Gå till innehåll
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet

Inga steroider är välkomna i svensk baseboll!

Major League Baseball fläckas av fler och fler dopingavslöjanden - samtidigt som svensk och europeisk baseboll arbetar hårdare mot doping än någonsin. Kanske är det till och med så att man tvingas arbeta hårdare än andra idrotter på grund av de attityder som präglar den amerikanska ligan? Inom Svenska Baseboll och Softboll Förbundet arbetar man hur som helst aktivt med antidopingfrågor.


I Per Bjurmans artikel i Aftonbladet: Baseboll är steroider, bandy är våld - eller ? illustreras risken av att baseboll allmänt sett förknippas med doping efter de många fallen i USA. Vi frågade Peter Ström, dopingansvarig inom Svenska Baseboll och Softboll Förbundet varför han tror att det är så många dopingfall i USA. - Naiva ungdomar ser upp till stjärnor som Mark McGwire och Barry Bonds och luras tro att doping inte bara är en genväg till framgång utan en direkt förutsättning för framgång. Man kan aldrig bortse från att ungdomar lockas av de sjukt stora pengar som väntar den som lyckas. Människan kanske är beredd att tänja på regler för att vinna. - Det måste också konstateras att det är just avsaknaden av regler som skapat situationen vi har idag. Åskådarna som inte visste så mycket om faror för individen med doping och inte var så insatt i etiska resonemagn, kanske i första hand ville se homeruns och då Roger Maris rekord bli slaget. Ägarna såg kanske mellan fingrarna och ville inte testa sina spelare eftersom "showen" då skulle vara sämre. Det var underhållning på en nivå som inte ligger långt från gladiatorernas i antika Rom. Åtminstone hade den riskerat hamna där om inte allmänheten till slut och lagstiftarna fått upp ögonen för problematiken, tror Ström. Hur arbetar Svenska Baseboll och Softboll Förbundet mot doping: - Vi inriktar våra resurser på information till spelare och ledare. Det mesta handlar om regler kring dispenser och vistelserapportering. Vi arbetar aktivt med information om fallgropar för att undvika "misstagsdoping", t ex genom användning av kosttillskott. Vår webbsida är innehållsrik och löpande uppdaterad med det senaste kring doping. Den har fått goda omdömen från RFs Antidopinggrupp. Ulf Steinvall, som är landslagsansvarig, skräder inte orden om vikten av att inte använda otillåtna preparat i sina förberedelser. - Det vore rent förödande, inte bara för dagens spelare och landslag, utan för svensk basebolls framtid, om vi skulle ha någon spelare som dopar sig. Vi är väldig tydliga om konsekvenserna och hoppas att alla spelare inser det ansvar som de har, dels för sig själva och sin familj, men även som föredömen inom baseboll- och softbollfamiljen. Samtidigt kan vi, liksom alla andra idrottsledare, aldrig kontrollera spelarnas vanor själva. Men vi rapporterar samtliga landslagsläger, samlingar och aktiviteter så att RFs Antidopinggrupp kan komma och testa våra spelare. Dessutom har vi alltid tester i samband med internationella mästerskap, vilket är naturligt då vi liksom alla andra specialförbund följer Riksidrottsförbundets  och WADAs regelverk. I Sverige har vi hittills haft 47 tester från 2000-2004 och inget av dessa har varit positivt. Dock finns det konkreta fall där europeiska spelare fällts för doping de senaste åren. - Ja, en italienare och två amerikaner som spelade för Grekland fälldes i samband med Aten-OS, en fransman fälldes i samband med VM i Kuba 2003, och även en norrman som dock fälldes på felaktiga grunder och som sedermera blev friad, konstaterar Peter Ström, som även konstaterar: - Doping är lika mycket ett samhällsproblem som ett idrottsproblem. I en kultur där vissa sporter övergår till att bli mer och mer underhållning, finns det de som argumenterar för att släppa dopingen fri. Mark McGwire har ju inte ens kommit till insikt om att det han gjorde kanske var fel, avslutar Ström. skriven av - Kristian Pälviä
Länk till annan webbplats.
Länk till annan webbplats.
  Skriv ut
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Tillbaka

Publicerad: 2005-04-14

Senast uppdaterad: 2008-11-25

Sponsorer

POSTADRESS:

Svenska Baseboll och Softboll Förbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

KONTAKT:

Tel: +4686996535
E-post: info@sbslf.se