Gå till innehåll
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet

Softboll: Dubbla silver i Apeldoorn

Två andra platser blev facit för softbolllandslaget i Apeldoorn.

Målet var inledningsvis att spela ihop laget som består av 18 spelare. Det var viktigt att så tidigt som möjligt i turneringen se så många av spelarna i matchsituation. Förutom matcher har vi arbetat med pitchning och slagning varje dag. Detta har visat sig under de matcher som vi spelat att här krävs det en insats. Det kommer att krävas både kvalitet och kvantitet träning i framtiden för att svensk softboll skall kunna konkurrera om topplaceringar internationellt.

Vi deltar i två olika serier i turneringen och i skrivande stund har lagen spelat två matcher vardera.

Söndag 19/7

Miniserien Final

Yonkees mot Sverige

Vi startar bra och håller jämt fram till tredje inningen och är rejält taggade inför denna final. Ställningen är då 2-0 sen kom det första regnuppehållet.
Efter en halvtimmes väntan startar matchen igen och vi släpper en poäng i botten av fjärde inningen, återigen regnuppehåll.
När sedan matchen kommer igång är det svårt för tjejerna att komma igång och vara tillräckligt laddade mot ett så välspelat lag som Yonkees är.
Trots detta fanns en glädje att nå final och de var redo att försöka vinna finalen. Vi startar upp med ett ungt lag och vi vågar pröva nya positioner för våra spelare. Trots att många spelar är på nya positioner så visar alla stort softbollkunnande och klarar allt mycket bra.

Efter tredje regnuppehållet beslutas det att bryta matchen.

Slutresultat 10-0

Amanda How utsågs till miniseriens bästa slagman.

                                            

Softbollserien Final

USA Athletes Int  mot  Sverige

Matchen var inte det bästa under veckan det märktes att det var den tredje matchen efter varandra denna dag och den fjortonde matchen på fem dagar.
Vi startade mycket stark och fick ut löpare på bas och efter tre inningar har vi sju spelare left on base. Skall man vinna en final går det inte att lämna så många på bas.
I fjärde inningen tar koncentrationen slut. Ett enkelt misstag gör att USA kan ta tre poäng. Från femte till sjunde inningen får vi göra allt för att hämta upp resultatet.
Idag var en bra dag för USA, deras pitchning och defence fungerade på allra bästa sätt.

Slutresultat 4-0, men de som gick från planen med huvudena högt var våra svenska tjejer till stående ovationer av publiken. Det för att de har genomför en fantastisk vecka på bästa sätt någonsin, en BRAGD enl. Coach Mattias.

 

Sammanfattning och framtid

Laget som åkte till Apeldoorn var ett lag med tjejer ålder 14-22 år och alla Softbollklubbar i Sverige var representerade. Målsättningen var att alla skulle få så mycket speltid som möjlig och att få spela och träna på hög nivå. Detta för att kunna ta med sig detta hem för att kunna höja standarden på svensk softboll. Träningen förutom att spela fjorton matcher har bestått av pitcherträning där alla fick pröva på att pitcha där kunde vi se flera tilltänka pitchers. Flera av dessa fick pitcha under turneringen.
Vi hade slagträning inför varje match, vi värmde upp inför varje match så att tjejerna var slitna inför söndagens finaler vilket inte är så konstigt att förstå.

Tack vare spelglädjen, sammanhållningen och att våga visa glädjen, våga göra misstag och den feedback från varje lagkompis och coach gör att alla lyfter sig extra och spelar softboll på ett mycket hög nivå.

De yngre spelarna visade verkligen att de ville spela och tar för sig. De vinner flera matcher över lag som har flera års rutin jämfört med svenska tjejerna.

Lokala lag där många av spelarna har spelat softboll sedan femårsåldern.

Yonkees är Hollands finallag till Little League 2008 och 2009.  

 

Efter denna vecka med alla dessa fantastiska spelare gör att jag känner framtidstro för softbollen.
MEN det kommer att krävas från klubbar, landslagsledning och förbund en storsatsning. En satsning på rekrytera spelare samt tränarutbildning. Min förhoppning är att alla dessa unga spelare ses på Billingeslaget då jag kommer att göra mitt bästa för att en turnering skall bli av i softboll. 

 

Tillslut vill vi tacka alla föräldrar och andra supportrar som stöttat oss denna vecka.

