Gå till innehåll
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet

Kalle Knutsson slutar som förbundskapten

Kalle Knutsson lämnar posten som förbundskapten för basebollandslaget. "Spelarna är värda en förbundskapten som kan ge 110 procent, och det kommer inte jag att kunna göra", säger Kalle. Arkivbild: Peter Blomqvist

Efter tre säsonger, ett VM och ett EM som förbundskapten för basebollherrarna tackar Kalle Knutsson för sig.
- Det är ett beslut som jag har fattat själv, men landslagschefen Ulf Steinvall och jag har diskuterat igenom det och vi är överens.

Som orsak till beslutet att avgå anger han tidsbrist och en viss besvikelse över resultatet i VM-turneringen i höstas.
- Jag är självkritisk och övertygad om att det krävs en förändring för att spelarna ska ta nästa steg. Dessutom är det svårt för mig att kombinera arbete och familjeliv med en full satsning på uppdraget som förbundskapten.

Ulf Steinvall beklagar att Kalle Knutsson slutar men har samtidigt förståelse för att han inte kan fortsätta sitt uppdrag.
- Vi tycker att det är synd eftersom han har gjort ett mycket bra jobb och visat ett mycket stort engagemang. Samtidigt måste vi respektera hans beslut. Jag känner Kalle personligen och vet hur mycket han reser i sitt arbete. Men Kalle kommer att fortsätta sitt arbete i landslagskommitten som en bra resurs för samtliga landslag, även ungdomslandslag och softboll-landslag.

Den sista stora uppgiften för Kalle Knutsson som förbundskapten blev att leda landslaget i VM-gruppspelet på hemmaplan i september. Sverige förlorade alla tre matcher och gick inte vidare.
- Vi spelade trots allt jämnt mot Sydkorea och Antillerna. Det kan man glädja sig åt så här i efterhand, men bara i efterhand, skrattar Kalle.

Kalle efterträdde Peter Schöön på förbundskaptensposten inför EM 2007 och fick en bra start på sitt uppdrag.
- Det fanns inte så mycket tid att spela på inför mästerskapet utan det vara bara att köra. Vi gick vidare till finalspelet och blev sexa med mersmak. Vi slog bra i nästan varje match och genom hela slagordningen. Jag kommer aldrig att glömma Tjeckien-matchen som vi vände och vann med 2-1 i nionde inningen.

Tiden som förbundskapten är alltså över för Kalle, men engagemanget för svensk baseboll fortsätter.
- Jag kommer att jobba med landslagen i en administrativ roll, och EM i sommar kommer jag att följa från läktarplats, säger Kalle som ser ljust på framtiden.
- Den nya förbundskaptenen kan få en drömstart. Om alla bitar faller på plats när det gäller truppen så har vi ett riktigt bra lag. Vår topp är visserligen smal, men samtidigt väldigt vass.

Arbetet att hitta en ny förbundskapten är i full gång och Ulf tror att en lösning ligger nära förestående.
- Inget är klart men vi jobbar seriöst på ett par välmeriterade namn. Målet är att presentera en ny förbundskapten i början på det nya året. Hela landslagsledningen ska vara klar före utgången av januari månad, lovar han.

Nästa säsongs stora höjdpunkt blir EM i Stuttgart 23 juli-1 augusti. Sverige har lottats i samma grupp som Grekland, Italien, Kroatien, Spanien och Storbritannien. De tre bästa lagen går vidare till slutspel.
- Vi har haft tur med lottningen. I den andra gruppen finns suveräna Holland, hemmanationen Tyskland, "Sverige-spöket" Frankrike och Tjeckien som alltid bjuder på hårt motstånd.

Gruppspelet

23 juli Sverige-Grekland
24 juli Storbritannien-Sverige
25 juli Sverige-Kroatien
26 juli Sverige-Italien
27 juli Spanien-Sverige

Publicerad: 2009-12-13

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

POSTADRESS:

Svenska Baseboll Softboll och Lacrosseförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

KONTAKT:

Tel: +4686996535
E-post: info@sbslf.se