Gå till innehåll
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet

Softboll: Förbundskapten Grimstoft i Florida

Samtidigt som softbollspelarna tränar för fullt, förbereder sig även förbundskaptenen Mattias Grimstoft inför den stundande landslagssäsongen. Bland annat genom att under 10 dagar i Florida följa två universitetslag på nära håll och dessutom se en hel del bra softbollmatcher.

Under tiden i Florida kommer Mattias framförallt att följa Nova Southeastern University och dess head coach Lesa Boneé vid träningar, samlingar och matcher.

- Det kommer bli väldigt lärorikt, och något man kommer ha nytta av under säsongen och i framtiden. Att få mer kunskap om hur softbollag på den här nivån förbereder sig inför och efter matcher och turneringar, och följa deras träningar blir en perfekt kickoff inför säsongen, säger Mattias Grimstoft.

 

Mattias kom i kontakt med Lesa Boneé i samband med NFCA Convention 2008 i Florida. Den svenska delegationen träffade flera college- och universitetscoacher under NFCAs mässa, och bland dessa fanns Lesa Boneé, som blev väldigt intresserad av svensk softboll och lovade att hon skulle kunna hjälpa till i framtiden. När idén om att skicka Mattias Grimstoft på ”shadow coaching” dök upp tackade Lesa Boneé ja direkt.


Förutom NSU kommer Mattias även att följa Florida International University (FIU) som bland annat arbetar mycket med separat och specifik styrketräning för pitchers. Och apropå pitchers kommer Mattias bl.a. att möta pitchinglegendaren Michelle Smith, med flera OS-turneringar på meritlistan, och pitchercoachen Hector Torres som arbetar med USA Softball. Dessutom kommer Mattias delta på en clinic av legendariske coachen Sue Enqvist, som coachade UCLA under 18 säsonger och hann med att vinna mästerskapet 11 gånger.

- Framförallt att ta del av FIU:s program för pitcherträning, både off-season och in-season, ser jag fram emot. Men även att få inspiration, tips och idéer av erkänt duktiga coacher och instruktörer som Michelle Smith och Hector Torres känns riktigt inspirerande, säger Mattias.

Målet för Mattias är att höja sina kunskaper, både i pitching men även att se hur lagen förbereder sig för matcher och träningar, och hur de agerar efter matcherna för att fortsätta utvecklas, och att sedan dela med sig av dessa kunskaper till övriga tränare i Sverige.

- Förhoppningvis kan jag lära mig av de bästa, och sedan tillsammans med andra tränare i Sverige kunna skapa en stabil grund för svensk softbollpitching, och skapa kontaktnät för lag, tränare och spelare för att de skall kunna bli bättre inom pitching, säger Mattias.

 

Mattias har stora förhoppningar om att svensk softboll kan utvecklas snabbt i rätt riktning.

- Mycket handlar om att få fram en gemensam syn på träning, framförallt vintertid, så att fler tränar på rätt saker året runt. Det kräver en annan inställning till sin idrott, men det kommer att löna sig på sikt, tror Mattias Grimstoft.

Mattias och coach Boneé diskuterade mycket redan i samband med NFCA Convention och de har liknande synsätt på hur man utvecklas som softbollspelare: genom träning, träning och åter träning:

- Det handlar om att vara mer professionell och veta vad det innebär att satsa på sin idrott, det håller inte som i SIM att köpa en chokladboll och hamburgertallrik 45 minuter innan match. Vi måste försöka bli bättre på alla nivåer men att göra det bästa av vår situation, vi skulle kunna göra så mycket mer med rätt träning, kost, attityd, blod, svett och tårar, säger en övertygad Mattias Grimstoft och fortsätter:
- Jag är övertygad om att vi skulle ha förbundet bakom oss med en hundraprocentig satsning – om alla spelarna själva skulle vara villiga att vara hundraprocentigt professionella i sin satsning.

 

Utöver träningar och förberedelser kommer det att bli en hel del matcher under tiden i Florida. NSU spelar fem hemmamatcher under veckan, och därutöver har Mattias blivit inbjuden till Clearwater för att följa turneringen USF The Game Tournament som avgörs 19-21 mars. Totalt spelas där 40 matcher på nio spelplaner så det blir en hel del softboll under de 10 dagar som Mattias Grimstoft är i Florida.

- Det blir en riktig höjdare att se topprankade universitetslag mäta sig med varandra, det är nyttigt att se vilka spel man använder sig av såväl offensivt som defensivt, hur man matchar och se hur coachingen skiljer sig från t.ex. de europeiska turneringarna, säger Mattias.

 

Apeldoorn och U22-EM i Prag – sommarens stora mål

Väl hemma i Sverige lär nog förbundskapten Grimstoft vara sugen på att sätta igång direkt med träningen och förberedelserna inför årets landslagssäsong. Under året väntar två turneringar för softbollandslagen, dels Apeldoorn Softball Series, och dels U22-EM som båda egentligen är förberedelser för Senior-EM 2011 - dit ju Sverige kvalificerade sig genom andra platsen i B-EM 2009.

- Jag vill framhålla stödet som vi fått från förbundet när det gäller vår plan, vi får möjlighet till en mer seriös och långsiktig satsning på softbollandslaget än tidigare när det i princip bara var EM vartannat år. Nu kan vi öka kraven på spelarna vad gäller träningsmängd, och skapa en mer långsiktig satsning än vad som var möjligt tidigare, säger Grimstoft.

För softbollandslagen inleds säsongen med Apeldoornturneringen i Holland, dit Sverige kommer skicka ett yngre landslag.

