Gå till innehåll
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet

World Baseball Classic utökas till 28 lag

Major League Baseballs landslagsturnering World Baseball Classic utökas till 28 lag, från dagens 16 lag. Det görs genom en kvalomgång med 12 nya lag, varav sex från Europa. Dock inte Sverige som trots femteplatsen i EM senast inte får kvala...

Läs mer på IBAFs webbsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. om World Baseball Classic och kvalturneringen där de 12 nya lagen får chansen att kvala in till World Baseball Classic 2013.

 

- Vi gjorde en ärlig och konkret beskrivning av basebollen i Sverige, historiken och dagens program, samt hur ett deltagande skulle kunna lyfta basebollverksamheten i Sverige. Dessutom tog vi fram ett underlag för det potentiella lag, inklusive svenskättlingar i USA, som skulle kunna delta i en kvalturnering för World Baseball Classic 2013, säger Kristian Pälviä, SBSF.

 

SBSF fick, i likhet med ett antal utvalda nationer, möjligheten att komma in med en presentation av förbundet och verksamheten, samt lämna in en preliminär roster som skulle kunna visa vilken slagstyrka laget skulle kunna ha i ett WBC-kval.

World Baseball Classics styrkommitté, som består av representanter från såväl IBAF som Major League Baseball, hade flera kriterier för de nationer som skulle få deltaga. Bland annat skulle styrkan av den inhemska spelarbasen bedömas, IBAFs internationella ranking, antalet professionella spelare, livskraften i det inhemska programmet, deltagandets inverkan på basebollutvecklingen i landet/området, och global representation, bedömas av MLB.

- Utan att på något sätt kritisera det beslut som tagits av MLB – de äger ju själva rättigheterna till sin egen turnering och gör upp sina egna spelregler om hur de vill hantera den – så förstår vi ju tydligt att de totalt struntat i de nationella faktorerna och resultaten i tidigare EM-turneringar, utan endast gått på möjligheten till professionella spelare, vad gäller de lag som vanligtvis spelar i de europeiska turneringarna, säger Kristian Pälviä.

 

Det är svårt att på något annat sätt förklara hur B-nationen Israel, som aldrig spelat i EM, och som knappt har någon inhemsk verksamhet i landet, har kunnat få plats i turneringen. Här har troligtvis MLB sett möjligheten att spelare med judisk bakgrund, som Ryan Braun, Kevin Youkilis, Ian Kinsler, och Jason Marquis skulle kunna representera Israel i WBC-kvalet. WBC-reglerna gör nämligen det möjligt för Israel att ställa upp med spelare som inte har israeliskt pass utan en judisk bakgrund...

Faktum är ju att i år spelar Israel och Storbritannien EM-kval i Tel Aviv tillsammans med Georgien och Litauen. Endast ett av de fyra lagen kommer spela EM 2012 - däremot kommer både Israel och Storbritannien få kvala till World Baseball Classic 2013.

 

Kvalspelet kommer totalt ha 16 lag, 12 nya lag samt de fyra lagen som kom sist i förra turneringen:

- Brazil
- Canada*
- Chinese Taipei*
- Colombia
- Czech Republic
- France
- Germany
- Great Britain
- Israel
- New Zealand
- Nicaragua
- Panama*
- Philippines
- South Africa*
- Spain
- Thailand

*Participated in the 2009 World Baseball Classic

 

Publicerad: 2011-06-05

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

POSTADRESS:

Svenska Baseboll och Softboll Förbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

KONTAKT:

Tel: +4686996535
E-post: info@sbslf.se