Gå till innehåll
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet

Tredje OS-guldet för Kuba

Kuba tog sitt tredje OS-guld i baseboll när man slog Australien i finalen med 6-2. Frederich Cepedas tvåpoängshomerun ledde Kuba till seger bakom startande pitchern Adiel Palma (3-0). Japan tog hem bronsmedaljerna efter 11-2 mot Kanada i bronsmatchen.


De tre första inningarna i finalen var en hård pitcherduell mellan Kubas starter Norge Luis Vera (bilden) och Australiens John Stephens. Men i den fjärde inningen slog Frederich Cepeda en tvåpoängshomerun efter en error av Australiens shortstop Rodney van Buizen. Australien hotade redan i botten av den fjärde inningen, men en domartabbe gjorde att Kuba kunde komma undan. Med två brända och två löpare på bas slog Australiens Thomas Brice en lång linedrive till outfield som centerfieldern Carlos Tabares försökte fånga. Bollen ramlade ur handsken, studsade mot outfieldväggen, och tillbaka in i handsken vilket skulle gjort att bollen var i spel. Istället blev det den tredje bränningen i inningen och inga poäng för Australien trots vilda protester från managern Jon Deeble. I nästa inning tog dock Australien sin första poäng i matchen på Paul Gonzalez homerun. Men i den sjätte inningen kunde ”den röda maskinen” ta fyra poäng på Ariel Pestanos tvåpoängs singel, och Eduardo Parets tvåpoängs dubbel. Det blev inte mer än en tröst poäng i den åttonde poängen för Australien, mycket tack vare stark reliefpitching av Kuba. Revansch för Kuba För Kuba var det en revansch för missen i Sydney-OS 2000, där man fick nöja sig med silver efter två tidigare raka guldmedaljer. Från Sydneylaget återstod bara fyra spelare och trots ett ungt lag motsvarade man de tunga förväntningarna från hemlandet. Ariel Pestano var bäste slagman i turneringen med ett genomsnitt på .514. Framåt för Australien För Australien var detta ett stort fall framåt. I hemma-OS kom man på sjunde plats, denna gång blev det silver tack vare goda insatser av kastarna Chris Oxspring, Jeff Williams och catchern David Nilsson. Trots medalj – besvikelse i Japan För den japanska laget blev OS en besvikelse. Man hade stängt ligaspelet för att kunna ta med sig det absolut bästa laget till Aten, och man hade säkerligen kanske det bästa laget i turneringen. Men i semifinalen mot Australien var Chris Oxspring lite för bra för att man skulle klara av trycket att nå finalen. Man hade turneringens näst bäste slagman i Shinya Miyamoto (.500), även catchern Kenji Jojima var en viktig del i det japanska laget. Pitching nyckeln för Kanada Kanada kom till OS med höga förhoppningar, efter seger i den förolympiska turneringen i Italien där man bl.a. slog Kuba med 9-1. Man startade bra, med fyra raka segrar men två förluster mot Japan och Kuba i grundserien gjorde att man fick Kuba på sin lott i semifinalen. Där hade Kuba marginalerna på sin sida och tog sig till finalen. Slagningen var inte lika bra som i början av turneringen, istället fick Kanada lita på sina kastare, bl.a. Shawn Hill och Chris Begg. Taiwan nära semifinal Man var ytterst nära en semifinalplats, ledde mot Italien med en poäng i den sista inningen i den avgörande matchen. Men en homerun av Claudio Liverzani grusade Taiwans förhoppningar om en semifinalplats. Taiwaneserna gav aldrig upp, spelade mycket ”little ball” och anfördes av kontaktslagmannen Peng Cheng Ming and sluggern Chen Chin Feng. Ras av Holland Holländarna startade turneringen bra, och hade 2-2 efter fyra matcher. Så långt allt väl. Men sedan föll hjulen av den holländska vagnen. Tre raka förluster, bl.a. 2-22 mot Australien gjorde att förhoppningarna om en semifinalplats grusades. Ingen lycka för det grekiska laget Grekland, som mestadels bestod av grekamerikaner bosatta i USA, vann bara en match i turneringen, mot Italien i slutet av turneringen. Men man lyckades med det viktigaste målet, ta basebollen till Grekland. Grekerna tog basebollen och landslaget till sig, trots konflikter inför turneringen, och stadion var packad varje kväll som Grekland spelade. Sista plats för Italien Italiens problem var inte deras startande pitchers, man höll sig länge nära motståndarna. Istället var det ”bullpen” som felade då man fick se motståndarna gå ifrån på slutet i flera matcher. Det blev dock en vinst, mot Taiwan på den femte dagen av turneringen. Läs mer om OS-basebollen på den  officiella hemsidan för OS . skriven av - Kristian Pälviä

Länk till annan webbplats.

  Skriv ut
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Tillbaka

Publicerad: 2004-08-26

Senast uppdaterad: 2008-11-26

Sponsorer

POSTADRESS:

Svenska Baseboll Softboll och Lacrosseförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

KONTAKT:

Tel: +4686996535
E-post: info@sbslf.se