Gå till innehåll
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet

Basebollandslaget i USA

Sveriges basebollherrar avslutade sin turné i USA med att förlora mot Madison Mallards med 5-14 inför cirka 1.000 åskådare på "The Duck Pond" i Madison.

Bildlänkar: Matchbilder samt Minnesota/Wisconsin Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (Kristian Pälviä)
Bildlänkar: Matchbilder samt fler basebollbilder USA  Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (Peter Blomqvist)

 

Onsdag 27 maj

Sverige
200 003 - 5
Madison Mallards
821 30x - 14

 

Sverige avslutade turnén i USA med att förlora mot Madison Mallards inför 1.000 åskådare på The Duck Pond i Madison, Wisconsin. Sverige inledde med att ta två poäng på Magnus Pilegårds dubbel - men släppte in åtta poäng i botten av inningen då både defensiven och pitchingen inte kom upp i den nödvändiga nivån.

Nick Soubiea släppte fem poäng med två brända på två errors, två hit by pitches och tre hits innan Oscar Carlstedt kom in och avlöste honom. Carlstedt släppte även han tre poäng innan inningen var över. Med ställningen 2-8 efter en inning var det mer eller mindre ridå ner direkt för Sverige vars pitchers hade en tung afton i regnet. Nick Soubiea pitchade 0.2 innings, övriga pitchers var Oscar Carlstedt (0.1), Curtis Dionne (1.0), Per Sjörs (2.0) och Kent Karlsson (1.0) innan matchen bröts efter sex innings av det ihärdiga regnet. Då hade Sverige kommit närmare till 5-12 efter en tvåpoängsdubbel av Peter Johannesen.

Liksom i La Crosse svarade Madison för en späckad show runt själva matchen med maskotar, happenings och härlig inramning av matchen. 

Tisdag 26 maj

Sverige vann sin andra match på turnén mot NorthWoods League. La Crosse Loggers besegrades med 7-5 i en match fylld av jippon och evenemang och med drygt 1.200 supportrar på läktarna. Niklas Melin (bilden nedan) noterade sin andra raka save. Foto: Peter Blomqvist.Sverige
003 202 000 - 7
La Crosse Loggers
000 000 050 - 5

Sverige tog ledningen med 3-0 i den tredje inningen. Magnus Pilegård slog en singel, Peter Johannesen och Philip Gajzler walkade. Björn Johannese följde upp med en dubbel som gav två poäng, sedan följde en passed ball som gav den tredje poängen. Svenskarna följde upp med ytterligare två poäng i den fjärde inningen på Philip Gajzlers tvåpoängs homerun.


Gajzler följde upp med ytterligare två inslagna poäng i sjätte inningen som gav Sverige ledningen med 7-0. I den åttonde inningen tog La Crosse fem poäng på Curtis Dionne och Oscar Carlstedt, som ett resultat av walks och ett missat double play samt en del rena hits av La Crosse. I den nionde inningen noterade Niklas Melin sin andra save på två dagar med en innings arbete.


Rickard Leander startade matchen (3.2 IP), övriga pitchers var vinnande pitchern Michael Andersson (2.1 IP), Johan Tisell (1 IP), Curtis Dionne (0.1 IP), Oscar Carlstedt (0.2 IP) och Nicklas Melin (1 IP, Save). Bäst offensivt denna dag var Philip Gajzler (2 för 4, dubbel, homerun, 4 rbi) samt Magnus Pilegård (2 för 5).

Totalt sett ett positivt besked för Sverige i en underbar atmosfär i La Crosse - mycket folk på läktarna och ett fantastiskt professionellt kringarrangemang.
 

Måndag 25 maj

Sveriges premiärmatch i matchserien i svenskbygderna i Minnesota/Wisconsin slutade med seger, 3-2, efter en kanoninsats av de svenska pitcherna.


Sverige
100 000 101 - 3
Brainerd AllStars
000 100 010 - 2

Paradoxalt nog blev det riktigt trevligt basebollväder när landslaget väl lämnade Florida bakom sig och Brainerd AllStars bjöd på bra motstånd - laget som bestod av amatörspelare från de lokala ligorna visade sig hålla hyfsad klass, enligt landslagsledningen som mittenlagen i Europa.


Adam Sorgi anslöt till truppen och slog an tonen direkt i toppen av den andra inningen då han sprang in Sveriges första poäng efter att ha blivit avancerad till tredje bas på Rickard Reimers dubbel.

