Gå till innehåll
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet

Sammy Sosa lämnar Cubs

Efter 13 säsonger i Chicago Cubs lämnar superstjärnan Sammy Sosa klubben för att spela med Baltimore Orioles.

 Den 36 år gamle nationalikonen från Dominikanska Republiken har slagit 574 homeruns under sin karriär, varav 545 i en Cubs-uniform. Bland aktiva spelare är det endast Barry Bonds som har slagit fler. Cubs får infieldern Jerry Hairston från Orioles men klubben bör nog även fylla på sitt omklädningsrum med outfielders. Rightfieldern Sosa är förlorad precis som leftfieldern Moises Alou som skrivit på för San Francisco Giants.

Carlos Delgado bytte fågel mot fisk

Florida Marlins vann dragkampen om Toronto Blue Jays förste basman Carlos Delgado. Delgado flyttar från Kanada till södra Florida och får 52 miljoner dollar (ca 350 miljoner kronor) under fyra år för "besväret". För de pengarna får Marlins en av ligans bästa vänsterslagmän; puerto-ricanen har slagit minst 30 homeruns per säsong under de senaste åtta åren. Även Texas Rangers, Baltimore Orioles och New York Mets har visat intresse för Delgado.

"The Rockets" lön sköt i höjden

Roger Clemens har skrivit på ett ettårskontrakt med Houston Astros som gör honom till den bäst betalde pitchern någonsin. Clemens får 18 miljoner dollar (ca 125 miljoner kronor), en halv miljon dollar mer än vad Boston Red Sox betalade Pedro Martinez under 2004.

Hösten 2003 var Roger Clemens karriär i princip över. Hans New York Yankees hade förlorat World Series mot Florida Marlins och Clemens, som pitchat i Major League sedan 1984, var nära att lägga handsken på hyllan. Men Texas-bon Clemens övertalades av Houston Astros att satsa ett år till, en satsning som blev en succé.

Clemens vann 18 matcher och förlorade bara fyra och hans ERA på 2.98 tystade de få skeptiker som fanns. Han blev snabbt Houstonbornas gunstling och hjälpte Astros att dra fler än 3 miljoner fans under en säsong för första gången i klubbens historia. Som pricken över i:et tilldelades Clemens Cy Young-utmärkelsen, hans sjunde i karriären vilket ingen annan lyckats med. Och nu blir det alltså minst en säsong till på kullen för "The Rocket" som fyller 43 år i augusti.

Yankees fångade Randy...

Tisdagen den 11 januari blev det officiellt. Randy Johnson (bilden) lämnar Arizona Diamondbacks till förmån för New York Yankees. Den vänsterhänte 41-åringen blir självklar etta i en rotation som i övrigt består av Mike Mussina, Carl Pavano, Jaret Wright och Kevin Brown.

Randy Johnson kom till Diamondbacks inför säsongen 1999 och hjälpte klubben att vinna World Series mot just New York Yankees 2001. Johnson delade World Series MVP-utmärkelsen med Curt Schilling.

När Randy nu lämnar Arizona för New York får Diamondbacks i gengäld två pitchers (Javier Vazquez och Brad Halsey), en catcher (Dioner Navarro) och nio miljoner dollar (cirka 60 miljoner kronor) av Yankees. Johnson själv går inte heller lottlös ur affären. Han får 32 miljoner dollar (drygt 200 miljoner kronor) för att pitcha åt New York Yankees de närmaste två säsongerna.

Johnson är den äldste pitcher någonsin som har pitchat ett perfect game. Han var 40 år, åtta månader och åtta dagar gammal när han utförde den bedriften mot Atlanta Braves den 18 maj 2004. Johnson är dessutom den vänsterhänte pitcher som har flest strikeouts genom tiderna, 4161. Endast Nolan Ryan (5714) och Roger Clemens (4317) har fler.

