Gå till innehåll
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet

Rapport från ISF-kongressen

Den 24:e ISF-kongressen genomfördes 21-25 oktober på Isla Margarita, Venezuela. 54 delegater från hela världen deltog, däribland SBSFs representant Kristian Pälviä. På agendan stod bl.a. val till styrelse och en hel del förslag till regeländringar

Här följer en rapport från ISF-kongressen genom Kristian Pälviä:

 

Kongressdagarna, som genomfördes på Hotel Hesperia, Isla Margarita, inleddes med två dagars kommittémöten där man diskuterade olika specifika frågor inom ISFs olika Commissions. Till alla dessa möten utsågs delegater att vara delaktiga i diskussionerna, annars fick man delta i mötena som observatör.

Jag hade utsetts att deltaga på Women and Sport Commission som delegat, där man bl.a. diskuterade olika vägar för att få fler kvinnor inblandade i sporten, främst som domare och matchfunktionärer (internationellt sett spelas ju softboll både av kvinnor och män). I övrigt deltog jag på World Championship Bids, Cup Events & Technical Commission som observatör och vi fick även rapporter från bl.a. Hall of Fame Commission, Umpires Commission, Equipment Standards Commission, och den ”tyngsta” kommittén, nämligen Playing Rules Commission.

 

PRC hade totalt 65 förslag till regeländringar för den kommande regelboken (2009-2013 ISF Official Rules). Av dessa godkändes 28 rakt av, 12 godkändes efter modifieringar, och de övriga blev antingen avslagna, tillbakadragna, eller hänförda till ISFs Technical Code.

De största förändringarna i ISF Official Rules (som inte endast var språkliga korrigeringar eller klarlägganden) var följande:

- Regel 5-5-1: Nya mercy rules, 15 poäng efter tre innings, 10 poäng efter fyra innings, och 7 poäng efter fem innings (tidigare 20/15/7).

- Regel 6: Nya pitchingregler, bl.a. klarläggs det numera att man får göra ett ”crow-hop” från pitcherplattan vilket tidigare har varit omdiskuterat. Denna regel föreslogs endast gälla herrsoftboll - men beslutades att gälla för alla kategorier i fastpitch. Det är således godkänt att ta ett språng från pitcherplattan för att sedan släppa bollen.

- Regel 6-8: Intentional walk – signalen om intentional walk kan nu komma från antingen pitcher, catcher eller coach (tidigarare fick endast pitchern göra tecknet till domaren). Fortfarande gäller att man inte skall pitcha fyra bollar för att ge en intentional walk utan bara meddela detta till domaren. Detta för att göra matcherna snabbare.

 

Alla 12 olika kommittémöten samt regionala konfederationsmöten, plus ett otal rundabordssamtal och spontana möten upptog större delen av dygnen under torsdagen och fredagen. Dessa mer informella samtal handlade både om strategier kring valen till ISF:s styrelse - men även om valen till IBAF:s styrelse som kommer att ske i samband med IBAF-kongressen i Lausanne i december. Som vanligt är det en hel del tjuv- och rackarspel i samband med valkongresserna, olika ”deals” gällande vilka länder/kontinenter som stöder olika kandidater, fram och tillbaka mellan kandidater och kontinenter, och rösträknande i förväg.

På Europas kontinentala möte, som avslutade fredagkvällen, undvek man att i plenum (storgrupp) rekommendera särskilda kandidater utan varje delegat fick undersöka förutsättningarna själv. Vi gick även igenom resultaten av de tidigare kommittémötena och hur dessa skulle tas upp under kongressen.


Deltagarna på Europas kontinentala möte på fredag kväll

 

Intensiv kongressdag på lördagen

På lördagen inleddes själva ISF-kongressens med inledningsanföranden av ordföranden i Venezuelas Olympiska Kommitté, Dr Alvarez, samt Idrottsministern i Venezuela, Victoria Matta. Våra idrotter står högt i status i Venezuela och det var stora ord från både idrottsministern och Dr Alvarez. Man tackade även de som gjort ett stort arbete i kampanjen Back Softball, även om den inte var framgångsrik gällande OS-biljetten så har den stärkt softbollens ställning internationellt.

54 medlemsländer var närvarande, Nepal valdes in som ny medlem och ISF har därmed totalt 128 medlemsländer. ISF:s Legislative Commission noterade dock att endast 113 av IOK:s 205 medlemsländer har softboll på programmet och man befarar att många nationsförbund endast finns på pappret. Därför kommer man nu ta tag i detta och se till att de förbund som inte har aktiv verksamhet inte räknas som aktiva förbund i fortsättningen.

