Gå till innehåll
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet

Höstlovskul i Stockholm

Under höstlovet arrangerade Stockholms Idrottsförbund "Höstlovskul" med idrottsaktiviteter för uppemot 2.000 barn och ungdomar. Bland annat fick de pröva på baseboll under ledning av ledare från Söder och Stockholm.

För första gången var Stockholm BSK med i arrangemanget, tillsammans med Söder SK. Höstlovskul genomfördes i Liljeholmshallen i Stockholm.

Glädjen var stor bland barn och ungdomar när de fick prova på allehanda idrotter däribland baseboll och softboll.  De två dagarna besöktes av i det närmaste 2 000 unga och nöjda deltagare.


Tre samarbetande nätverk inom Stockholm Idrottsförbunds Idrottslyft fick arton idrotter att samlas under ett och samma tak och nära tvåtusen barn att idrotta under förra veckans höstlov. Resultatet av två dagars Höstlovskul blev rörelseglädje och en inblick i idrottens värld.

Redan vid entrén till den stora idrottshallen i Liljeholmen, söder om Stockholm, fick man väja för glada barn som rusade åt än den ena hållet, än åt det andra. Några kom rullandes på rullskidor med stavar pekandes åt alla håll. Inte långt därifrån var det säkrast att ducka för att undvika en baseboll, eller att bli träffad av en mjuk handboll som missar målet. Sedan kom en strid ström med barn springandes i hallen, de som testade orientering. Den sjudande aktiviteten och vartenda barn med ett brett leende och svettig panna, det var rörelseglädje.

 


Förutsättningarna för att Höstlovskul kunde bli av var hur Stockholms Idrottsförbunds organiserat distriktets Idrottslyft med nätverk av föreningar, skolor och respektive kommunförvaltning i samverkan. Innan satsningen var samsynen bland mindre idrotter liten och något samarbete för att få fler barn i rörelse fanns inte.

Höstlovskul, det ville snudd på två tusen barn i låg- och mellanstadiet ha. Och genom samarbetet mellan Stockholms Idrottsförbund, Idrottslyftet, skolor och fritidspersonal har barnen fått prova på sammanlagt arton olika idrotter. De flesta var, till antalet utövare, mindre idrotter som fäktning, baseboll, capoeira och rullstolshandboll. Projektledarna Lasse Jonsson och Fredrik Melcher är nöjda med resultatet, men blickar redan framåt mot nästa år.

– Höstlovskul fanns förut på Annexet vid Globen, men där växte man ur kostymen och behövde större lokaler, berättar Lasse Jonsson som till vardags jobbar för föreningen Årsta Handboll men som också varit delaktig i Höstlovskul sedan tre år tillbaka. I år blev det han som tog över projektet.

Fredrik Melcher är själv pingistränare och har redan under första Höstlovskul dagen fått mail om förfrågningar hur man kan börjar spela pingis. Alla idrotter på plats har en chans att marknadsföra sig gentemot föräldrar, barn och fritidsledare.

– Jag är helt övertygad om att det leder till att fler barn börjar idrotta, säger han tvärsäkert.

Lusten att utveckla Höstlovskul inför nästa år lyser i ögonen hos både Fredrik Melcher och Lasse Jonsson. Fler idrotter, andra åldersgrupper, och kanske en egen eller ännu fler handikappidrotter. En idé har redan fött många fler.

Och i år blev det alltså två dagar istället för en som tidigare år, och en av de största succéerna blev rullstolsbasket och rullstolshandboll. Mötet mellan rullstolsburna och andra barn blev lyckat i såväl rörelseglädje som förståelse för hur det är att vara rullstolsburen. Emma Sällström, Julia Zeidlitz och Isabella Matamala är tre av handbollstjejerna som ställde upp som ledare under dagen.

– Barnen här är vår framtid, säger Julia Zeidlitz och får medhåll av de andra.

De är helt överens om att de som ska ta över när de blir för gamla är de som är inne i hallen och kör järnet. Och samtidigt som hon säger det gör en spelare mål och jublet stiger i gruppen spelare med västar. Det går inte att ta miste på glädjen som idrotten sprider.

Publicerad: 2010-11-15

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

POSTADRESS:

Svenska Baseboll och Softboll Förbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

KONTAKT:

Tel: +4686996535
E-post: info@sbslf.se