Gå till innehåll
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet

Christian Staehely visade upp sig i Sundbyberg

Christian Staehely, den svensk-amerikanska pitchern från Princeton University som tagits ut i den svenska EM-truppen, visade upp sig för landslagsledningen under ett träningspass i Sundbyberg i söndags. Enligt rapporterna var man mycket nöjd med vad Christian visade upp. Foto: Thomas Claesson

Tidigare i somras blev det klart att den svenska truppen till baseboll-EM i september kommer att förstärkas av svensk-amerikanen Adam Sorgi. Nu har landslagsledningen gjort klart med ännu ett tillskott från andra sidan Atlanten. Christian Staehely, en av fyra startande pitchers i collegelaget Princeton Tigers, kommer att representerar Sverige under EM i Barcelona. - Jag blev nästan chockad när de ringde mig och frågade om jag ville spela för Sverige i EM, säger Christian. Christian Staehely studerar på anrika universitet Princeton, en av åtta "Ivy League-skolor" i nordöstra USA. Den gångna säsongen var han en av fyra startande pitchers i skollaget Princeton Tigers och i fjol nominerades han till Roger Clemens Award List , en ära som bara tillägnas mycket lovande pitchers. Christian själv beskriver sig själv på följande sätt: - Jag kan komma upp i 145 km/h med min fastball och jag snittar runt 140 km/h. Jag radar inte upp strikeouts men om jag kommer in i rätt rytm så är jag väldigt effektiv. Förbundskapten Kalle Knutsson är naturligtvis helnöjd med sista-minuten-förvärvet från USA. - Jag har pratat med hans tränare. Han beskriver Staehely som en mycket listig och smart pitcher med flera olika typer av pitchar, säger förbundskapten Kalle Knutsson. Staehely kommer att studera i Stockholm under hösten och kontaktade Stockholms BSK för att kunna träna och hålla igång armen under sin tid i Sverige. Hans mamma Angelica är svenska och det visade sig att Christian har ett giltigt svenskt pass. Stockholm kontaktade landslagsledningen som agerade blixtsnabbt. - Vi chansade och satte upp Staehely på den preliminära 40-mannauppställningen som europeiska förbundet ska ha en månad före EM, berättar landslagets överledare Ulf Steinvall. I våras avslutade Christian sitt tredje år på Princeton men det var under andra året som folk fick upp ögonen för honom. Han gick 5-2 med ett ERA på 2,57. - Alla bitar föll på plats och det gick otroligt bra, säger Christian. Höjdpunkten var när han pitchade en no-hitter i sju innings mot Arkansas Razorbacks, ett av USA:s bästa collegelag, i NCAA-slutspelet. - Det var helt fantastiskt. Mitt självförtroende var på topp och jag kände mig inte ens nervös. Tyvärr kastade jag väldigt många pitchar och tröttnade i den åttonde inningen. Efter framgångarna blev han erbjuden en plats i Cotuit Kettleers i Cape Cod League i Massachusetts. - Det är en väldigt konkurrenskraftig liga och en fantastisk basebollmiljö. Varenda människa där uppe brinner för baseboll i allmänhet och Boston Red Sox i synnerhet. Jag fortsatte att utvecklas och fick bland annat hjälp med att förbättra min change-up. Allt gick som på räls och Christian nominerades tillsammans med 61 andra collegepitchers i hela USA till Roger Clemens Award List, men när collegesäsongen drog igång i våras stod inte Christian att känna igen. - Jag kände mig väldigt hängig och sov 12 timmar om dygnet. Spelet gick tyngre och tyngre och folk trodde att armen var slut, men armen kändes bra. Det visade sig att Christian hade drabbats av körtelfeber, en virussjukdom där endast symtomen går att behandla. - Allt jag kunde göra var att vila och äta rätt. Jag återvände till Cape Cod under sommaren och väl där kändes det bättre och bättre. Nu känner jag mig stark igen och redo att spela. Nu väntar alltså EM i Barcelona och Christian ser fram emot att komma igång och träffa sina nya lagkamrater. - Jag kommer att köra ett bullpen-pass nu i veckan och på söndag ska jag pitcha i landslagets internmatch i Skarpnäck. Av vad jag har hört så är grabbarna i laget sköna killar hela bunten. De har vanliga jobb och spelar baseboll av en enda anledning: kärleken till sporten. Av förståeliga skäl så vet inte Christian så mycket om varken motståndare eller medspelare. - Jag vet att Holland och Italien är ledande inom baseboll i Europa men annars vet jag inte så mycket om europeisk baseboll. Jag har varit i Sverige flera gånger men aldrig sett en basebollplan här. Det sistnämnda kommer det snart att bli ändring på. Christian Staehely i samspråk med landslagets pitchingcoach Will Rikard och landslagscatchern Björn Johannessen. Förbundskaptenen presenterade EM-truppen     skriven av - Magnus Hedström kontaktperson - Ulf Steinvall
Ålder: 21
Längd: 190 cm
Vikt:  88 kg
Bor: Houston, Texas
Position: Pitcher
Slår: Höger
Kastar: Höger
  Skriv ut

Sök
 Sök klubb  Sök nyhetsartikel  Sök sida     
Prenumerera på nyhetsbrevet
AKTUELLT INOM SBSF
Tipsa oss! Vill du publicera något på SBSFs officiella webbsida? Maila oss ! IDROTTSAVTAL PÅ SCANDIC! Klicka för att läsa mer!
© 2001-2007

Publicerad: 2007-08-28

Senast uppdaterad: 2008-11-19

Sponsorer

POSTADRESS:

Svenska Baseboll Softboll och Lacrosseförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

KONTAKT:

Tel: +4686996535
E-post: info@sbslf.se