Gå till innehåll
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet

Akademi-elever på College

Fem elever från SBSF Akademin i Leksand finns nu på Junior College i Kalifornien och en elev på Universitet i Ohio. Kristoffer Sjöberg, Robin Lausen, Nils Eilertz, Lukas Ohlsson, Oscar Carlstedt och Oskar Vejkdal-Thorsberg försöker nu ta nästa steg i sina respektive karriärer.

Spelarutveckling i flera steg

Sedan starten augusti 2006 har SBSF Akademin i Leksand haft ambitionen att ge eleverna förutsättningar att ta sig vidare till nästa nivå. En av möjligheterna är att spela college baseboll/softboll i USA. En av förutsättningarna att klara college-spel är att först och främst klara av sina gymnasiestudier, en förutsättning för att ges rekommendationer från SBSF Akademin i Leksand. Dessutom är det inte möjligt att spela på college om inte de akademiska studierna tas på allvar. En baseboll eller softboll coach i USA kommer inte att ta ut spelare i laget som har problem med studierna eller struntar i studierna. För att ges möjlighet att spela/studera vidare är det också en förutsättning när man ska till 4-åriga College.

För att fysiskt klara den högre träningsmängden på College är en förutsättning att man tränar och följer det program som finns på SBSF Akademin. Det kan de elever som nu börjat på College i USA intyga. Kristoffer Sjöberg som nu går sitt andra år på San Joaquin Delta College i Stockton menar att det skulle inte vara möjligt att ens bli aktuell för laget om han inte hade tränat så pass bra som han gjorde under sina tre år på Akademin. Att fysiskt vara vältränad och att sköta skolan är två stora fördelar när elever från Sverige ska prova College-livet. Kristoffer fick inleda förra säsongen med att vara s.k. Red Shirt, det innebär att man är med i truppen men spelar inga matcher på våren då säsongen startar. Säsongen man ”Redshirtar” räknas inte med i det totala antal år man som elev får spela, det innebär för Kristoffer att han kan få spela ytterligare två år på Delta. Kristoffer har förutom att vara en bra basbollspelare, även lyckats strålande akademiskt, Kristoffer har högsta betyg i samtliga kurser han tagit under 2009-2010, väl värt att nämnas! Kristoffer har 4.0 i GPA vilket kan översättas med bara A i alla betyg eller MVG!


 

Urval, selektion av spelare i flera etapper under hösten

Eftersom det totalt rör sig om tusental spelare som försöker ta plats på de olika Junior College är urvalssystemet ganska hårt och tufft upplagt. På höstterminen när spelare försöker ta plats i lagen pågår en ganska tuff tid då det gäller att vara väldigt motiverad och väldigt vältränad för att klara träningarna. Syftet med träningarna är att se vilka som klarar just tuffare krav och är mest motiverade att spela. Självklart måste du även som spelare klara de krav på baseboll-softbollkunskaper som krävs, vad gäller slagning, kastning, defensiv, löpning osv. Skolans lag som sen ska spela nästkommande termin tas ut i en pågående process under september-oktober där spelare löpande väljs ut av ledningen.

 

Rekordmånga spelare på College

Fem tidigare elever från SBSF Akademin i Leksand finns nu alltså samtidigt i Kalifornien och en spelare finns i Ohio. 

Kristoffer Sjöberg, född 1990 (år2) från Rättvik (2010 spelandes för Gefle och seniorlandslaget) spelar/studerar på San Joaquin Delta i Stockton.

Robin Lausen, född 1991 (år1) från Karlskoga (2010 spelandes för Leksand och seniorlandslaget) spelar/studerar på San Joaquin Delta i Stockton.

 

Lukas Ohlsson, född 1991 (år1) från Leksand (2010 spelandes för Leksand och seniorlandslaget) spelar/studerar på Allan Hancock College i Santa Maria.


Nils Eilertz, född 1991 (år1) från Skövde (2010 spelandes för Leksand) spelar/studerar på Allan Hancock College i Santa Maria.

 

Oscar Carlstedt, född 1991 (år1) från Stockholm (2010 spelandes för Stockholm och seniorlandslaget) spelar/studerar på Cypress College i Orange County,i utkanten av "Stor-Los Angeles".


 

Oskar Vejkdal Thorsberg, född 1990 (år1) från Gävle (2010 spelandes för Gefle) spelar/studerar på Otterbein University i Columbus Ohio.

 

Länkar till skolorna

Vi försöker hålla er alla uppdaterad om killarnas framfart på College under läsåret. Här finns information om lagen och skolorna nuvarande elever finns på. Säsongen startar först i slutet av januari/början februari.  Totalt spelar varje lag på våren 40-45 matcher tillkommer ytterligare om de tar sig till slutspel.

 

Delta Länk till annan webbplats., Cypress Länk till annan webbplats., Allan Hancock Länk till annan webbplats.Otterbein Länk till annan webbplats.

Publicerad: 2010-09-02

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

POSTADRESS:

Svenska Baseboll och Softboll Förbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

KONTAKT:

Tel: +4686996535
E-post: info@sbslf.se