Gå till innehåll
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet

Nysatsning på baseboll i Umeå

SBSF genomförde nyligen ett av många föreningsbesök under året, då man träffade Umeå Blue Harriers, en av två nybildade föreningar under 2011. Med hjälp av flera tidigare spelare har man nu både verksamhet för seniorer som för ungdomar!

-> Västerbotten-Kuriren: Baseboll i Umeå igen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 

Förhoppningsvis blir det "tredje gången gillt" för basebollen och softbollen i Umeå. Redan 1976 fanns det baseboll i Umeå men intresset dog ut. En nysatsning kom på nittiotalet då Umeå Nineties (!) spelade sig upp ända till Elitserien. Men när 2000-talet rullade in tog även den epoken slut.

 

Nu, 2011, är det en nysatsning på gång i björkarnas stad. Och denna gång är det en satsning med lite yngre spelare som förhoppningsvis skall ge frukt.
Sami Papula (övre raden till höger på bilden ovan), som var med i den senaste sejouren, är tränare för ett ungt gäng där de flesta spelarna är i gymnasieåldern, inklusive initiativtagaren Pontus Ununger som tillsammans med sina kompisar blev så sugna på baseboll att de startade en förening för att kunna spela.

Hittills i år har det blivit tre matcher internt, med och mot spelare från de tidigare lagen. Det har även pratats om att spela matcher mot eldsjälarna i Skellefteå vilket förhoppningsvis kan bli steget för att öppna "norrlandsfönstret" på allvar igen.

Och chanserna är stora att det blir seriespel redan till 2012 för Umeå.
Några frågetecken återstår givetvis, det största är avsaknaden av en basebollplan i kommunen. Närmaste granne är Skellefteå, 14 mil norrut, eller Sundsvall, 26 mil söderut. Här finns det dock planer från klubbens sida och man håller just nu på att identifiera var man vill ha sin plan och ta kontakter med kommunen.

 

Men det är inte bara frågan om ett seniorlag bestående av kompisar som grundats i Umeå. Vis av tidigare misstag med rekryteringen av yngre spelare arbetar de två tidigare "Ninetiesspelarna" Niklas Edlund och Mikael Larsson (till höger) för fullt med rekryteringen av yngre spelare och har just nu ett tiotal ungdomsspelare som tränar baseboll på den tillfälliga hemmaplanen vid Mariehemsängen i Umeå.

 

 

Under vårt besök i Umeå kom även lokaltidningen Västerbottens-Kuriren på besök med sitt webb-tv team och gjorde både en artikel i tidningen och ett inslag på nätet (se länken överst i nyheten). 


 

För att kunna öka på rekryteringen till föreningen kommer föreningen medverka vid olika evenemang i Umeå, nu närmast på prova-på-dagen Sportscamp som arrangeras av Västerbottens Idrottsförbund den 7 september. Då ska samtliga kommunens sjätteklassare, totalt 1.100 elever, få prova på olika idrotter på Noliaområdet i Umeå och det blir ett lysande tillfälle för att få nya ungdomar in i den nybildade föreningen i Umeå.

För att kunna aktivera barnen på Sportscamp, och för att kunna fortsätta med rekryteringen av ungdomsspelare, har Umeå Blue Harriers därför köpt in skolpaket genom SBSF som finansieras genom Idrottslyftet.

 

Samarbete med SISU och DF nyckel till framgång

När SBSF var på föreningsbesök Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.i Umeå träffade vi förutom de styrande i klubben även den lokala konsulenten från SISU Idrottsutbildarna Västerbotten och Västerbottens Idrottsförbund, som informerade om vad man från SISU och DF-håll kan göra för att hjälpa föreningens utveckling.

Liksom alla andra SISU-distrikt har man kompetent personal med erfarenhet från föreningsutveckling som bland annat kan genomföra temakvällar med styrelse och andra nyckelpersoner i föreningen, förslagsvis med det utmärkta materialet Idrottens Föreningslära. Dessutom fördelar man lokalt i de olika distrikten en hel del medel från Idrottslyftet som inte SBSF har tillgång till, bland annat för:

  • Skolsamverkan, finansiera att era ledare kan vara ute i skolor och visa upp idrotterna
  • Ledarförsörjning, finansiera utbildning och kurser för både ledare på och bredvid planen (aktivitetsledare och organisationsledare)
  • Anläggningsstöd, finansiering för anläggningar för våra idrotter.

Från SBSFs sida är målsättningen att besöka samtliga föreningar inom förbundet under 2011-2012 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.och om er förening har specifika behov av ett besök inom den närmsta framtiden, kontakta i så fall kansliet för att boka upp en tid för ett föreningsbesök!

 

Publicerad: 2011-09-01

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

POSTADRESS:

Svenska Baseboll Softboll och Lacrosseförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

KONTAKT:

Tel: +4686996535
E-post: info@sbslf.se