Gå till innehåll
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet

Oscar Carlstedt pitchar i Kentucky

Oscar Carlstedt, en av många unga lovande spelare som fostrats i Stockholms BSK, har via tre år på Akademin i Leksand tagit steget över till USA och collegespel. Vi fick en chat med honom från Columbia, Kentucky, där han spelar för Lindsey Wilson Blue Raiders.

Hej Oscar, hur är det i Kentucky?

- Jag har det bra här i Kentucky. Det är ett nytt ställe, ny atmosfär och en ny upplevelse, men jag trivs bra hittills.


I fjol gick du på Cypress College, strax söder om Los Angeles. Hur tycker du att fjolårssäsongen gick för dig rent utvecklingsmässigt? 

- Jag är nöjd med min senaste säsong i Cypress. Jag fick inte så mycket speltid som jag ville ha, men jag presterade bra när jag fick chansen. Jag utvecklades mycket som pitcher, särskilt tack vare all erfarenhet jag fick utav alla träningsmatcher under hösten, internmatcher och matcher under säsongen. Spelar man mycket så lär man sig mycket.

Oscar pitchade 6 matcher för Cypress College, varav en start - och släppte faktiskt inte en enda poäng på sina matcher för Cypress. Men de flesta gånger han kom in var det för kortare "relief" insatser.


Du spelar i år för ett annat college, Lindsey Wilson College i Columbia, Kentucky. Vad var den främsta orsaken att du bytte skola? 

- Anledningen till att jag bytte skola lite i förtid är att jag ville ha mer speltid i Cypress, men efter snack med coacher så såg inte ut som att jag skulle få det. Därför valde jag att byta till en skola där jag förhoppningsvis kan få spela mer och utvecklas.


Lindsey Wilson är en NAIA-skola och spelar framförallt mot andra skolor i delstaterna Kentucky, Tennessee, Alabama och Ohio. Skolan är inte rankad bland de 25 bästa basebollskolorna i NAIA men spelar mot sex rankade skolor i spelprogrammet.

Säsongen börjar faktiskt om exakt en vecka, den 10 februari mot Union University i Jackson, Tennessee.


Det måste ju vara milsvid skillnad mellan att bo strax söder om Los Angeles eller att bo i Columbia (med cirka 5.000 invånare). Hur funkar det för dig?

- Ja, visst är det en stor skillnad. Cypress låg nära både Los Angeles och stranden, medan Columbia, i princip, ligger mitt ute i ingenstans. Men för mig spelar det inte så stor roll om jag bor i en stor eller liten stad, det spelar mycket större roll, för mig, hur mina medspelare och kompisar på skolan är. Som jag sa tidigare så trivs jag jätte bra och kommer överens med dom andra i laget, så jag är nöjd.


Skolmässigt, skiljer det sig något mellan Cypress och Lindsey Wilson?

- Nej, jag har inte märkt någon större skillnad.


Din säsong med Lindsey Wilson omfattar drygt 55 matcher. Hur förbereder man sig på en sådant spelprogram som pitcher?

- Nu under försäsongen så tränar vi mycket kondition, utöver den vanliga 4-5 timmars baseboll träningen 5-6 dagar i veckan. Styrketräningsmässigt så försöker man att bibehålla den styrka man byggt upp under hösten. Under hösten bygger man även upp armstyrka genom long toss etc. Nu under försäsongen och säsongen fokuserar man på att hålla armen i form. Jag fokuserar även mycket på att förbereda mig mentalt för säsongen. Koppla på vinnarskallen och inte titta för långt framåt. Fokusera på den närmsta matchen eller matchen man spelar den dagen och sedan byta fokus till nästa.


Oscar pitchar i summer ball i Tucson.

Du och Robin Lausen spelade i Arizona under sommaren 2011. Vad var det för liga? Nivå? Vad gav det dig som spelare? 

- Jag och Robin spelade in en liga i Tucson, AZ. Nivån på ligan och laget var lägre än vad vi väntat oss och coachingen och organisationen runt laget var inte bra. Men vi spelade många matcher och fick mycket efrarenhet. Jag lärde mig även mycket om att spela i olika roller som pitcher ( mid-relief, closer och starter).

Vad händer efter skolsäsongen - blir det "summer ball" igen?

- Jag har inget bestämt för sommaren än. Jag vill spela i USA under sommaren för att utvecklas ytterligare. Jag ska försöka att, genom coachen eller på annan väg, hitta någon liga som jag kan spela i under sommaren. Jag tror att det är en bra förberedelse inför EM i höst.

 

Vi önskar Oscar Carlstedt varmt lycka till med säsongen!

Publicerad: 2012-02-03

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

POSTADRESS:

Svenska Baseboll och Softboll Förbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

KONTAKT:

Tel: +4686996535
E-post: info@sbslf.se