Gå till innehåll
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet

Omstart för Little League i Sverige

Svenska Baseboll och Softboll Förbundet har sedan flera år tillbaka ett samarbete med Little League. Dock har Sverige inte deltagit regelbundet i Little Leagues turneringar. Men nu kan det bli ändring på det sedan SBSF fått igenom krav på generösare gränser för de olika "Little Leagues" vilket gör att svenska ungdomslag har bättre möjlighet att deltaga i Little League redan 2007.


Vad är Little League? Little League är världens största organisation för ungdomsbaseboll och -softboll. Little League har verksamhet i över 70 länder över hela världen och över 3.000.000 pojkar och flickor mellan 5 och 18 år. Little League har sitt högkvarter i Williamsport, Pennsylvania i USA där även Little League World Series avgörs. Little League är organiserat så att man delar in geografiska områden inom vilket spelarna måste bo för att få spela i den lokala ligan. I USA är avgränsningen att man inte får ha mer än 20.000 personer boende inom området. Anledningen till att man har denna regel är att man vill behålla den lokala anknytningen till sporten och inte ha regionala "All-star" lag i turneringarna. Internationellt har detta varit ett problem tidigare, då man t.ex. i Sverige inte haft underlag för att kunna deltaga med lag inom dessa gränser på många ställen, och därför har inte svenska lag deltagit särskilt ofta i Little Leagues turneringar. Dispens för svenska regler - spel i Little League 2007? Nu har Sverige fått dispens från Little League att frångå de ordinarie reglerna avseende storlek på de lokala "ligorna". Istället för att avgränsa med befolkningsmängd har Sverige beviljats indelning efter vilket distriktsförbund man tillhör. Det innebär att - teoretiskt sett - så har Sverige åtta stycken "Little Leagues" i form av Norra Norrland, Mellersta Norrland, Dalarna/Gävleborg, Stockholm, Mälardalen, VästSvenska, Östsvenska, samt Sydsvenska distrikten. Detta underlättar för svenska ungdomslag att få ihop lag till Little League-tävlingar eftersom man kan tävla tillsammans med spelare från andra klubbar inom samma distrikt. Fortfarande gäller för baseboll att åldersgränserna (se nedan) är brutna under året vilket innebär att svenska lag inte kan deltaga med ett rent A- eller B-pojklag eftersom åldersgränserna inte stämmer överens. Målet är att Sverige skall kunna arrangera Little League-turneringar under 2007 och även en deltaga med lag i minst en åldersgrupp i Little League European Championships 2007 i Kutno, Polen. Hur ska vi spela Little League i Sverige? Så här är det tänkt: Inom varje distrikt/league kan flera lag anmäla sig till spel (se nedan) och spela seriespel i Little League-form under året. Finns det bara underlag för ett enda lag får det per automatik representera distriktet (Östsvenska, Sydsvenska etc). Annars spelar de olika lagen om vilket lag som vinner inom distriktet. Sedan arrangerar SBSF en tävling mellan de olika distrikten där lagen tävlar om en plats i Little League EMEA Regional Tournaments som avgörs i Polen i juli-augusti. I början kan det vara så att SBSF arrangerar en ren distriktslagsturnering där segrarna går till Little League EMEA Regional Tournament. Allt eftersom vi får fler lag som kan få ihop lag inom Little Leagues åldersgrupper kommer lokala turneringar att arrangeras. Man anmäler sig till spel genom att kontakta Sveriges District Administrator, Kristian Pälviä, se nedan. En liten avgift per lag (USD 18) tas ut at Little League och i gengäld får man regelböcker, informationsmaterial, tillgång till Little Leagues enorma instruktionsarkiv, och mycket mer. För att få deltaga i Little League Sverige måste laget vara en del av en förening som är medlem i Svenska Baseboll och Softboll Förbundet. Åldersgrupper 2006: Baseboll: Little League Baseball (11-12 år), födda mellan 1 maj 1993 och 30 april 1995. Junior League Baseball (13-14 år), födda mellan 1 maj 1991 och 30 april 1993. Senior League Baseball (15-16 år), födda mellan 1 maj 1989 och 30 april 1991. Softboll: Little League Softboll (11-12 år), födda mellan 1 januari 1993 och 31 december 1994 Junior League Softboll (13-14 år), födda mellan 1 januari 1991 och 31 december 1992 Senior League Softboll (14-16 år), födda mellan 1 januari 1989 och 31 december 1991 Big League Softboll (16-18 år), födda mellan 1 januari 1987 och 31 december 1989. Fritt boende för deltagande lag Deltar man i Little League European Championships svarar man bara för resan till Kutno, Polen. Boendet för 14 spelare och tre ledare betalas av Little League! Skulle man vinna turneringen bjuder Little League även på flygresan till Little League World Series i Williamsport, USA. Vill du veta mer eller har frågor om Little League? Kontakta Kristian Pälviä , District Administrator för Little League i Sverige på telefon 0500-447785. Du kan även få mer information om Little League Europe på deras webbsida . kontaktperson - Kristian Pälviä
Läs mer:
Infoblad 1/2006 (pdf)
Infoblad 2/2006 (pdf)
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

  Skriv ut
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Tillbaka

Publicerad: 2006-05-18

Senast uppdaterad: 2008-11-25

Sponsorer

POSTADRESS:

Svenska Baseboll Softboll och Lacrosseförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

KONTAKT:

Tel: +4686996535
E-post: info@sbslf.se