Gå till innehåll
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet

Två Karlskogaspelare avstängda för doping

SBSFs första – och andra – dopingfall i historien är ett faktum. Två av Karlskogas spelare har av Dopingkommissionen stängts av efter positiva dopingprov i samband med SM-finalerna mot Leksand.

För en av spelarna gäller det tre substanser, som enligt Dopinglistan utgör ”ej specificerade substanser” och enligt Idrottens antidopingreglemente ska då Dopingkommissionen besluta om omedelbar avstängning under utredning då analysresultatet visar på förekomst av doping. 
För den andra aktuella spelaren är det en förbjuden substans som han har testats positivt för.

Båda spelarna är avstängda från all tävling, uppvisning och utövande av uppdrag (inklusive träning) inom all svensk idrott i avvaktan på formellt beslut av Dopingnämnden.

- Jag blir bedrövad när jag hör detta, samtidigt som detta visar att vi med skärpa måste ta ytterligare steg i vårt arbete mot doping i våra idrotter. Översyn av tävlingsbestämmelser, vaccination mot doping, allmänt krav på dopingkontroll för "gästspelare", kontrakt med tydligt ansvar för brott mot dopingbestämmelserna är några exempel på åtgärder som nu måste diskuteras inom vårt förbund, säger förbundsordförande Mats Fransson.

 

En naturlig fråga som kommer är om resultatet i finalmatcherna (3-1 till Karlskoga) kan påverkas.

Lars Sundin, ordförande i SBSFs Juridiska Kommission, kommenterar:

– Jag kan inte säga i dag vad som kommer att hända, tävlingsbestämmelserna är ganska komplicerade, men det finns en risk att det kan påverka SM. De enskilda spelarna kommer att dömas enligt RF:s regelverk, när det gäller lagstraff är det vår juridiska kommitté som fattar beslut, säger Lars Sundin och fortsätter:

- Vi kommer nu att skicka en skrivelse till Karlskoga Bats och vi kommer att träffa dom i samband med ett coachseminarium vi har på Bosön i slutet av den här månaden. Det här är en extrem situation för svensk baseboll, det har aldrig hänt tidigare och olyckligtvis är det två spelare i samma klubb. När ärendet är färdigbehandlat vet vi inte, men innan årets slut ska det i alla fall vara avgjort.

Inget beslut är således taget ännu angående resultatet i årets SM-finalspel.

 

Vid förbundets kommande Coachkonvent på Bosön kommer SBSFs antidopingansvarige Raul Nunez informera om SBSFs antidopingarbete och även visa upp ”Vaccinera klubben” för alla deltagare. Raul kommer även konsulteras gällande hur förbundet skall förstärka sitt antidopingarbete:

- Vi kommer få arbeta hårt med nya handlingsplaner och åtgärder för att detta inte ska ske igen. Det kan handla om ökade krav på föreningarna, till exempel att ”Vaccinera klubben” för att få spela i seriespel, för att förhindra nya dopingfall i framtiden, säger Raul Nunez, Antidopingansvarig i SBSF.

 

Genom att ”vaccinera klubben mot doping” kan en idrottsförening få kunskap om doping, skapa sig en aktiv handlingsplan mot doping och en beredskap att hantera dopingfrågor. Ett sätt att göra detta arbete är att använda sig av sin lokala SISU-konsulent som under ett kvällspass tillsammans med ansvariga i klubben genomför vaccinationsarbetet – man kan även vaccinera klubben på nätet genom att använda sig av Riksidrottsförbundets sajt Vaccinera Klubben www.rf.se/vaccinera/ Länk till annan webbplats.

Totalt har det genomförts 179 dopingtester sedan 2000 inom svensk baseboll och softboll och detta är alltså första gången där det resulterat i ett positivt dopingtest.

För en aktuell lista över svenska idrottare som är avstängda – gå till tidningen Svensk Idrott Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Publicerad: 2012-11-05

Senast uppdaterad: 2012-11-07

Sponsorer

POSTADRESS:

Svenska Baseboll Softboll och Lacrosseförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

KONTAKT:

Tel: +4686996535
E-post: info@sbslf.se