Gå till innehåll
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet

Softboll: Skövde svenska mästare för första gången

Skövde Saints tog sitt första SM-guld någonsin när man tog hem SM-guldet i softboll efter 3-0 i matcher mot Nälsta.


Den avslutande matchen vann man med 13-3 inför 160 personer i publiken på Lillegårdens IP. Avgörande skedde i den fjärde inningen då man tog sju poäng på Nälsta bl.a. tack vare en trepoängstrippen av Nina Sarajärvi som sänkte Nälsta med bra slagning och bra pitching. Nina utsågs fullt välförtjänt till finalseriens MVP.   Foto: Nils Eilertz I ett perfekt sensommarväder med 24 plusgrader tog Skövde Saints emot Nälsta Bulldogs på det soldränkta Sportfältet för den tredje finalmatchen (i bäst av fem). I ryggsäcken hade man två vunna matcher som spelades förra helgen i Stockholm. Så Skövde Saints hade ett suveränt läge inför den stundande och eventuellt de andra två återstående matcherna. För Skövde startade högerhänte pitchern Nina Sarajärvi som redan i första inningen fick det stöd från försvaret som kanske har varit svagheten de senaste 4 slutspelsmatcherna (18 errors). Tre slagmän upp och tre brända direkt. I botten på första inningen fick Robin Flier ut en infield hit med en bränd, och Anna-Karin Solén-Westling som nästföljande slagman, dunkade iväg en homerun, och Skövde tog ledningen med 2-0! Ann-Sofie Rickardsson startade botten av andra inningen med en dubbel ner mot leftfield, och Kelly Dikes fyllde på med en basehit ner mot centerfield som avancerade Ann-Sofie till tredjebas. Efter en bunt ut till pitchern av Maria Bergström utan någon bränd, blev Ann-Sofie som gått lite för långt från basen, bränd på tredjebas. Men efter en walk till Mia Carlsson som fyllde baserna med tre löpare, blev Robin Flier bränd på en markboll till Nälstas andrabasman, men slog in Skövdes tredje poäng i matchen. I toppen av tredje inningen började Nälstas offensiv att lossna. Av Nälstas sex hits kom fyra av dessa i denna inning. Linda Johansson började med en infield leadoff hit, och buntades över till andra bas av Mia Svensson. En hit mot centerfield av Sara Svensson fick över Linda till tredjebas som själv avancerade till andra bas. En RBI singel mot centerfield av Megan Tasker gav Nälsta en reducerande poäng, Skövdes ledning 3-1. Sofia Lundqvist blev bränd på en markboll till Skövdes shortstop, men slog in en poäng. Skövdes ledning 3-2. Liezel Ljungs RBI singel ner mot leftfield slog in Nälstas kvitterande poäng, och när tredje inningen var slut, var ställningen 3-3. Avgörandet i fjärde inningen Det var i botten av fjärde inningen som matchen skulle avgöras. Mia Carlsson startade inningen med en leadoff walk. Robin Flier slog in Mia med en dubbel ner mot leftfield och avancerade till tredjebas. Skövdeledning med 4-3. Anna-Karin Solén-Westling fick en intentional walk. Amanda Karlsson slog en infield singel och Skövde hade laddade baser för andra gången i matchen. Priya Mohlén fick på ett kanonslag, men Nälstas tredjebasman Johanna Svensson knep bollen på en linedrive lyra. En bränd. Med baserna laddade slog Nina Sarajärvi en 3 RBI TRIPPEL mot centerfield, och bankade in Skövde femte, sjätte och sjunde poäng. På en tappad lyra av Nälstas shortstop kom Ann-Sofie Rickardsson ut till första bas samtidigt som Nina sprang in poäng. Skövdeledning 8-3. En dubbel