Gå till innehåll
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet

Baltic Open - vilken softbollfest!

Premiärupplagan av Baltic Open blev en riktig softbollfest i dagarna två! Sverige tog hem NM-pokalerna, det bjöds på fin softboll i ett fantastiskt väder och det blev dessutom nypremiär för herrsoftboll på svensk mark!

Skaraborgs Allehanda: Sverige bärgade NM-titeln i Skövde Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Skövde Nyheter: Dubbla premiärer för Skövde Saints Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Radio Skaraborg: Sverige besegrade Danmark i Baltic Open Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 

Med undantag för några timmar på lördagen bjöd Skövde på ett makalöst sommarväder denna helg och även de matcher när inte spelet värmde särskilt så gjorde solen och värmen sitt för att hålla temperaturen uppe.

 

Sveriges softbollandslag använde helgen framförallt till att träna och starta förberedelserna inför EM 2015, men hann med att spela två landskamper mot Danmark, en med ett juniorbetonat U19-lag, och ett mer seniorbetonat lag.

Dessa matcherna blev även matcher om Nordiskt Mästerskap för seniorer och juniorer, och Sverige tog hem båda pokalerna efter seger med 8-2 i seniorkampen och 16-1 i juniorkampen.

 

Hemmalaget Skövde Saints fick också två nyttiga matcher inför fortsättningen av serien, mot Danmarks juniorer (13-3) och mot Danmarks seniorer (3-5). I den sistnämnda kampen pitchade danska coachen från Nya Zeeland, Kevin Stockford, vilket gjorde att Skövde fick en rejäl utmaning i offensiven. Matchen gick till slut till extra innings där danskorna kunde avgöra matchen.

AllStars, ett lag bestående av spelare från olika softbollklubbar i Sverige, hade en hel del namnkunniga spelare från USA i sin lineup och noterade två relativt enkla vinster på lördagen.

Nypremiär för herrsoftboll i Sverige

Ett roligt inslag var att en "landskamp" i herrsoftboll spelades för första gången sedan 1976 på svensk mark (enligt de uppgifter vi har i dagsläget). Ett lag bestående av spelare från bland annat Skövde, Uppsala, och Jönköping ställde upp mot ett blandlag av danska spelare. Tidigare nämnde Kevin Stockford hade lekstuga i lördagens match som vanns med 16-1, han slog hela tre homeruns på Sverige. I söndagens match ställde han upp som pitcher för bägge lagen och då blev det betydligt jämnare, 6-1 i danskarnas favör.


För ESF:s generalsekreterare Ami Baran, Israel, som även coachade svenska laget, var detta ett viktigt steg för att etablera herrsoftboll som ett alternativ för de manliga spelarna i Sverige:

- Vi hoppas att herrsoftboll kommer kunna vara ett alternativ för de som inte kan satsa fullt ut på baseboll. Planen är mindre, matcherna är kortare, man behöver inte lika många pitchers, och det finns goda möjligheter för svenska lag att kunna åka ut i Europa och spela mot andra lag, säger Ami Baran, ESF.

För arrangerande Skövde Saints gav experimentet med herrsoftboll blodad tand:

- Vi har redan idag sporadiska träningar med nya och gamla seniorer, men kommer fortsättningsvis köra softbollträningar varannan vecka som även är öppna för spelare i omgivande klubbar. Våra killar som deltog denna helgen hade precis hur kul som helst, och förhoppningsvis kan vi redan i höst försöka dra ihop till en mindre turnering igen här i Skövde, säger Kristian Pälviä i arrangörsklubben.

 

Arrangörerna kunde även glädjas åt ett bra arrangemang, bra täckning i media (båda lokaltidningarna och lokalradion fanns på plats under helgen) och fick gott om beröm från deltagande lag. Ami Baran, generalsekreterare i det europiska softbollförbundet, reste ända från Israel för att övervaka Baltic Open och berömde Skövdes arrangemang:

– Om man får en plan till är jag övertygad om att här kommer spelas fler internationella mästerskap och turneringar, sade Baran till Skövde Nyheter.

 

Baltic Open, resultat Damer:

Skövde Saints
- Danmark J
13-3
AllStars
- Danmark A
18-1
AllStars
- Danmark J
  8-5
Sverige A 
- Danmark A
  8-2
Skövde Saints
- Danmark A
  3-5
Sverige J
- Danmark J
16-1

Baltic Open, resultat Herrar:

Team Sweden - Team Denmark 1-14, 1-6

Publicerad: 2014-06-08

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

POSTADRESS:

Svenska Baseboll Softboll och Lacrosseförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

KONTAKT:

Tel: +4686996535
E-post: info@sbslf.se