...men Diamondbacks fick Green från Dodgers

Arizona Diamondbacks har slutit en överenskommelse med Los Angeles Dodgers som innebär att LA skickar förstabasmannen Shawn Green till Arizona i utbyte mot Dioner Navarro, William Juarez, Danny Muegge och 10 miljoner dollar. Samtidigt offentliggjorde Dodgers att man har kontrakterat Boston Red Sox slutspelshjälte Derek Lowe (14-12, 5.42 ERA), som skrev på ett fyraårskontrakt värt 36 miljoner dollar.

För Arizona slutade bytesaffärerna med New York Yankees och Los Angeles Dodgers principiellt att man fick etablerade spelare i Javier Vasquez (New York) och Shawn Green (Los Angeles), och 19 miljoner dollar för Randy Johnson, plus ett antal yngre spelare som enligt experter inte ännu är helt redo för spel i den högsta ligan.

Pedro och Carlos flyttar till Queens

Pedro Martinez, av många ansedd som den bästa pitchern i MLB det senaste årtiondet, lämnar American League och världsmästarna Boston Red Sox. Martinez, vars karriär-ERA på 2,71 är lägst bland aktiva pitchers, har skrivit på ett fyraårskontrakt med New York Mets värt drygt 350 miljoner kronor. Därmed återvänder Martinez till National League East efter sju säsonger i Boston, dit han kom från Montreal Expos.

Förutom att Martinez ERA är lägst bland aktiva pitchers kan han också stoltsera med den högsta vinstprocenten (.705) samt det lägsta motståndarslagsnittet (.209). Martinez har vunnit Cy Young-priset tre gånger, två gånger med Boston och en gång med Montreal.

I New York Mets blir Martinez lagkamrat med Carlos Beltran som skrivit på ett sjuårskontrakt värt 119(!) miljoner dollar (cirka 800 miljoner kronor). Beltran spelade för Kansas City Royals och Houston Astros i fjol och slog sammanlagt 38 homeruns.

Washington D.C. välkomnar The Nationals, till slut...

Efter många om och men står det nu klart. Montreal Expos blir Washington Nationals från och med nästa säsong. Stadsfullmäktige i Washington D.C. har godkänt en finansieringsplan som inkluderar en ny basebollarena samt en ombyggnad av gamla footballarenan RFK Stadium. Den nya arenan kommer att kosta cirka tre miljarder kronor och ska ligga på en tomt i stadens södra delar vid Anacostiafloden. Den ska stå klar 2008 och fram tills dess blir RFK Stadium hemmaplan för Washington Nationals.

I december väckte stadsfullmäktige kravet att halva kostnaden för den nya arenan skall finansieras av privata medel. Det kravet ogillades av MLB som i sin tur skickade ett ultimatum till stadsfullmäktige: Om staden inte ändrade sig innan årets slut skulle ägarna inleda förhandlingar med andra städer som är intresserade av att husera "gamla" Expos. Stadsfullmäktige backade och kravet om privat finansiering är numera endast en målsättning.

Klubben ägs fortfarande av de övriga 29 ägarna i MLB men kommer att säljas under våren. Är du intresserad av att äga Washington Nationals så måste du först skicka in en depositionsavgift till MLB á 100 000 dollar. Sedan följer en budgivning mot övriga intressenter, för närvarande cirka 20 stycken.

Oakland tappar pitchers

Mark Mulder, Tim Hudson och Barry Zito har kallats för "The Big Three" och vann 234 matcher åt Oakland Athletics de senaste fem säsongerna. Nu har Athletics splittrat pitchertrion genom att skicka Mark Mulder till St Louis Cardinals och Tim Hudson till Atlanta Braves. Oakland får i gengäld två högerhänta pitchers (Danny Haren och Kiko Calero) samt lovande catchern Daric Barton från Cardinals. Från Braves kommer superlöftet Dan Meyer, högerhänte pitchern Juan Cruz och outfieldern Charles Thomas.skriven av - Magnus Hedström

  Skriv ut
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Tillbaka

Publicerad: 2005-02-04

Senast uppdaterad: 2008-11-26

Sponsorer

POSTADRESS:

Svenska Baseboll och Softboll Förbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

KONTAKT:

Tel: +4686996535
E-post: info@sbslf.se