Joakim Claesson startade på kullen för Sverige och pitchade 4.1 starka innings innan han kroknade. Sveriges ledarstab agerade kvickt och satte in Michael Andersson som inte riktigt hittade sina "spots" och han ordnade bara en bränd innan han ersattes av Kent Karlsson. Karlsson hade bra koll på sina luriga kast och kom ur knipan och pitchade 3.1 innings av scoreless relief för att ta hem vinsten för Sverige i denna match. Petter Diurlin gav Sverige ledningen för andra gången i matchen i sjunde inningen på en dubbel, och Björn Johannesen drog en walk med laddade baser i nionde inningen för att ge Sverige ledningen med 3-2.
Niklas Melin closade matchen och noterade en "save" efter tre raka strikeouts i den nionde inningen.

Förbundskaptenen Karl Knutsson var nöjd efter matchen.

- Ett av delmålen offensivt, efter de mindre bra insatserna i Florida, var att ha fler hits än strikeouts. Vi nådde inte riktigt dit (6 hits och 6 strikeouts) men det var ett steg på vägen. Däremot höll pitchingen och defensiven riktigt hög klass.

 

Söndag 24 maj

Den veckolånga Floridavistelsen är över och landslagets general manager Ulf Steinvall är mycket nöjd med lägret.
-Bemötandet och organisationen har hållit högsta klass, säger han.

 

Landslaget har tillbringat tid på Detroit Tigers, Atlanta Braves och Houston Astros anläggningar och såväl faciliteter som organisation har hållit världsklass. Kanske stack Braves spring training-anläggning ut lite extra.
-Det är basebollens svar på Disney World. Där finns 16 baseboll/softbollplaner, en enorm inomhusanläggning och en rad andra sportfält. Manchester United och Chelsea brukar vara där under sin försäsong, berättar Ulf Steinvall som dessutom fick erbjudande om att komma tillbaka till anläggningen med landslaget.

 

Motståndet har bestått av unga lovande spelare och Steinvall är särskilt nöjd över kvaliteten på pitchingen, i synnerhet hastigheten på kasten som legat kring 90 mph, i vissa fall 95 mph.

 

Steinvall nämner även före detta MLB-pitchern Dennis Cook som för egna pengar reste till Florida för att hjälpa landslaget under veckan.

 

Fyra spelare - Philip Gajzler, Nicklas Melin, Björn Johannessen och Peter Johannessen - bjöds in till Pittsburgh Pirates extended spring training camp. En vistelse som spelarna beskriver som oförglömlig.

 

Lördag 23 maj

Efter dagens träningspass var det dags att förflytta truppen norrut i USA inför de tre matcherna mot lag från NorthWoods League måndag-onsdag.

Laget kan summera en vecka fylld med träningar, förkortade matcher, regn, gästspel av Dennis Cook som instruktör, mer regn, och sammantaget ett givande läger trots det ofattbart dåliga vädret vissa dagar. 

Fredag 22 maj

Det blev regn även på fredagen. Endast två innings hann spelas mot Detroit Tigers farmarlagsspelare - Sverige hann dock med två hits (Tomas Börjes och Peter Johannesen) utan att ta poäng.

Trots osedvanligt uselt väder i Florida så har laget haft möjlighet att träna inomhus i de täckta tunnlarna även om inte alla matcher har kunnat spelats.

Dessutom har vistelsen förgyllts av exproffset Dennis Cooks gästspel och instruktioner. Med 15 MLB-säsonger under bältet finns det säkert ett råd eller två som man kan ge svenska spelare på vägen...


 

 

Torsdag 21 maj

Det blev två förluster mot Atlanta Braves farmarlagsspelare, 0-4 och 0-2. Bra pitching men slagningen håller inte riktigt måttet. Matcherna spelades på Disney Wide World of Sports i Orlando och Sverige fick en tuff start direkt.

Match 1

Sverige
000 000 0 - 0
Atlanta Braves
400 000 x - 4

Startande lineup

1.       Rickard Leander        2B
2.       Peter Elfving             RF
3.       Magnus Pilegård        3B
4.       Peter Johannessen    CF
5.       Mikael Andersson      1B
6.       Björn Johannessen    C
7.       Robin Lausen            DH
8.       Christoffer Johansson LF
9.       Petter Diurlin             SS
          Niklas Melin               P

Tuff start med ett par errors, walks och hits redan i första inningen. Niklas pitchade sedan bättre i andra inningen, följd av

Michael Andersson (2IP), Maikel Hurtado (2IP). På slagfronten var det dock iskallt. Peter Johannessen hade Sveriges enda hit i match 1.

-Även om domaren hade en stor ”utsida” så måste vi svinga mer, kommenterar landslagsledningen.


Match 2
Atlanta Braves
002 000 0 - 2
Sverige
000 000 0 - 0

Startande lineup

1.       Curtis Dionne           3B
2.       Tomas Börjes           RF
3.       Magnus Pilegård        2B
4.       Peter Johannessen    CF
5.       Mikael Andersson      1B
6.       Björn Johannessen    DH
7.       Robin Lausen            C
8.       Christoffer Johansson LF
9.       Petter Diurlin             SS
          Joakim Claesson        P

Stark start av Joakim Claesson som endast gick en inning enligt planering, följd av Per Sjörs och Oscar Carlstedt som delade en inning, Rikard Leander (2IP), Mikael Andersson (2IP), och Johan Tisell (1IP). Braves poäng kom mot Rickard Leander men båda var unearned efter defensiva misstag av Sverige.

