Gå till innehåll
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet

Elite Junior Camp i Amsterdam

Två basebolljuniorer tillbringade förra veckan i Amsterdam, där MLBI avhöll sin traditionella MBLI Elite Junior Camp. De som var på plats var spelarna Christoffer Johansson (Karlskoga) samt Niklas Melin (Sundbyberg), och ledaren Per Lindgren. Totalt deltog 51 spelare i åldrarna 13-17 år.


Elite Campen hölls på Amsterdam Pirates fantastiska anläggning i utkanten av den holländska huvudstaden. Campen hade mycket goda instruktörer, huvudinstruktör var Jim Lefebvre som har en lång karriär som spelare och coach i MLB. Dessutom fanns Bruce Hurst och Alex Agostino som coacher under lägret. Bruce Hurst pitchade 14 år i Major League och vann två matcher i World series för Red Sox 1986. Alex Agostino arbetade som scout för Florida Marlins så sent som i fjol, och som bevis har han som World Series ring som han fick visa upp flitigt under veckan. Per Lindgren skrev en liten dagbok från lägret som vi delar med oss här: 2004-08-12 Den första dagen inleddes med olika tester. MLB försöker mäta ungdomarnas snabbhet i olika moment såsom kast från right-field med radarpistol, 60 yard sprints, pop-to-pop tidtagning för infielders, och bat speed. Vad som kanske var unikt och nytt var de två senare testerna. Pop-to-pop betydde här  inte den tid det tog för catchern att kasta ned till andra bas utan den tid det tog för infielders att vända två. Den övning som var populärast var bat-speed testet (se bilden) som med hjälp av golfteknologi från ett vanligt tee mätte bat-speed, exit-speed (utgångshastighet på bollen), samt utgångsvinkel och spin på bollen. Jim Lefebvre som ledde detta test berättade att en Major League spelare ligger mellan 90-100 mph i genomsnitt i exit-speed på bollen, de bästa så högt som 110 mph (och nu snackar vi om från ett tee!). De bästa siffrorna idag hamnade på 84 mph. Niklas slog 82 mph och Christoffer som inte nådde lika högt under testerna fick beröm av Jim under eftermiddagens övningar för sin ”nya”, förbättrade, sving. Efter lunch började regnet som förhindrade fortsatta övningar utomhus. Jim Lefebvre höll istället ett slagningsseminarium inomhus och visade bl a 6st enkla övningar från tee. 2004-08-13 Det regnade hela natten och de bägge planerna var helt ospelbara hela dagen tyvärr. Ändå blev det mycket nyttigt uträttat. På förmiddagen var det stationsövningar med kast, slag från tee, soft-toss/bunt station, baslöpning, och en station med styrketräning. Så fort det blev ett litet upphåll mellan regnskurarna passades det på att gå ut på konstgräsfotbollsplanen intill och kasta och ta lyrbollar. Efter lunch fortsatte övningarna, men turlig nog inte regnet, utomhus medan coacherna hade ett eget seminarium om hitting, baslöpning, och träningsuppläggning/filosofi. Middagen serverades och till fikat höll Alex och Pepito, två MLB scouter, en föreläsning för spelare och coacher om vad de tittar på i en spelare. De poängterade främst snabbhet, attityd till spelet och laget/kamraterna, samt förmågan att få det att se enkelt ut. Det är den enskilda prestationen som får upp deras ögon, men det är för att få fram din attityd till spelet som de ibland kommer att behöva titta två/tre gånger på dig. Sedan, när de redovisade hur de typiska spelarna ser ut som tar de olika positionerna i MLB just nu så var det istället batting average och power som spelade en mycket större roll. Var aggressiv och slå hårt, så skall det vara nu. Defensiven kom bara på första plats bland de egenskaper som en spelare bedöms efter på en (1) position. Det var hos catchern. 2004-08-14 Äntligen en solig dag. Deltagarna delades upp efter position och gjorde först positions defensiva övningar. Pitchers fick köra Bruce kastprogram om 15 minuter och en kort övning om hur han anser man skall täcka 1:a bas. En kort stund senare samlades alla på plan 2 där alla tillsammans (51 st spelare!) i högt tempo genomförde en lång infield outfield övning. Efter en kort paus satte slagträning samtidigt igång på två planer och en utvärdering av bat-speed resultaten skedde inomhus. Innan lunch hanns det också med en lagbild, och efter lunch blev det mer slagträning. Coacherna fick då lyssna och se på pitching och catching tips av Bruce Hurst och Pat Doyle. Kvällspasset var en lektion i mental baseboll av Jim Skelton, bekant för de Svenska juniorlandslagsmännen sedan EM i Belgien. Ett viktigt budskap var att våga ta en paus för att hitta ditt focus. Känner du dig osäker så kliv av gummit eller ur slagrutan för att komma in i ”här kommer min bästa kurva” och ”är det en fastboll så slår jag en basehit” tänkandet. Ta sedan steget tillbaka och gör det du tänkt. Till sist avslutades en lång dag med en kvällspromenad inne i Amsterdam för den svenska truppen. Tre trötta, nyfikna, mätta, och belåtna svenskar var sent hemma på hotellet igen. Nu skall det laddas för matcherna i morgon! 2004-08-15 Sista dagen. Matcher. Alla spelare delades upp i fyra lag för att spela två samtidiga matcher på de två planerna. Det märktes tydligt att de bästa spelarna skulle få spela mot varandra och det var ingen slump att Christoffer och Niklas fick spela på plan 1 i samma lag. Per och den belgiska coachen blev utsedda att leda laget. Det var svårt att sätta upp en line-up med spelare man inte kände, men spelarna kände varandra så bra vid denna tid att de kunde hjälpa oss. Christoffer pekades därför ut som en bra lead-off och right fielder av sina belgiska kamrater, Fabrice från Frankrike som en bra tredjeslagman av spanjorerna osv. Fantastiskt! Pitchingen var satt till två inningar per pitcher och matchen hade en fem slagmän per inning speed-up regel. Hur gick det då? Det var ingen som räknade poäng i matchen men det var ändå två vinnande lag som spelade hur man än räknar. Vilken kvalitet det var! Det såg ut ibland ut som en elitseriematch i slutspelet! Man saknade bara de riktigt långa hårda slagen. Niklas som uppmätts till 81 mph på radarn i ett kast från right field tidigare i veckan kastade två bra innings med bra fart även idag. Han avslutade matchen spelandes första bas. Snabbe Christoffer spelade solid defensiv på right field med bl a ett långt och bra kast till tredje bas för ett tight spel. Han inledde också matchen med en singel till center och senare en poäng insprungen. Klockan 15.00 var det slut och efter att ha duschat och sagt adjö till alla reste vi hem igen. Det kändes som om vi varit där i två dagar bara, men också som om vi varit där i ett år. Så kul var det och så mycket lärde vi oss!   Överlag fick vi coacher mycket beröm av Major League Baseball instruktörerna och collegetränarna för den förbättring som varje lands spelare presterar varje år på detta läger. Å Major League Baseballs vägnar delar jag ut detta beröm till alla ungdoms och juniortränare i hela Sverige. skriven av - Per Lindgren
  Skriv ut
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Tillbaka

Publicerad: 2004-08-18

Senast uppdaterad: 2008-11-26

Sponsorer

POSTADRESS:

Svenska Baseboll och Softboll Förbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

KONTAKT:

Tel: +4686996535
E-post: info@sbslf.se