- Det är en av årets viktigaste turneringar, och en bra turnering kvalitetsmässigt. Vi kan matcha våra spelare på ett bra sätt och i olika konstellationer, prova nya spel som de inte använder sig av i seriespelet hemma, och får en vecka med mycket softboll och mycket spel, säger Grimstoft, som ser fram emot att se hur de yngre spelarna presterar i landslaget:
- Det är alltid lika kul att se de yngre landslagsspelarna höja sin nivå från det nationella seriespelet när man kommer ut i Europa och spelar med landslagströjan på sig.

 

Senare i sommar kommer Sverige delta i U22-EM som avgörs för andra gången någonsin, med Tjeckien som arrangörer. De deltagande lagen är Italien, Ryssland, Tjeckien, Ukraina, Frankrike, Grekland, Polen och Sverige. Italien satsar hårt på U22-EM då de har genomgått en generationsväxling inför EM 2011.
Med åtta deltagande länder blir det en intensiv vecka med sju matcher på fem dagar.

- Det är intressant. För oss coacher är det helt underbart med sju matcher på fem dagar. För spelarna är det värre, kanske max 10% är förberedda att spela så mycket matcher på så kort tid. Nu har vi ju ögonen på oss eftersom det är första året som vi deltar i U22-EM, så det gäller för både spelare och coacher att vara väl förberedda inför turneringen, säger Grimstoft.

Målsättningen är dels att spela ihop laget till EM2011 men även att gå långt i turneringen.

- Många av lagen vi möter här kommer vi få möta i EM 2011, vilket gör att vi får ett bra tillfälle att mäta oss med de lagen redan i år och spela ihop stommen i laget inför EM 2011. Självklart är slutspelet ett mål, men även att stämma av hur vi står oss mot den här typen av motstånd. Om tjejerna förbereder sig väl och tränar hårt så ser jag ingen orsak att vi inte skulle sikta på slutspel, säger Mattias Grimstoft.

Laget kommer att åka med 15 spelare till U22-EM och de flesta kommer troligtvis att återkomma när det blir dags för Senior-EM 2011 i Italien:

- Förutom de 15 spelarna som åker till U22-EM är det ytterligare fyra-fem spelare som är aktuella för deltagande i Senior-EM 2011, säger Mattias Grimstoft

Av Sveriges landslagsaktuella spelare spelar just nu fem-sex spelare utomlands, framförallt i USA.

- Det man märker på de här spelarna är att de generellt får mer träning och mer matcher än de som spelar i Sverige. Målet är att fler av våra landslagsaktuella tjejer får upp ögonen för att se hur pass bra man kan bli med träning och rätt inställning. Ta vår andrabasman Kehli Washington som exempel, som är en typisk svensk spelartyp, liten och snabb. Hon utnyttjar sin snabbhet genom att använda slapbunt som ett offensivt vapen, men hur många av tjejerna i Sverige tränar på det, frågar sig Mattias Grimstoft.

 

Förbundskaptenen har en hög målsättning för softbollandslagen och återkommer ständigt till vikten av krav, träningsnivå, inställning och attityd till sin idrott.

- De senaste åren har man inte behövt träna för att komma med i landslag eller vara framgångsrik i serien, utan kunnat levt på sin rutin. Men den tiden är förbi, och jag tror att de flesta spelarna vet om det. Det räcker inte med att träna en dag i veckan, det funkar inte. Man måste höja träningsnivån till minst tre träningar per vecka plus egenträning för att kunna nå någonstans i lagidrotter. Det spelar ju ingen roll om du spelar softboll, curling eller boule så måste du ju träna för att nå framgång och att bli bäst, säger Mattias Grimstoft

- Vi måste ställa mer krav på våra softbollspelare, och vi har sett på den yngre generationen som kommit fram att de är villiga att ställa upp på det för att kunna bli bättre. Sedan kommer nästa fråga – vill du bli bäst och är du villig att göra det som krävs? Vill du inte det så kanske inte landslagsspel är något för dig, vilket är helt ok för mig. Alla kan inte bli landslagsspelare och alla vill inte det, konstaterar Mattias Grimstoft.

 

Två svenska lag i Europacuperna ger fördelar för svensk softboll

Förbundskapten Grimstoft ser även mycket positivt på att två lag från Sverige deltar i Europacuperna 2010. Skövde Saints kommer delta i Europacupen A-pool som avgörs i Haarlem, Holland; medan Söder reser till Edirne, Turkiet, för att spela Cupvinnarcupen B-pool. Det är första gången sedan 2005 som Sverige har två lag med i Europacupspelet.

- Det är ju bland det bästa som hänt svensk softboll, att vi har två lag igen som spelar Europacuperna och fler spelare som får internationell rutin, säger Grimstoft.

Mattias har stora förhoppningar på avancemang för Söder i Cupvinnarcupen:

- Söder såg riktigt duktiga ut under SIM och jag hoppas att de unga duktiga spelarna får chansen att visa vad de kan även i Turkiet, där gäller det att vara förberedda på omständigheterna med internationellt spel, värme och mycket matcher, säger Mattias.

När det gäller Skövdes chanser i ”stora” Europacupen har han på känn att de har möjlighet att skrälla:

- Skövde har ju rutin från Europacupen sedan tidigare, och om man lyckas komplettera laget med en riktigt duktig pitcher till Europacupen och lyckas med det ”korta” spelet, med buntar och annat, så tror jag att de har chans på att nå slutspel, tror Mattias Grimstoft.

 

SBSF tackar Mattias för diskussionen om svensk softboll, och önskar lycka till i Florida!

Publicerad: 2010-03-18

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

POSTADRESS:

Svenska Baseboll Softboll och Lacrosseförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

KONTAKT:

Tel: +4686996535
E-post: info@sbslf.se