gärna gör igen - och då hoppas jag få återkomma till Sverige igen! Vi önskar Frank Pericolosi lycka till i sin fortsatta gärning som basebollcoach och hoppas att de svenska klubbar som får honom hos sig lär sig mycket under tiden ni får nyttja hans kunskaper. skriven av - Kristian Pälviä

  Skriv ut
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Tillbaka

Publicerad: 2004-06-08

Senast uppdaterad: 2008-11-27

Sponsorer

POSTADRESS:

Svenska Baseboll Softboll och Lacrosseförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

KONTAKT:

Tel: +4686996535
E-post: info@sbslf.se