Gå till innehåll
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet

Johnny Stormats föreslagen som SBSFs nya ordförande


Johnny Stormats är valberedningens kandidat som ny förbundsordförande efter Mats Fransson.

Johnny Stormats har en bakgrund både som spelare och ledare, ordförande i Rättviks BSK samt de senaste åren även ordförande för SBSFs Tävlingskommitté.

 

Vi passade på att ställa lite frågor till Johnny inför Förbundsmötet i Nyköping.

Som spelare representerade han Rättviks BSK där Johnny gjorde debut i A-laget som 13-åring, och fortsatte spela i klubben ända fram till 1997.

- 1998 coachade jag laget och året efter klev jag av planen, men blev kvar i klubben som ordförande ytterligare fyra år. Bland annat nådde vi SM-final och genomförde två stora arrangemang, Junior-EM kvalet tillsammans med Leksands BSK 2002 och Europacupen för klubblag som vi arrangerade 2003.

Johnny har även haft uppdrag som Technical Commissioner under JEM-kvalet i Eskilstuna, Kadett-EM kvalet i Nyköping och...

- Höjdpunkten var när jag var TC på den VM-grupp som SBSF arrangerade på Nya Örvallen i Sundbyberg 2009, säger Johnny.

 

Civilt arbetar Johnny Stormats på sågverket Bergkvist-Insjön med den dagliga driften och planeringen av virkestorkanläggningen på verket. Han är sambo med Lena och har tre barn, alla tjejer som i sommar fyller 8, 10 och 12 år.

 

När började du inom SBSF och vilka uppdrag har du haft genom åren?

- Fick den första förfrågan om att gå in som ledamot i styrelsen 2004 men det blev tyvärr första året då all kraft för baseboll och softboll var borta efter de två arrangemangen i Rättvik som tog väldigt mycket tid och kraft i anspråk, jag blev då dessutom tilldelad en uppgift som inte alls passade mig så jag hoppade helt enkelt av.

- Året efter fick jag frågan igen och hade då som krav att jag skulle på något sätt ingå dåvarande Tekniska utskottet om jag skulle tacka ja. Jag ville vara nära verksamheten då jag kände att det var där jag skulle kunna göra nytta, och sedan dess har jag varit kvar, först ordförande i TU, och efter omorganisationen numera som ordförande i Tävlingskommittén

 

Största anledningarna till att du antog utmaningen som ny ordförande i SBSF?

- När Ulf Steinvall från valberedningen ringde i slutet av augusti förra året var jag tveksam om det här var något för mig, jag vill ju jobba så nära bollplanen som möjligt och uppgiften kändes även som lite för stor. Förbundsordförande, jag? Nää, det kändes konstigt. 

- Efter nästan två månader av funderingar fram och tillbaka så visste jag fortfarande inte hur jag skulle göra. Men när nuvarande styrelsen med Mats i spetsen, samt hela valberedningen, ställde sig positiva och även mina "kontakter inom baseboll/softboll", som jag brukar bolla idéer med, tyckte att jag skulle anta utmaningen tackade jag ja.

- Stödet hemifrån var naturligtvis en viktig del också. Den största anledning som gjorde att jag tackade ja är självklart att jag brinner för att försöka få stopp på den negativa utvecklingen i form av klubbar och spelare som vi har haft de senaste 15 åren, jag vill helt enkelt inte se en idrott som har gett mig så mycket roligt genom åren föra en undanskymd tillvaro med några enstaka lag här och där.

 

Har du en målbild av hur svensk baseboll och softboll kan se ut i framtiden?

- När vi var som störst i mitten av -90 talet var 75-80 klubbar i seriespel och ett par tusen spelare, varför skulle vi inte kunna ta oss dit igen? Klart det går men det kommer att bli tufft och krävas engagemang och hårt arbete.  

 

Vad är dina målsättningar för uppdraget de kommande åren?

- Min målsättning är att i första hand skapa en långsiktighet inom förbundet, att vi jobbar efter en uppgjord plan som exempelvis sträcker sig över femårsperiod. Då slipper vi "brandkårsutryckningar" och andra överraskningar som stjäl resurser i form av tid och pengar. Jag tror dessutom att det är en av nycklarna om vi skall lyckas vända trenden och få en stabil och ökande tillväxt på spelare, och så småningom även ett ökat antal klubbar. Vi kan inte fortsätta, som jag upplever, att vi allt som oftast planerar säsong till säsong. Det kan man göra men då ska den planeringen ingå i den långsiktiga planen.

 

Andra nyckelfaktorer som krävs?

- Det kommer att krävas hårt jobb och säkert en del tuffa beslut men om vi alla jobbar tillsammans, respekterar fattade beslut och jobbar mot samma mål så är jag övertygad om att vi kommer att lyckas öka vår verksamhet till en nivå där vi har varit.

- Alla inom ett förbund kommer inte att kunna få igenom just sitt förslag och det kommer säkert beslut som inte gynnar just den eller den personen och hans eller hennes klubb och i sådana lägen gäller det som sagt att kunna se helheten och respektera ett beslut och istället jobba utifrån de förutsättningar som skapas. Se helheten och se den på sikt. Det kommer även att krävas tålamod, det är inget som kommer att ske till nästa säsong eller säsongen efter det, som sagt att jobba på långsiktigt tror jag är nyckeln, avslutar Johnny Stormats.

Publicerad: 2013-03-23

Senast uppdaterad: 2013-07-06

Sponsorer

POSTADRESS:

Svenska Baseboll och Softboll Förbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

KONTAKT:

Tel: +4686996535
E-post: info@sbslf.se