Slagningen var lika svag som i första matchen dock "endast" 9 strikeouts. I första matchen hade Sverige osannolika 15 strikeouts! Magnus Pilegård hade Sveriges enda hit (en dubbel).

-Braves pitching var riktigt bra idag, kommenterar pitchinginstruktören och MLB-exproffset Dennis Cook, som själv hade en at bat med några foul balls innan han slöt sig till skaran med strikeouts.

Pitchingen får MVG i double headern mot Braves!

 

Onsdag 20 maj

Regnet drar fram rent orkanmässigt i Florida och att planera är en omöjlighet. Matchen mot Braves regnade inne idag vilket innebär att det blir en Double header i Orlando imorgon torsdag. 30 minuter efter beskedet ringer Astros och har enligt metrologen en lucka på ca 3h mellan 11:00 och 14:00 innan regnet ska komma tillbaka.

Sveriges landslagsspelare och ledare kastade sig i bussarna och for till Kissimmee istället. Slagträning i deras sex (!) tunnlar gjorde att slagträningen var över på mindre är 15 minuter.


Matchstart prick 11.00 samtidigt som solen tittade fram.

Sverige
000 000 00x - 0
Houston Astros
040 000 2xx - 6

Startande lineup

1.       Christoffer Johansson LF
2.       Rickard Reimer         SS
3.       Magnus Pilegård        3B
4.       Peter Johannessen    CF
5.       Mikael Andersson      RF
6.       Björn Johannessen    1B
7.       Tomas Börjes           DH
8.       Peter Elfving             C
9.       Petter Diurlin             2B
          Nick Soubiea             P


Nick Soubiea, som startade matchen, kastade alla sina tre planerade inningar och dominerade Astros slagmän, som kom helt i obalans och slog enkla markbollar på infield. Dock ställde det svenska infieldet till det i andra inningen och släppte fyra poäng utan att Astros slog en enda hit. Astros första hit kom på Kent Karlsson i 6:e inningen följt av 2 hits i sjunde inningen men det var allt.

Matchen bröts i mitten av åttonde inningen då plötsligt skyn öppnade sig. Dagens positiva ämne är pitching! Gästinstruktören Dennis Cook jobbade i bullpen med tät kontakt med pitchercoachen Magnus Höglund. Två earned runs var allt och sammanlagt 3 hits i matchen. I ordning pitchade Nick Soubiea (3IP), Curtis Dionne (1), Johan Tisell (1), Kent Karlsson (2).

Sverige första och enda hit kom av pinch hittern Rickard Leander i åttonde inningen då han slog en singel med folk på första bas. Slagningen måste skärpas till då det vid flertalet tillfälle fans löpare i ”scoring position”.
– Här får vi inte ta strike, kommenterar Sverige coacher samstämmigt!


 

Schema resterande i Florida (Lokala tider):

Tors 22/5          10.00 @ Braves
                        13.00 @ Braves
Fre 23/5            13.00 @ Tigers

Lör 24/5            10.00 @ AstrosPå onsdagskvällen (20 maj) åkte Sverige-truppen till Tropicana Field för att se matchen Tampa Bay Rays mot Oakland A`s. En spännande match som Oakland vann med 7-6 där sista bränningen var en otrolig "diving catch" av A's centerfielder. På bilden är A`s Matt Holiday uppe och slår med Jason Giambi on deck I tredje inningen kom Fox News Tampa Bay till truppen där man intervjuade Johan Tisell, Magnus Pilegård, Peter Johannesen samt Ulf Steinvall. Denna intervju kunde ses live på alla TV-skärmar på Tropicana Field. I femte inningen kom Tampa Bay Rays network på plats och intervjuade Jocke Claesson och Ulf Steinvall. I båda fallen gällde det frågor om hur det vara att lira mot lagen i Florida , basebollen i Sverige samt baseboll mot OS.

 

Tisdag 19 majMatchen mot Houston Astros regnade bort. Regnet stod som spön i backen mest hela dagen. Däremot fick man celebert besök då ex-proffset och svenskättlingen Dennis Cook - med 15 säsonger och två World Series i bagaget - utnyttjade dagen för träning med Sveriges pitchers och slagmän. Dessutom fanns de fyra täckta slagtunnlarna med möjlighet för bullpen och slagträning tillgängliga hela dagen vilket laget utnyttjade för både för- och eftermiddagsträning.

