Gå till innehåll
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet

Ett steg närmare ett Riksidrottsgymnasium

SBSF har kommit ett steg närmare ett Riksidrottsgymnasium i Leksand. Riksidrottsstyrelsen har skickat ut förslag till RIG-verksamhet 2011-2014 och i detta förslag finns 30 platser för baseboll och softboll på Leksands Gymnasium med.

SBSF och Leksands Kommun sökte RIG för tre år sedan, men fick då inte sin ansökan beviljad av RF. Inför nästa dimensioneringsperiod som avser läsåren 2011-2014, lämnades en ny ansökan in och förhoppningarna var större för att RF denna gång skulle ge klartecken för ett RIG i baseboll och softboll.

Och än så länge ser det väldigt positivt ut.

I det dimensioneringsförslag som nu är ute på remiss hos Specialidrottsförbunden och som skall klubbas av Riksidrottsstyrelsen i juni, föreslås att SBSF skall få ett RIG i baseboll och softboll i Leksand med 30 stycken platser, något som är oerhört glädjande för förbundet, enligt ordförande Mats Fransson:

- Det är fantastiskt roligt och vi blir väldigt glada om förslaget står fast efter remissrundan. Ett RIG betyder att vi kan skapa ännu bättre förutsättningar att utveckla verksamheten och ge förutsättningar för eleverna att nå internationell elit, säger Mats Fransson.

 

Förbundet, med Mats Fransson i spetsen, har arbetat under många år med RIG-frågan med målsättning att skapa förutsättningar för talanger att kombinera elitidrott med utbildning.

- Det här är frukten av ett långsiktigt och bra arbete från styrelsen, samt ett väl genomfört arbete av personalen, kommenterar Mats Fransson, ordförande i SBSF.

 

Det som främst skiljer ett Riksidrottsgymnasium från ett Lokalt/Regionalt gymnasium är bl.a. att det är riksintag (hemkommunerna får alltså inte avslå en elevs ansökan att gå RIG), att verksamheten är kvalitetssäkrad enligt RF:s modell, att daglig träning skall erbjudas (cirka 700 timmar per år), och att det skall finnas minst två heltidsanställda tränare på 30 elever i lagbollidrotter.

Bidrag utgår från Riksidrottsförbundet till de RIG som är sanktionerade av RF.

 

En av RF:s motiveringar förra gången var avsaknaden av softboll på programmet, något som korrigerats och numera finns även softboll på Akademiprogrammet, med två elever detta läsår och ytterligare fyra som sökt till läsåret 2010/2011. I samband med ESF-kongressen i Turkiet fördes diskussioner med bl.a. Internationella Softboll Förbundet angående möjligheten till ett träningscenter för softboll i norra Europa, och troligtvis kommer vi få representanter från ISF på besök inom den närmaste tiden för att dessa skall kunna informera sig ytterligare om verksamheten.

 

Verksamheten vid Akademin i Leksand bedrivs träningsmässigt minst på lika hög nivå som övriga Riksidrottsgymnasier, med träningar 7-10 pass per vecka omfattande 16-18 timmar, varav 4-6 timmar på skoltid.

Lektionerna utförs i huvudsak av förbundsinstruktör Tony Klarberg tillsammans med högkvalitativa instruktörer inom bl.a. träningslära, styrketräning, och pitchingteknik från Major League Baseball. Eleverna erbjuds ett tryggt och välfungerande boende och ett socialt skyddsnät, samt ett brett urval av gymnasieprogram att välja mellan på Leksands Gymnasium.

 

Idag går totalt 24 elever på Akademin i Leksand, varav en som studerar på Högskolan Dalarna.

Publicerad: 2010-03-05

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

POSTADRESS:

Svenska Baseboll och Softboll Förbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

KONTAKT:

Tel: +4686996535
E-post: info@sbslf.se