Gå till innehåll
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet

USM-guld till Stockholm

Stockholm vann USM på söndagen efter en dramatisk och tät uppgörelse mot Alby. Alby hade tidigare på dagen besegrat Karlskoga i den regnavbrutna semifinalen från lördagen, också denna match dramatisk.

Efter att Leksand dragit sig ur medverkan i Ungdoms-SM återstod endast tre lag.
Inget av lagen nedanför i Karlskoga i tabellen kunde ställa upp med så kort varsel och därmed spelades USM med en enda semifinal, mellan Alby och Karlskoga, där vinnaren skulle möta Stockholm i finalmatchen.

Tyvärr klarade inte spelplanen det regn som föll på lördagen vilket gjorde att semifinalen avbröts vid ställningen 3-1 och USM fick fortsätta på söndagen.

 

Lördag 18 september

13:00 USM Semi 2: Alby - Karlskoga  9-8
16:00 USM Final: Stockholm - Alby     9-8

 

Dramatisk semifinal mellan Karlskoga och Alby 
Karlskoga ledde den avbrutna semifinalen med 3-1 när matchen mot Alby fortsatte i botten av tredje inningen.

Karlskoga behöll ledningen fast nu med 4-2 till botten av femte då Alby kunde ta hela sex poäng och därför ledde med 8-4 inför sjätte inningen. Klockan var då så mycket att sjätte inningen skulle bli den sista. Karlskoga kom dock igen och kunde springa in de fyra poäng som behövdes för att komma ikapp, efter några walks, HP och errors av Alby men också en 2 RBI singel av Anton Calson.

8-8 således - men Alby hade chansen att avgöra i botten av sjätte och efter två walks och några stulna baser kunde till slut Marcus Andersson i Alby springa hem den vinnande poängen på ett vilt kast över första bas. Alby till final men tappert kämpat av Karlskoga som också tvingades sova över oplanerat pga regnet.

 

USM-final med dramatik och starka insatser

Finalen inleddes med spelarpresentationer och nationalsång denna tidvis soliga valdag. Startande pitchers Emil Sahlin för Alby och Elvis Hammarstedt för Stockholm nollade motståndarna i de första två inningarna.

I toppen av tredje slog Alby två singlar, stal sig till scoring positions för att sedan springa in matchens första poäng på en vacker sacrifice bunt. Stockholm spelade nu infield in för att hindra fler poäng men Alby lyckades få in poängen innan kastet kom till catchern. Stockholm brände sedan två till på ett catcherkast av Oscar Holmberg till två och på en mycket fin dive-lyra av Arvid Carlstedt på andra bas.

Albys pitcher Emil Sahlin nollade Stockholmarna även i sin tredje och sista pitch-inning. Den tredje brända kom på ett högljutt diskuterat call av domarna där pitchern brände en stjälande löpare på kast till två. Stockholm lämnade in protest på domslutet då man ansåg att det är balk att kasta till obesatt bas.

Nåväl, Stockholms nye pitcher Arvid Carlstedt nollade Alby i den fjärde inningen och i botten kunde Stockholm ta ledningen med 3-2 efter en dubbel av Elvis Hammarstedt och flera walks.

Arvid nollade Alby även i toppen av femte bl a med hjälp av en tjusig "daylight pick" tillsammans med shortstop Michael Lindberg. I toppen på sjätte kunde Alby gå förbi med en fempoängs-inning efter flera walks och tre singlar varav en 2 RBI-singel av Emil Sahlin. Det kunde ha blivit mer än fem poäng om inte en av Albys löpare enligt domarna inte trampat på hemplattan och Stockholm gjort appeal.

Stockholm svarade i botten av denna händelsrika sjätte inning med att gå ikapp till 7-7 efter flera walks och en singel av Kevin Sterner. Matchtiden var nu egentligen slut men SM-finalen måste ju avgöras.

Toppen av sjunde, Albys catcher Alberto Bello slår hem Robin Kautto på en fin singel till centerfield - 8-7. Stockholm svarar i botten av sjunde med att Jesper Söderqvist springer hem Stockholms åttonde poäng på en walk och Stockholm har baserna laddade med en bränd men Alby lyckas komma ur pressen via en strikeout och en lyra till shortstop.

I åttonde inningen slår Hampus Hagman ett fint slag ut på right center som han försöker förlänga till en dubbel men blir bränd, och Stockholm kan krypa ur inningen utan att släppa poäng.

I botten av åttonde får Stockholm ut två löpare på HP och efter en stulen bas står Oscar Holmberg på tredje utan brända. Då gör sig Albys pitcher skyldig till en balk och Oscar kan promenera hem till mötande jublande lagkamrater - SM-guldet bärgat.

 

Det är synd på sätt och vis att sådana här matcher måste ha en förlorare, vilket lag som helst kunde ha stått som Svenska mästare idag. Ett domslut åt andra hållet eller en walk mindre hade kunnat göra skillnad. Men så är det med baseboll.

Framförallt en högdramatisk dag med en spelare som utmärkte sig över alla andra och som rättvist valdes till SM-finalens MVP trots att han var i det förlorande laget, Emil Sahlin i Alby som slog tre av de endast elva hits som slogs av båda lagen, och dessutom pitchade en shutout i sina tre innings. Detta parade Emil med en prickfri defensiv på flera olika positioner.

Publicerad: 2010-09-20

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

POSTADRESS:

Svenska Baseboll och Softboll Förbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

KONTAKT:

Tel: +4686996535
E-post: info@sbslf.se