Gå till innehåll
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet

Tre svenska spelare på MLBEA-tryout

Tre svenska basebollungdomar var inbjudna till tryout inför MLB European Academy i augusti, nämligen Jakob Syrén (Leksand), Emil Sahlin-Söderlund (Alby), och Arvid Carlstedt (Stockholm).

Samtliga tre spelare åkte till Haarlem, Nederländerna, för den tryout som genomfördes den 1 maj. 

 

MLB European Academy är navet i MLB:s satsning på att utveckla basebollen i Europa och genomförs för nionde året i rad i Tirrenia, Italien, 31 juli – 16 augusti.
Till lägret tas ett 50-tal av Europas allra bästa spelare i åldern 15-19 år ut av MLB International.
Uttagningen görs genom ett antal tryouts runt om i Europa dit MLB, i visst samråd med förbunden, tar ut max 60 spelare per tryout för att genomföra en traditionell amerikansk tryout.

I generella drag kan man säga att talangscouterna söker spelare som kan tänkas nå MLB inom en snar framtid och lite av lägret MLBEA:s uppgift är att låta de största talangerna få visa upp sig för än fler talangscouter OCH träna/spela under nästan tre veckor.

Talangscouter ska försöka förutsäga en spelares utveckling och värdesätta färdigheter/egenskaper som spelaren har nu, och som spelaren kan tänkas ha om ett par år. En ganska delikat uppgift.

Vi har tagit hjälp av Tony Klarberg på RIG/Akademin för att försöka beskriva spelarna och deras kvaliteter, som gjorde det möjligt för dem att få inbjudan till MLBEA:s tryout.

Emil Sahlin-Söderlund, Alby, född 1995.

- Emil har en egenskap/färdighet som alla talangscouter letar efter, ”speed” (snabbhet). Emil springer fort, väldigt fort för att vara Svensk (om man får säga så). MLB:s test på try-outs för att testa snabbhet springer man 60 yards. En bra tid på 60 yards ska ligga under 7 sekunder. Emil springer på cirka 6,8-6,9 sekunder.

Att kunna springa snabbt  innebär att man t.ex. i defensiven kan täcka mer ”mark” på outfield och infield, vid slagning är det självklart så att en snabb spelare har större chans att komma ut på base.

 

Jakob Syrén, Leksand, född 1996.

- Jakob var redan förra året uttagen att deltaga på try-out och senare även uttagen till MLBEA i Tirrenia. I Jakob ser talang-scouter en lång pitcher (204cm) som skulle kunna kasta riktigt hårt och bra längre fram i sin utveckling.

Med längden får Jakob helt andra vinklar på hur bollen passerar slagmannens strike-zone. Lägg därtill att Jakob slänger runt 80+ (mph) redan som 16-åring och har chanserna till en fin utvecklingskurva.

 

Arvid Carlstedt, Stockholm, född 1997.

- Arvid, precis som Jakob, är en lång pitcher (188cm) som börjar närma sig 80 (mph). Arvids längd tillsammans med hans ”velocity” och unga ålder gör det intressant för talangscouterna att titta mer på Arvid.

 

För Arvid, Jakob och Emils skull hoppas vi på en lyckad try-out och att de har en chans att komma till MLBEA i Tirrenia i augusti för att ta ytterligare ett kliv framåt i sin utveckling.

Publicerad: 2013-05-02

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

POSTADRESS:

Svenska Baseboll Softboll och Lacrosseförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

KONTAKT:

Tel: +4686996535
E-post: info@sbslf.se