Positivt var att frågan om att splittra förbund som inte bara har softboll på programmet blev en icke-fråga denna kongress, som i mångt och mycket var ganska sober i stämningen på grund av den uteblivna OS-platsen 2016.

 

ISF meddelade också att man nu siktar på en nystart, med nya logotyper, nya webbsidor, vilket skall förstärka den nya organisation som beslutades i och med antagandet av nya stadgar för ISF. Stadgeändringarna som röstades ner vid förra kongressen syftar till att bredda beslutanderätten inom ISF och inte ge alla centrala beslut till ordföranden vilket har varit fallet tidigare.


Kongressen beslutade även om att VM-turneringar numera spelas vartannat år (på grund av uteslutningen från OS-programmet) med start 2012 för kvinnor och 2013 för män. 2012 spelas även JVM för män, och 2013 JVM för kvinnor.

Framtida turneringsarrangörer utsågs enligt följande:

- Junior-VM Herrar 2012:        Parana, Argentina

- Softboll-VM Damer 2012:     Preliminärt Whitehorse, Kanada

- Softboll-VM Herrar 2013:     North Harbour, Nya Zeeland

 

Valen till ISF:s styrelse för de kommande fyra åren utsågs - efter fler rösträkningar och en hel del idrottspolitik - enligt följande:

Ordförande                           Don Porter, USA
Generalsekreterare                Low Beng Choo, Malaysia
1st Vice President                  Dale McMann, Kanada
2nd Vice President                 Bob Leveloff, Nya Zeeland

Därutöver röstade respektive region fram sina vicepresidenter enligt följande:

Vice President Nordamerika    E.T. Colvin, USA
Vice President Karibien           Romell Knowles, Bahamas
Vice President Sydamerika      Antonio Morales, Colombia samt Jesús Suniaga, Venezuela
Vice President Asien               Jiang Xiuyun, Kina samt Taeko Utsugi, Japan
Vice President Europe            André van Overbeek, Holland samt Ami Baran, Israel
Vice President Oceanien         Darryl Clout, Australien samt Robert Steffy, Guam

 

Arrangörsort för 2011 års ISF-kongress utsågs inte eftersom inget land meddelat önskemål om att arrangera. Arrangerande land måste ju bära kostnaden för logi för alla delegater vilket är en ganska saftig kostnad om man inte har stöd av regeringen eller idrottsministeriet. Istället blir det en fråga för ISF:s nya styrelse.

Bilden: Kristian Pälviä, ESFs ordförande André van Overbeek, Ruud van Zetten (Holland), och Gabriel Waage (Tjeckien) under en paus av kongressen. 

 

Rent arrangemangsmässigt var ISF-kongressen uppskattad av de flesta delegaterna. Även om ISF, sin vana trogen, lägger sina kongresser så långt från Europa som möjligt, så var det en ypperligt organiserad kongress av Venezuelas förbund. Hotellet, Hesperia Isla Margarita, låg visserligen mitt i ”ingenstans” med flera kilometer till närmaste bebyggelse, men man kände sig å andra sidan väldigt säker på hotellområdet trots den skakiga image som Venezuela har säkerhetsmässigt sett. Då det fanns några timmar över på programmet varje dag var det uppskattat att kunna ta ett dopp i poolen eller i havet på eftermiddagen innan kvällsmöten och middagar.

Man hade – av alla banderoller i lobbyn att döma – rejält med stöd av statliga organisationer i arrangemanget, bl.a. möttes vi redan vid ankomst i gaten på Caracas flygplats av en mottagningskommitté som hjälpte oss tillrätta, kontrollerade pass och visum, och vips sveptes vi förbi immigrationskontrollen utan att behöva stå i kö.

Värdarna eskorterade oss också till inrikesterminalen för incheckning till nästa flight så det gick väldigt bra. Även i Porlamar (Isla Margaritas flygplats) gick det bra med ankomst och transport, och på hotellet fanns det gott om personal hela tiden som assisterade vid frågor och funderingar.

Fler bilder från Isla Margarita och ISF-kongressen hittar ni här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.!

 

Publicerad: 2009-10-28

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

POSTADRESS:

Svenska Baseboll Softboll och Lacrosseförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

KONTAKT:

Tel: +4686996535
E-post: info@sbslf.se