Gå till innehåll
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet

Akademikillar lärde ut baseboll i Uganda

Två av eleverna på Baseboll Akademin i Leksand, Oscar Carlstedt och Robin Lausen, reste ner till Uganda på klassresa. Under resan skulle alla elever genomföra ett projekt och passande nog valde Robin och Oscar att lära ut baseboll till eleverna på den skola som man besökte.

Det är genom ett samarbete mellan Leksands Gymnasium och Soroti Secondary School i Uganda som avgångselever på samhällsprogrammet genomför projektarbete i Uganda i samband med klassresor till Soroti, Uganda. Oscar och Robin valde att genomföra ett projekt att lära ut baseboll till eleverna och kontaktade SBSF för att se över möjligheten att få material.

SBSF sponsrade med ett Play Ball! Paket från MLB International, innehållande handskar, slagträn  vilket de tog med sig till Uganda och skänkte till skolan.

 

Här följer utdrag ur reseberättelsen från Robin Lausen och Oscar Carlstedt:

 

Vi åkte till Uganda 24 September och var där till 7 Oktober. Vi åkte från Arlanda, hade en mellanlandning i Heathrow innan vi åkte vidare till Entebbe flygplats i Uganda.

Allt detta var en resa på lite drygt 10 timmar. Efter vi landat i Entebbe, tog vi bussen till Soroti, staden där vi skulle stanna första veckan och då instruera barnen i baseball. Denna busstripp tog ytterligare fem timmar.

Vi skulle egentligen ha haft träning tisdag och onsdag, men när ungdomarna hade fått testa på att få spela lite boll så blev det en succé! Omoko Stephen, som var ansvarig för all idrott på skolan, ville därför att vi skulle träna ungdomarna varje dag på eftermiddagarna fram tills vi lämnade Soroti.
Skolan vi var på hette Soroti Secondary School.

Så vi tränade ungdomarna varje dag från klockan 16 till ungefär 18.30.
Vädret var kanon, vi hade mellan 25 och 30 grader varmt varje dag.

Där fick de testa på allt möjligt, vi gick igenom slagning, fielding, baslöpning och generella regler. Ungdomarna hade verkligen roligt denna vecka och Omoko Stephen berättade att de var verkligen tacksamma för att vi undervisade dom, han tackade även Svenska Baseboll och Softboll Förbundet för sponsringen av materialet och att de ska fortsätta låta dom spela baseboll på skolan.
De ska sedan skicka oss lite videor och bilder så vi får följa hur det går för dom, så det ser vi fram emot.

Ungdomarna som vi tränade var i åldern 13-19 år, både killar och tjejer och från början en hop på 15 personer, men i slutet lite över 30 personer. De flesta var väldigt atletiska, de hade lätt att lära sig och var väldigt lyhörda på vad man försökta lära ut till dem.
Det var några som hade spelat cricket förut, så de hade lite förkunskaper och man kunde se att de kastat förut.

Lite kuriosa kan sägas att det var en kille som hade testat baseboll i huvudstaden Kampala, han hade en del talang och jag skulle uppskatta att han hade nog kunnat nå upp till 65 mph från kullen, vilket är bra för någon som aldrig spelat förr.

Sista dagen spelade vi en internmatch, och en majoritet av skolan tittade på matchen.
Det kanske var 2000 personer som tittade på runt om den fotbollsplanen vi fick lov att använda, så det var lite häftig att det var så stort engagemang runt vår ”lilla” baseboll match.

Vibbarna runt omkring var väldigt positiva, vi ska vara väldigt glada för situationen vi har i Sverige, för när man ser vilket glädje dessa barn och ungdomar har, trots sin situation så blir man helt till sig. De har enorm spelglädje och stort hjärta, så det var verkligen riktigt roligt att få undervisa dessa ungdomar!
 

Robin Lausen och Oscar Carlstedt

Publicerad: 2009-10-17

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

POSTADRESS:

Svenska Baseboll Softboll och Lacrosseförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

KONTAKT:

Tel: +4686996535
E-post: info@sbslf.se