Gå till innehåll
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet

Hallå där... Lina Larsson

Vi fortsätter vår intervjuserie med svenska spelare runt om i världen. Denna gång möter vi softbollspelaren Lina Larsson som studerar och spelar softboll på Wilmington College i Ohio, USA.

Del 1: Hallå där... Nils Eilertz  Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (18 november 2010)

 

För dem som inte känner dig, vem är du?

- Jag heter Lina Larsson, jag är 19 år och kommer från Skövde. Jag spelar 1a bas i Skövde Saints. Jag har spelat sedan 2004 och jag har spelat i juniorlandslaget sen 2006.

 

Numera läser du på Wilmington College i Wilmington, Ohio. Varför valde du att spela på College i USA efter gymnasiet?

- Jag vill utvecklas som spelare och softbollen i USA är väldigt bra. Denna chans kommer bara en gång i livet så jag tyckte att det var självklart att jag skulle ta den.

 

Hur gick det till att söka dit och vad har du för tips till andra killar/tjejer som vill prova på att läsa i USA? 

- Jag reser genom en organisation som heter Bluechip. De hjälper mig med allt pappersarbete och ser till att allt är i ordning. De har kontakt med en massa skolor på det sättet hjälpte de mig att hitta rätt skola. Studiestöd får jag genom CSN och jag har ett stipendium från skolan. Att hitta rätt skola var inte lätt, eftersom jag planerar att vara här i fyra år gick jag efter skolors utbildningsutbud och softboll program

 

Kan du berätta något om staden Wilmington?

- Det är en mindre stad, den har den där typiska lilla collegestads-känslan. Jag gillar staden, den har en bra placering. Vi är nära båda Cincinnati och Columbus vilket jag tycker är bra. Det tog ungefär 40 minuter att åka till Cincinnati Reds stadium vilket inte är helt fel :)

 

Du har en annan svensk idrottare på samma college, hur har det underlättat för dig?

- Det visade sig att vi faktiskt är sju svenskar och en norrman på skolan. Jag hade dock endast kontakt med en av dem. Vi är tre tjejer och fyra killar. Det är riktigt kul, vi umgås mycket hjälper varandra om någon behöver hjälp i skolan eller med något annat.

 

Hur fungerar höstsäsongen i College, det verkar inte som om ni spelar seriespel under hösten?

- Under ett par veckor har vi 16 dagars träning utspritt i september och oktober. Vi får inte spela matcher enligt NCAA och OAC regler. OAC (Ohio Athletic Conference) är vår conference. Mina coacher vill spela matcher men tyvärr får vi inte. Vi spelar väldigt många träningsmatcher mot varandra för att på så sätt få lite matchrutin.

Fall ball för oss består av löpning, träningsmatcher och en massa träning. Vi har fyra coacher så det är ett konstant tempo. Jag gillar att ha många coacher för det finns alltid någon som kan hjälpa dig och pusha dig. Det är också ständig konkurrans samtidigt som vi hejar på varandra.

  

En vanlig träningsvecka hos ert college, hur ser den ut?

- I januari börjar försäsongen. Vi tränat halv sex till åtta på morgonen måndag till fredag samt söndag eftermiddag. När vi är i säsong har vi antingen matcher eller träningar sex dagar i veckan. Vi kommer att ha ungefär sex matcher i veckan lagda på tre dagar i veckan som det ser ut nu men det kommer förmodligen att ändras på grund av väder och lag som lämnar WO. De kan också lägga till fler matcher som inte ingår i vår Conference.

- Just nu är vi inne i off-season. Dessa träningar får inte våra coacher styra, OAC regler. Vi tränar ändå minst fem gånger i veckan och det tar mellan 1,5 till 2 timmar per dag. Vi har löpning minst två gånger i veckan. Slagträning blir det två gånger i veckan, styrkelyftning kör vi fyra gånger i veckan och så har vi fotarbetes övningar och sprints.  Sen så har vi ju fallball under hösten.

 

Största skillnaderna mot träningarna hemma i Sverige?

- Det är en stor skillnad från hemma. Det är väldigt professionellt här, alla kommer i tid, vi är på planen minst 15 minuter innan träningen börjar. Inga telefoner, tränings uniformerna ska vara instoppade. Det är förväntat att alla ska ge 110 % vilket vi gör. Vi är också väldigt många, bara på min position är vi ibland tre personer som byter av. Det är också ett non stop tempo vilket gör att vi hinner med väldigt mycket på en träning. Jag gillar tempot, vi får väldigt mycket gjort på två och en halv timmes träning. Det är också kul att vi är så pass många så att vi kan ha fulla lag och spela mot varandra.

 

Hur känns spelarkvaliteten i ditt lag?

- Vi har inte spelat några matcher men om jag tittar på talangen i laget är den startande linupen väldigt duktig. Min coach säger att lagen som spelar i vår conference ligger på vår nivå och några lag är snäppet bättre medans de matcher vi spelar utanför vår conference är på vår nivå och snäppet sämre.  Starting line up här är ungefär som den starting liune up vi hade i Prag i somras på U22-EM. En stor skillnad är att vi har tre bra pitchers istället för en eller kanske två som det är hemma.

 

Du valde att läsa på ett fyraårigt college framför ett Junior College. Varför?

- Jag vill ha en komplett utbildning, utbildningsmässigt ser jag detta som en investering för framtiden. Planen just nu är att komma hem med en bachelor's degree i Sports Management samt en minor i psykologi. Jag vill också spela här borta i fyra år.

 

Rent studiemässigt, hur fungerar studierna på College?

- Det är såklart en skillnad med tanke på språket. Det var lite udda i början att allt var på engelska men jag tycker att det funkar bra. Den första terminen här var mycket upprepning från sista året på gymnasiet. Det skiljer sig från högskolan hemma på det sättet att en kurs här tar en hel termin att läsa. På slutet av varje termin har alla kurser något som heter finals. Det är ett stort prov i varje kurs som sammanfattar allt du har lärt dig i den kursen. Vi läser också "general education" kurser, det är kurser som vi måste läsa fast de inte hör till det ämnet du läser. Vissa "gen eds" är lätta som elever väljer för att ha ett bra GPA (grade point avarage) och vissa kurser är riktigt svåra.

  

Studentlivet och att leva i Ohio – kan du beskriva hur det fungerar och hur det känns?

- Jag trivs jättebra här, det är en liten skola så jag tycker att det har varit lätt att skaffa kompisar. Det är mycket aktiviteter på skolan, många elever går på alla matcher. Just nu är vi inne i vintersporternas säsong, jag känner ett par i simlaget så jag går på deras tävlingar och basketlagen här är riktigt duktiga så i princip alla går på deras matcher. Herrarna blev amerikanska mästare i NCAA D3 förra året och tjejerna vann något stort för ett par år sen också. Sen sponsrar skolan olika fester som de flesta brukar gå på. Livet här är väldigt laid back, speciellt om man idrottat. Oftast efter träningar är idrottarna trötta så det blir mycket häng på kvällarna.

 

Till sist, hur ser planerna ut för våren/sommaren 2011?

-

 Under våren hoppas jag att jag får spela så mycket som möjligt. Som det ser ut nu kommer jag nog dela speltid men en upper classmen på första bas vilket jag tycker är helt ok, jag kan lära mig mycket från henne. Under sommaren kommer jag att spela för Skövde i Softbollserien och förhoppningsvis spela i landslaget.

Publicerad: 2010-11-21

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

POSTADRESS:

Svenska Baseboll Softboll och Lacrosseförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

KONTAKT:

Tel: +4686996535
E-post: info@sbslf.se