av Kelly Dikes ner mot centerfield fick över Ann-Sofie till tredjebas. Ann-Sofie sprang in Skövdes 9:e poäng på en kasterror av Nälstas catcher. Mia Carlsson gick in på inningens andra slagvarv i slagordningen och fick även denna gång en walk. En infield hit av Robin Flier fyllde alla baser med Skövdespelare för tredje gången. Anna-Karin Solén-Westling fick en RBI walk och inningen slutade med Skövdeledning 10-3. Nina gav bara upp en hit, en walk och en wild pitch inning fyra och fem. Priya Mohlén startade femte inningen med en leadoff infield singel, varpå Nina skickade iväg sin andra extrabashit för dagen, en dubbel ner mot left centerfield. Ann-Sofie Rickardsson slog iväg sin andra tvåbasare för dagen, och slog in Skövdes poäng N:o 11 och 12, och avancerade till tredjebas på en wild pitch. Skövdeledning 12-3. Kelly Dikes fick sin andra Intentional Walk. Viktoria Daun, som pinch hitter för Maria Bergström, fick en walk och Skövde hade baserna laddade för FJÄRDE gången i matchen. Mia Carlsson (bilden) fick sin fjärde walk i matchen och fick därmed in Skövdes 13:e poäng i matchen. Skövdeledning 13-3. Matchen bröts därmed med hjälp av Mercy Rule, dvs Skövdes ledning var 10 poäng (eller mer) efter 5 innings, OCH SKÖVDE VANN MATCHEN OCH BLEV DÄRMED SVENSKA MÄSTARINNOR I SOFTBOLL 2006! För första gången någonsin landade ett SM-guld på seniornivå i baseboll och softboll söder om Stockholm- och ett vilt firande bröt ut på Lillegårdens Sportfält. Skövdecoachen ger pitchern Nina Sarajärvi en bamsekram efter att hon pitchat hem SM-guldet till Skövde. Grimstoft litade på att Sarajärvi skulle klara pressen och gav Nina rollen som pitcher över hela finalserien mot Nälsta. Nina kastade 27 av 30 innings i SM-slutspelet och hade endast en ERA på 2.33 över SM-slutspelet. Imponerande - och visst hör hon hemma i Sveriges landslag!!! Skumpadusch från Anna-Karin Solén Westling Ytterligare dusch när man ska ta lagfoto Skövdetjejerna tackade den entusiastiska publiken (160 st) Prisutdelare var Mats Fransson, ordförande SBSF; Karin Mattsson, Riksidrottsförbundets ordförande, samt Sören Karlström, Fritidschef i Skövde Kommun. RF-basen Karin Mattsson ger Nina Sarajärvi en kram samtidigt som Victoria Daun får medaljen av Mats Fransson. Ann-Sofie Rickardsson tittar på. En trio (Ann-Sofie Rickardsson, Nina Sarajärvi med MVP-trofén, och Priya Mohlén) som varit med ända sedan A-flicksåldern för 13 år sedan... ...och två senare tillskott som varit de avgörande pusselbitarna i Skövdes lagbygge; Anna-Karin Solén Westling som slog .583 med två homeruns i SM-slutspelet samt Robin Flier som slog .737 i SM-slutspelet med 11 runs, 7 extrabase hits och 7 rbi's. Bilder från matcherna på Banvallen (Match 1-2): Foto: Peter Blomqvist Fotograf: Peter Blomqvist skriven av - Lars Bengtsson
Finalserien
Match 1
Skövde
206 210 0 - 11
Boxscore
Nälsta
020 020 1 - 5
Match 2
Skövde
000 002 1 - 3
Boxscore
Nälsta
000 000 2 - 2
Match 3
Nälsta
003 00 - 3
Boxscore
Skövde
210 73 - 13

Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


  Skriv ut
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Tillbaka

Publicerad: 2006-09-25

Senast uppdaterad: 2008-11-21

Sponsorer

POSTADRESS:

Svenska Baseboll Softboll och Lacrosseförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

KONTAKT:

Tel: +4686996535
E-post: info@sbslf.se