Gå till innehåll
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet

MLB Tryout i Europa

När Major League Baseball arrangerar sin årliga MLB European Academy i Italien i höst blir det precis som tidigare år utan tryout i Sverige. Fem tryouts kommer dock genomföras runt om i Europa.

MLB European Academy är navet i MLB:s satsning på att utveckla basebollen i Europa och genomförs för nionde året i rad i Tirrenia, Italien, 31 juli – 16 augusti. Till lägret tas ett 50-tal av Europas allra bästa spelare i åldern 15-19 år ut av MLB International.

Genom åren har totalt sju svenska spelare deltagit i MLB European Academy. 2012 var tre svenska spelare uttagna; Johan Klarberg, Jakob Syrén och Elvis Hammarstedt. 

Fem uttagningsläger genomförs i Europa:

1 maj kl 15:00 i Haarlem, Nederländerna (Pim Mulier Stadium)

2 maj kl 15:00 i Bologna, Italien (Fortitudo Bologna 1953 Baseball Club)

4 maj kl 15:00 i Barcelona, Spanien (FC Barcelona Baseball Club, Montjüic)

7 maj kl 15:00 i Mainz, Tyskland (Mainz Athletics Baseball Club)

8 maj kl 15:00 i Prag, Tjeckien (Eagles Praha Baseball Club)

 

Uttagningar till tryouts sker genom de nationella förbunden.

 

OM du är 15-19 år och tror dig tillhöra de allra bästa spelarna i Europa i din ålder, skall du anmäla ditt intresse genom din tränare/förening till SBSFs förbundsinstruktör Tony Klarberg, som sedan gör en eventuell rekommendation och återkoppling till MLB International. Observera att varje uttagning har begränsat antal platser, maximerat till 60 spelare, och att det kan dröja innan SBSF får definitivt besked från MLB om vilka spelare som eventuellt blir uttagna att delta på tryouts.

Sista datum för att anmäla sitt intresse att vara med på någon av uttagningarna i Europa är 2 april. Maila till Tony Klarberg på tony.klarberg@baseboll-softboll.se.

I samband med anmälan skall följande uppgifter anges:

 • Klubb
 • Tränare/ledare som anmäler
 • E-post till tränare som anmäler
 • Telefonnummer till tränare som anmäler
 • Namn på spelare
 • Nationalitet
 • Födelsedatum
 • Längd/vikt
 • Slår/kastar (höger/vänster)
 • Positioner på planen
 • Adress, postnummer ort
 • E-post
 • Telefon
 • Landslagserfarenhet
 • Klubbtillhörighet
 • Önskad ort för tryout (se ovan)

 

Tony Klarberg, som har löpande kontakt med MLB International genom samarbetet med SBSFs RIG/Akademi, berättar om kraven från MLB på spelarna i Akademin:

- Det räcker inte med att vara ”talangfull” basebollspelare, utan MLB har väldigt spetsiga krav på de färdigheter som man vill se hos de spelare som deltar.
Fler och fler spelare spås kommer att komma ifrån de nationella Akademierna. Fokus har i viss mån dessutom hamnat på de äldre åldrarna, man vill bland annat se kastarmar som kastar hårdare och i praktiken innebär det äldre spelare och där har vi i Sverige inte särskilt många som håller den nödvändiga nivån jämfört med andra länder i Europa och Afrika, säger Tony Klarberg på Akademin

 

Positivt är dock att Tony Klarberg ser en generell kvalitetshöjning i de yngre ålderskullarna:

- Vi ser fler och fler spelare i de yngre åldrarna, i kadett-åldern, som är väldigt bra skolade rent speltekniskt. Med rätt utveckling och bra coaching med bra träningsmöjligheter på hemmaplan finns säkert möjligheten att fler spelare kan vara aktuella i framtiden, säger Tony.

 

Formatet för MLB:s tryouts är också detsamma som tidigare år, vilket följer de traditionella amerikanska ramarna med löptest (60 yards), ett antal kast från sin position, och sedan en kort slagträning.

- Vi försöker få till en förändring i det format som uttagningarna sker under. Att resa kanske 8-12 timmar för att som positionsspelare springa 60 yards i 14 sekunder totalt, kasta 4-6 kast från SS och sen slå 10 slag för att sen resa lika långt tillbaka, känns inte motiverat, anser Tony Klarberg.

 

Utvecklingen för MLB Academy har varit oerhört positiv för europeisk baseboll. Men med det har även konkurrensen ökat dramatiskt de senaste åren. Sedan starten 2005 har totalt 297 spelare från 30 nationer deltagit på MLB European Academy. 55 av dessa har signerat professionella kontrakt med MLB-organisationer med Alex Liddi (Seattle Mariners, MLB Adacemy 2005) som den första spelaren som har nått hela vägen till Major League Baseball.

- Det kan tyckas hårt att säga att det inte finns tillräckligt med spelare på önskad nivå i Sverige, men det är inte SBSF som ställer kraven. MLB och omvärlden ställer kraven och formar ramarna, sen får vi se till att höja nivån på alla plan. Det positiva är dock att med den träningsmängd och mer matcher för eleverna på RIG i Leksand kommer juniorspelarna utvecklas än mer än tidigare. Sverige fick beröm av talangscouter på Akademiturneringen 2012 i Regensburg att spelarna utvecklats markant sedan 2010, men det gäller att HELA Sverige utvecklas på flera områden och inte bara eleverna på RIG/Akademin, avslutar Tony.

 

2012 hade Sverige med ett rekordstort antal spelare på MLBEA i Tirrenia.
Tre svenska spelare fanns på plats, tidigare har Sverige som mest haft två spelare samtidigt. 2012 fanns Johan Klarberg (Leksand f -93), Jakob Syrén (Leksand f -96) och Elvis Hammarstedt (Stockholm f -96) på plats.

Tidigare deltagare 2005-2011:

 • Oscar Carlstedt, Stockholm (3 gånger)
 • Robin Lausen, Karlskoga (2 gånger)
 • Niklas Melin, Sundbyberg
 • Johan Höglund, Sundsvall

Publicerad: 2013-03-26

Senast uppdaterad: 2013-07-06

Sponsorer

POSTADRESS:

Svenska Baseboll Softboll och Lacrosseförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

KONTAKT:

Tel: +4686996535
E-post: info@sbslf.se