Gå till innehåll
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet

Skövde tog tredje raka softbollguldet

2008-09-27 Skövde tog tredje raka softbollguldet Skövde Saints kunde fira sitt tredje raka SM-guld i softboll efter att ha besegrat Sundsvall Mosquitoes med 3-0 i matcher. Avslutningsmatchen i Skövde vanns med 12-2.

SR Skaraborg: SM-guld till Skövde Saints (inkl intervjuer)
TV4 Skaraborg: Skövde Saints vann SM-guld (efter 1:12 av nyhetssändningen)
Bilder från finalmatchen - kpalvia.pixbox.se och mgh.pixbox.se

TREDJE RAKA SM-GULDET!

Match 3: Skövde - Sundsvall 12-2 (5 innings)

Det var upplagt för guldfest i Skövde. Två segrar från den första finalhelgen gjorde att Skövde hade drömläge inför SM-finalens sista tre matcher. Sundsvall kom taggade - de hade inte lyckats bra med de defensiva spelen på hemmaplan och var fast beslutade att inte ge Skövde ett sådant försprång i dagens match.

Sundsvall tog ledningen direkt i toppen av den första inningen mot Skövdes pitcher Nina Sarajärvi. Efter Katarina Östbergs dubbel slog Cecilia Lindstein in Sundsvalls ledningspoäng och man hade två löpare på bas med endast en bränd. Tyvärr - för Sundsvalls del - lyckades man inte ta fler poäng i den första inningen vilket nog hade skakat Skövde en hel del.

Sundsvalls pitcher Elsa Sjögren pitchade en riktigt bra match, men hade inte marginalerna på sin sida. Flera av Skövdes hits slank retfullt förbi utsträckta handskar hos Sundsvallsspelarna. Bland annat Whitney Darlingtons dubbel i första inningen som preeeeeecis var fair, och som kvitterade till 1-1. Även Whitney kom sedan in på Nina Sarajärvis slag och Skövde hade tagit ledningen.

Nina Sarajärvi hade ett tag 13 bränningar på 14 slagmän och under den perioden (tredje och fjärde inningen) kunde Skövde punktera matchen offensivt, då man tog 4 respektive 6 poäng. Bland annat slog finalseriens MVP, Mia Carlsson, in två poäng i detta läge och Lina Larsson slog en magnifik homerun över leftfield. Sedan var det inte mycket dramatik kvar, Sundsvall höll så när på att minska på försprånget och tvinga fram en sjätte inning men sista bränningen blev på hemplattan och efter en stunds fundersam tystnad ("är matchen slut, vad är ställningen") kunde SM-jublet bryta ut på Sportfältet då matchen slutade 12-2 i den femte inningen.


Mia Carlsson utsågs till finalseriens MVP, hon slog 8 för 12 med 10 rbi's på finalseriens tre matcher.

Skövde vann välförtjänt. 19 segrar på 20 matcher i grundserien, 320-34 i poängskillnad, och ett slutspel med fem raka segrar och 70-8 i poängskillnad. Endast fyra matcher under seriespelet gick till sju ordinarie innings - resten fick avbrytas i förväg på grund av överlägsenhet. Att laget dessutom spelade oerhört jämnt i Europacupen och noterade enpoängsförluster mot flera topplag i Europa är ytterligare en indikation på att det här lagbygget höll oerhört hög klass detta år.

Sundsvall kom på tredje plats i seriespelet, med 10-10 i matcher, men i slutspelet visade man sin klass. Man förfogar över ett ungt och mycket utvecklingsbart gäng, man har en duo (Cecilia Lindstein och Maria Jönsson) med över 10 års rutin och som gör mycket nytta för laget. Dessutom har man en bra attityd, och bra ledarskap i Mosquitoes och det kommer säkerligen ge resultat i framtiden.

Förhoppningsvis får vi återse Skövde Saints i SM-finaler även framöver och då är det mycket troligt att det blir just Sundsvall Mosquitoes som får stå för motståndet.


 


 

 
GRATTIS TILL SM-GULDET SKÖVDE SAINTS - GRATTIS TILL SM-SILVRET SUNDSVALL MOSQUITOES!!!

TVÅ SEGRAR FÖRSTA FINALHELGEN

Match 1: Sundsvall - Skövde  1-21

Skövde startade med Annele Huckins som pitcher, som har varit helt dominerande i serien detta år. Huckins fick en drömstart med fem poäng innan hon ens inledde sin insats i matchen och hon svarade upp mot de högt ställda förväntningarna. Fyra effektiva innings, endast tre baslöpare och 13 strikeouts (tre av löparna kunde avancera till första bas sedan det blivit en passed ball på strikeouten).

Offensivt var Skövde i högform trots ovan nämnda decimering. 21 hits offensivt, varav sju extrabasehits på fyra innings är imponerande. Helt klart har man inte bara seriens bästa pitcher i Huckins utan även en bredd i sin slagning som gör laget oerhört svårslagna - det är inte det faktum att man släpper in så lite poäng som gör att laget vinner, utan tar man regelbundet över 10 poäng per match så SKA det bli segrar i en sport som softboll.

Bäst offensivt i den första matchen var Mia Carlsson (4 för 5, 3 dubblar, 4 rbi), samt Priya Mohlén och Lina Larsson (3 för 4). Var och en i lineupen slog antingen minst två hits eller sprang in poäng. Imponerande.


Match 2: Sundsvall - Skövde  1-13

Även i den andra matchen fick Skövde en drömstart med fem poäng. Faktum är att de fem första slagmännen i matchen slog hits, varav fyra dubblar, på Sundsvalls rutinerade pitcher Cecilia Lindstein. Och med fem poäng in fick Nina Sarajärvi en bra start som pitcher i denna match. Trots att Nina släppte in en poäng redan i första inningen noterade hon tre strikeouts direkt och var i bra form.

Totalt släppte Nina endast ut fem slagmän på bas, samtidigt som offensiven gick igång i varje inning och tog minst två poäng varje inning.

Offensivt handlade mycket om Skövdes fem första i slagordningen, som kollektivt slog 12 för 18 med sex extrabasehits. Whitney Darlington och Nina Sarajärvi noterades för tre hits vardera i andra matchen.

Inför den avslutande SM-helgen räcker det med en seger på tre matcher för att Skövde ska ta hem sitt tredje raka SM-guld i softboll. Och det är inte mycket som talar mot att så blir fallet - Sundsvall har inte riktigt spetsen i sitt lag för att kunna hota, men kommer bli oerhört duktiga på ett par års sikt, man känner igen en hel del från Skövde Saints lag för ett par år sedan. Ett starkt gäng tjejer i ungefär samma ålder, med god attityd och träningsvilja. Det kommer att ge Sundsvall goda framgångar om något eller några år och det lär inte bli sista gången vi får återse dessa tjejerna i en SM-final.

Det skall även sägas att två duktiga tjejer i Sundsvalls förstauppställning är borta från SM-finalerna pga studier utomlands.

 

skriven av - Kristian Pälviä


  Skriv ut

 


Tillbaka

Publicerad: 2008-09-27

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

POSTADRESS:

Svenska Baseboll Softboll och Lacrosseförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

KONTAKT:

Tel: +4686996535
E-post: info@sbslf.se