Ett stort tack till busschauffören Nicklas Broman.

Skrivet av en stolt Förbundscoach Mattias Grimstoft.

 

Seniorserien

Vi har förlorat två matcher, trots detta har det spelats bra softboll.  Detta kan tyckas konstigt men allt fungerar bra framtill slagningen.  Snabb pitchning gör att vi inte alls är med i vår slagning!  Vi arbetar vidare med detta och hoppas vi hinner ändra på detta innan turneringen är slut. 

Robur 58 mot Sverige
Matchen mot Robur 58 vår inlednings match var vi både nervösa och sugna på att spela softboll.  Det var det kul att se My Törnblom från Enköping göra debut i den svenska dräkten samt att Tess Granath pitchade mycket bra.
Slutresultat 6-0
 
Sverige mot USA Athletes Int.
I vår andra match spelade vi mot USA international och spelar vår bästa match hitintills, vi överraskar USA med riktigt bra defence efter fem inningar är ställningen 0-0. USA får ut tre löpare på bas och deras catcher slår ett riktigt fint slag en trippel,  helt plötsligt är det 0-3 vilket också blir slutresultatet. Vi har löpare på 3:e bas fyra gånger under matchen,  men tyvärr lyckas vi inte få in ett enda poäng! 
Spelare som skall ha extra plus är Tess Granath på 3:e bas, samt att Amanda How bakom plattan gör ett jättebra jobb.
Slutresultat 0-3

Som sagt kan vi börja bli mer aggressiva i vår slagning och VÅGA mer så kommer fortsättningen att bli riktigt bra.

Torsdag 16/7

USA Athletes Int. mot Sverige
Denna match är hitintills turneringens mest välspelade match. Pitchade gjorde Tess Granath och hon pitchade en mycket bra match den klart bästa match jag, Mattias, sett sedan Prag.
Defence fungerade perfekt inga errors utan alla gjorde sitt jobb. Våra offensiva spel börjar att fungera bra, de tecken till spel som gavs blev utförda på ett alldeles utmärkt sätt,  Bunt, slap, runnigbunt, hit and bunt och att alla vågar att stjäla. 
Det är ett bevis på att tjejerna har kapacitet till att spela på en mycket hög nivå, bara tillfällen ges.
Slutresultat 0-2

Robur58 mot Sverige
Inför denna match var alla revanschsugna då inledningsmatchen var en förlust mot samma lag. De krävdes också en hel del kraft att ladda om efter att bara några timmar tidigare spelat en tight match mot USA.
Det var en jämn match vi tappar två poäng i första inningen de poängen kan bero på den tidigare matchen mot USA som krävde mycket energi av alla inte bara på planen utan även de i dougouten ger mycket och stöttar för att matcherna skall sluta med vinst.
Vi har flera tillfällen under matchen att ta poäng med flera löpare på bas men lyckas inte att få in poäng. In i det sista var matchen inte avgjord . Sista inningen löpare på två, två brända ett hårt slag som träffar vår egna löpare vilket ger tre brända.
Alla spelare skall ha stort beröm för två mycket välspelade matcher.
Slutresultat 3-3

Fredag 17/7

Sverige mot Jong Oranje
Dagen sista match spelade mot Hollands juniorlandslag. Det var en mycket jämn match i tredje inningen var ställningen 0-0. I fjärde inningen får Sverige löpare på 2:a och 3:e bas

Sveriges DP för dagen Olivia Gustavsson 14 år från Söder startar matchen med sin fina slagning och slår in en löpare 1-0. Det gör att efter det kan Sverige fortsätta sitt fina spel både defensivt och offensivt vilket slutar med en ärofylld seger. De unga spelarna i truppen visar en stor vilja att spela och gör mycket bra ifrån sig förutom ovannämnda skall även 
My Törnblom 14 år från Enköping lyftas fram.
Slutresultat 5-2

 

Miniserien

Sverige-Robur58
I den andra serien började vi bra genom att vinna vår första match mot hemmalaget Robur 58. Frida Höglund från Sundsvall skall lyftas fram genom sin pitchning!  Frida visade att det verkligen finns hopp i svensk softboll och hon är en av alla framtidshopp.
Här i Holland gör många i det Svenska Softboll laget fina insatser och visar att vi kan vinna och bjuda på riktigt bra softboll!
Lina Larsson från Skövde slog mycket bra i denna match.
Slutresultat 14-6. 