Exproffset Dennis Cook, med 15 säsonger och över 1000 innings i MLB samt två  World Series ringar - och svensk mormor - anslöt till truppen och körde pitching clinics på förmiddagen samt övervakade bullpen för tio landslagspitchers under eftermiddagen.

Dennis kastade själv en bullpensession med precision. Han erbjöd sig sedan att kasta slagträning vilket våra slagmän gillade då han är vänsterhänt. Vi fick även se Dennis själv med ett slagträ i näven och han gjorde definitivt inte bort sig.

Dagen var givande även om vi helst hade velat spela, men tack vare de goda kontakterna med klubbarna så är schemat omlagt och vilodagen borta.

Schema resterande dagar i Florida (Lokala tider):

Ons 20/5 10.00 @ Braves*

Tors 21/5 10.00 @ Braves

Fre 22/5 13.00 @ Tigers

Lör 23/5 10.00 @ Astros

* Vid regn på onsdagen så spelas denna match som en doubleheader på torsdagen.

 

Måndag 18 maj


Sverige
130 1 - 5
Detroit Tigers
200 0 - 2

Startande lineup

1.       Christoffer Johansson LF
2.       Rickard Reimer         SS
3.       Magnus Pilegård        3B
4.       Peter Johannessen    CF
5.       Bryan Berglund         DH
6.       Björn Johannessen    1B
7.       Mikael Andersson      RF
8.       Robin Lausen            C
9.       Petter Diurlin             2B

Oscar Carlstedt startade för Sverige i matchen mot Tigers.

 

Regnet hängde i luften men matchen hann i alla fall gå till fjärde inningen innan vädret satte stopp för fortsatt spel. Istället blev det extra träning på eftermiddagen för svenskarna.

På pitcherk

ullen för Tigers startade en högerhänt följd av högerhänta Zumaya som båda släppte poäng på ett aggressivt Sverige. Peter Johannessen med 2 hits varav en dubbel, Magnus Pilegård med 2 hits och Mikael Andersson med en dubbel stod för Sveriges 5 hits och förtjänar ett plus i kanten.

På pitcherfronten hann förutom Oscar Carlstedt (3 IP) endast Kent Karlsson (1 IP) kasta, Kent släppte en hit men kom ur sin inning utan att släppa någon poäng. Dock visade Kent upp sin knuckleball som han kastade var och varannan pitch…


Två i USA boende landslagsspelare; Maikel Hurtado (f.d. Alby) och Bryan Berglund.
Foto: Ulf Steinvall

 

Söndag 17 maj

Den första matchen för Sveriges seniorlandslag, mot Atlanta Braves Extended Spring Training lag, slutade med förlust, 6-12.Sverige
000 022 200 - 6
Atlanta Braves
201 203 13x - 12

Startande lineup

1.       Petter Diurlin            2B
2.       Rickard Reimer         SS
3.       Magnus Pilegård        1B
4.       Peter Johannessen    CF
5.       Philip Gajzler            RF
6.       Björn Johannessen    C
7.       Mikael Andersson      DH
8.       Rickard Leander        3B
9.       Christoffer Johansson LF

Joakim Claesson         P


Jocke Claesson startade matchen och jobbade på bra. Släppte dock en pitch mitt i strike zonen till Braves tredje slagman och resultatet blev en tvåpoängshomerun.

Braves kastade tre vänsterhänta och en högerhänt pitcher mot Sverige, som plockade poäng på alla utom startern som gick fyra innings. Sverige svingade på bra med slagträna och slog på rätt pitchar. Magnus Pilegård, Peter Johannesen, Rickard Leander och Christoffer Johansson med en 2 RBI dubbel i 6:e till reducering 4-5.

Fram till detta syntes INGA tecken från flygresan och tidsomställningen. I botten på sjätte inningen så  började dock strulet och är man statistiker kan man säga att de tre poängen i sjätte och åttonde inningen alla kom på errors av infield respektive outfield.


Björn Johannesen gjorde en bra match bakom plattan och kastade ut två löpare av fyra vid steal-försök.

På pitchingfronten så får Jocke Claesson, Niklas Melin och Peter Jansson lite extra godkänt men i det hela funkade pitchingen helt okej.

Joakim Claesson (2.1 innings) tog förlusten. Övriga pitchers var Per Sjörs (1), Niklas Melin (1.2), Johan Tisell (1), Peter Jansson (1), Maikel Hurtado (0.1), Nick Soubiea (0.2).

 

Lördag 16 majDe fyra spelarna som tillbringat en vecka med Pittsburgh Pirates Extended Spring Training i Pirate City; Philip Gajzler, Niklas Melin, Peter Johannesen, Björn Johannesen.

Publicerad: 2009-05-28

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

POSTADRESS:

Svenska Baseboll Softboll och Lacrosseförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

KONTAKT:

Tel: +4686996535
E-post: info@sbslf.se