Gå till innehåll
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet

Softboll: Inför SM-finalerna

I helgen inleds SM-finalerna i softboll och det blir en repris på de två senaste årens SM-finaler - ett möte mellan regerande mästarna Skövde och Leksand. Vi har tagit en titt på de två deltagande lagen inför SM-finalserien.

Så här spelas SM-finalerna

SM-finalerna spelas i bäst av fem matcher enligt följande:

Lördag 14/9 kl 12:00 Leksand - Skövde, Lugnet (Match 1:5)
Lördag 14/9 kl 14:00 Leksand - Skövde, Lugnet (Match 2:5)

Lördag 21/9 kl 12:00 Skövde - Leksand, Billingehov (Match 3:5)
Lördag 21/9 kl 14:00 Skövde - Leksand, Billingehov (Match 4:5)

Söndag 22/9 kl 12:00 Skövde - Leksand, Billingehov (Match 5:5) 

 

Leksands BSK - ny storhetstid väntar?

Dalkullorna i Leksands BSK hade en storhetstid under andra halvan av 80-talet och första halvan av 90-talet, då man bärgade sju SM-guld på 11 säsonger.

Lagets ankare och ryggrad är landslagskvinnan Karin Hjelm, 30, som är oerhört viktig för laget både som pitcher, slagman och som defensiv spelare då Leksands amerikanska spelare Molly Meyer pitchar. Karins rutin och erfarenhet betyder mycket för Leksands framgångar.

Leksand har ett ungt lag, där stora delar av truppen kom in i seriespelet 2009. Efter att Leksand under flera år haft svårt att få ihop ett lag gjorde man en satsning på yngre spelare, och med tidigare nämnda Molly Meyer och Karin Hjelms ledarskap som grund har spelarna utvecklats oerhört starkt i rätt riktning.

En bidragande orsak är också att flera av spelarna går på Riksidrottsgymnasiet i softboll som är lokaliserat till Leksand.

Som framgår av SVT Dalas reportage inför SM-finalserien Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är dalkullorna oerhört revanschsugna efter att ha förlorat de två senaste årens SM-finalserier.

Om Leksand skulle ta det efterlängtade SM-guldet är frågan om inte en ny storhetstid väntar för dalaklubben på softbollsidan?

 

Skövde BSK - fortfarande hungriga efter SM-guld

Skaraborgs softbollrepresentanter i Skövde Saints har dominerat svensk softboll de senaste sju säsongerna och tagit sju raka SM-guld sedan 2006.

Med ett sådant facit kan det ligga nära till hand att tro att laget börjar bli mätta på framgångar - men så är inte fallet i Skövde, där man redan 2012 genomförde en större generationsväxling i laget och överträffade sina egna förväntningar inför säsongen genom att ta SM-guld efter en säsong där man stapplade in i SM-slutspelet efter en fjärdeplats i serien. 

De nya spelarna, många med handbollsbakgrund, har snabbt kommit in i lagets träningskultur och lärt sig softbolltekniken på kort tid. Där har även deltagandet i Europacuperna hjälpt en hel del för att se vad som krävs för att bli duktig i sporten.

På pitchingsidan är det Maire Shaughnessy som är Skövdes pitcheress i match 1, med Priya Mohlén och Amanda Karlsson som kommer användas i de övriga matcherna. 

 

Jämn SM-finalserie väntar

Mycket talar för att årets SM-finalserie blir jämnare och vassare än på länge:

- Leksand är ett riktigt starkt lag. De har några vassa spelare och det kommer att bli tufft, och roligt. Men vi är bra tränade och alla har bra form. Efter Europacupen i Prag har spelarna sett mycket snabba pitchers och har inte samma respekt längre utan vet att de kan träffa, säger Ann-Sofie Molin till Skövde Nyheter.

 

SBSF hälsar publik och media välkomna till SM-finalerna i softboll med start denna helg i Leksand!

Publicerad: 2013-09-13

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

POSTADRESS:

Svenska Baseboll Softboll och Lacrosseförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

KONTAKT:

Tel: +4686996535
E-post: info@sbslf.se