Sverige-Yonkees
I den andra matchen som spelades idag torsdag, mötte vi ett välspelande lag.  
I den matchen hade vi från början tänkt att vi skulle spela de mest oerfarna, vilket vi också gjorde och använde oss av fyra pitchers under hela matchen. 
Vi startade med Olivia Gustavsson från Söder det var lite skakigt men trots detta gör hon en bra insats. Malin Ellström från Leksand tog över pitchningen efter Olivia. Malin visade verkligen vad hon kunde och vilken kapacitet hon har inom pitchning. Vi förlorade tillslut denna match stort med siffrorna siffror 0-17, men det ser lovande ut och att nästa gång vi spelar mot Yonkees kommer siffrorna vara annorlunda.
Slutresultat 0-17

Fredag 17/7

Robur58 mot Sverige.
Första innigen började åter igen lite darrigt och det är underläge med 2-0 efter första innigen. Men därefter börjar våra tjejer visa vad de kan göra med slagträna. Två homeruns en av Johanna Melin från Söder samt en homerun av Amanda How från Enköping.
Slagningen fungerar på allra bästa sätt det och tillsammans med Frida Höglunds underbara pitchning slutar matchen med en vinst.
Slutresultat 2-13


Yonkees mot Sverige
Lina Larsson från Skövde debuterar som pitcher i svenska landslaget, hon pitchar bra i fyra innings. Ett misstag ute på outfield gör att Yonkees kan göra tre poäng. Trots detta är vi mycket nöjda med matchen då det tidigare mötet var en stor förlust. Alla matcher har hitintills visat en stor utveckling hos många av spelarna ju längre turneringen pågått.
Slutresultat 6-1

De kommande dagarna återstår fler matcher i båda serierna. Vi kommer att ge ännu fler spelare speltid och spela olika spel så resultaten framöver är inte det viktigaste. Det är fortfarande utvecklingen av alla softbollspelare som är det viktiga.

Vid det här laget vet vi redan att vi är framgångsrika och framförallt det finns en stor laganda och stort hjärta till softbollen hos alla här i Holland.

Lördag 18 juli

Träningsmatch mot det lokala klubblaget Pioneers.
I denna match spelade vi med de yngsta spelarna vi har i truppen här i Holland. Tjejerna visade direkt vilken kvalitet som finns i dem. Olivia Gustavsson och Frida Höglund skall återigen lyftas för sin fina pitchning.
Mathilda Frid från Leksand tar en mycket fin lyra på outfield. Infield gör fantastiskt många fina spel och visar stor självsäkerhet. Framförallt kunde man se den stora glädjen hos tjejerna och de hade mycket roligt tillsammans och peppade varandra. Det glädjen tillsammans med den fina pitchningen var avgörande att de vann matchen.
Slutresultat 8-2 till Sverige

 

Softbollserien

Sverige mot Jong Oranje
En tidig match och tjejerna var inte riktigt vakna. De kommer inte upp till den nivå som hade krävts för att vinna denna match. Det tappades lite bollar och små misstag gjorde att motståndarna tog poäng. De tog poäng tidigt i matchen och det var svårt att komma ikapp.
Slutresultat 1-7

Sverige mot Jong Oranje
Sverige startade på ett fantastiskt sätt alla var laddad och vi tog poäng i första inningen.
Botten av första innigen en bränd, två bollar, en strike då öppnande sig himlen och regnet öser ner. Matchen blev uppskjuten till söndagen.
Matchen startar tidigt söndag morgon med ett lika taggat Sverige. Hollänskorna kvitterar till 1-1 och matchen stod länge och vägde framtill sista inningen. Sverige hade två löpare på bas med två brända. Mattias byter in Magdalena Johansson som slår en trebas hit och Sverige tar ledningen med 3-1. Sen håller man tätt och vi är klara för final även i denna serie.

Nu den sista dagen skall det spelas två finaler. Tjejerna är trots att de spelat många matcher lika taggade och positiva och ser framemot att spela mer softboll.

Mattias.

 

Publicerad: 2009-07-20

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

POSTADRESS:

Svenska Baseboll Softboll och Lacrosseförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

KONTAKT:

Tel: +4686996535
E-post: info@sbslf.se