Gå till innehåll
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet

Hockey + baseboll = sant i Leksand

Under fem veckor i sommar genomförs ett omfattande rekryteringsprojekt för att få ungdomar att börja med baseboll/softboll. Leksand Baseboll och Softbollklubb tillsammans med Leksands IF Hockey gör det möjligt för över 600 ungdomar att testa sporten.

Leksands IF har i 35 år arrangerat en hockeyskola för flickor och pojkar mellan tio och femton år. Ungdomar som kommer från hela landet och några även från andra länder. I år har alla 600 deltagare i hockeyskolan två pass i veckan där de får prova på baseboll.
”Våra arenor ligger bredvid varandra och hockeyskolans rektor Peter Bolin har själv spelat baseboll, så det var inte så svårt att få honom att tända på idén.”, säger LBSK:s ordförande Per Strid.

Under fem veckor får de olika grupperna, indelade i fem olika åldersgrupper, ett pass på måndagen och ytterligare ett på fredagen. LBSK har köpt in utrustning så att varje grupp kan utföra olika träningsmoment. Ledare är Ruby Herrera, softbollagets amerikanska coach/spelare och basebollspelaren Emil Sahlin-Söderlund.
”Ungdomar gillar verkligen det här och många har fått upp ögonen för en sport som de bara hört talas om och kanske bara sett på tv.”, berättar Emil.
”När de väl får prova på märker de att det krävs en hel del för att kunna slå och ta lyror. Sen är det alla regler, men vi gör det så enkelt som möjligt.”, fyller Ruby i, och fortsätter; ”Många är riktigt duktiga och har helt klart potential att snabbt kunna komma igång att träna och spela i en klubb.”

LBSK räknar med att redan till hösten ha lockat till sig så många nya unga spelare att de kan bedriva kontinuerlig träning året runt, då i kombination med andra idrotter. Historiskt har ungdomar i Leksand kombinerat hockey på vintern och baseboll på sommaren. Rekryteringsprojektet stöttas av Idrottslyftet.
”Ungdomar blir idag allt för tidigt specialiserade i en idrott. Vi börjar med det här samarbetet och jag är säker på att det är fullt möjligt att skapa liknande samarbeten mellan Baseboll/Softboll och andra idrotter.”, avslutar Per Strid.

Mycket tack vare basebollen och softbollen rankas Leksand nu som tionde största ”idrottsstad” i Sverige! Så här skriver SVT Sport om Leksand:
"Juryns ledord är prestation efter population och det märks när Leksand för första gången når topp 10. Med endast 15 000 invånare är Leksand den invånarmässigt minsta kommunen i tävlingen och med tanke på det imponerar det att hockeylaget åter etablerat sig i SHL och att man hade ett publiksnitt på 6578 per match. Att damerna tog sig till SM-semifinal och att man är Sveriges ledande ort i baseboll och softboll är också starkt. Leksands OK är dessutom en av landets bästa orienteringsklubbar."

 

Publicerad: 2014-07-09

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

POSTADRESS:

Svenska Baseboll och Softboll Förbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

KONTAKT:

Tel: +4686996535
E-post: info@sbslf.se