Gå till innehåll
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet

Baseboll och softboll på gymnasiet i Skövde

Med start läsåret 2015/16 kommer elever på gymnasiet i Skövde kunna träna baseboll och softboll inom ramen för elevens individuella val. Då startar nämligen LIU Baseboll Softboll i Skövde!

Länkar till nyhetsartiklar om LIU Baseboll Softboll i Skövde:

Skövde Nyheter: Nytt idrottsgymnasium till Skövde Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sveriges Radio Skaraborg: Skövde får baseboll- och softbollgymnasium Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Skaraborgs Allehanda: Ny idrott på schemat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 

Mattias Grimstoft (till vänster), som tillsammans med Kristian Pälviä varit drivande i frågan från Skövde Saints sida, var av naturliga skäl strålande glad efter mötet med gymnasierektorn Peter Hjortmar (mitten) och samordningsansvariga Harri Viinamäki (till höger på bilden ovan).

- Japp, nu är det helt klart att vi blir en del av LIU i Gymnasium Skövde nästa läsår, säger en nöjd Mattias Grimstoft.

 

Målsättningen med satsningen är att möjliggöra att de gymnasielever som spelar baseboll och softboll i Skövde Saints ska kunna få mer idrottsträning på skoltid.
Eleverna på LIU tränar 2,5 timme per vecka på skoltid, varav ett pass fysträning tillsammans med andra LIU-elever från andra idrotter och ett idrottsspecikt pass.

- Upplägget är riktigt bra, spelarna får dels extra individuell träning i baseboll/softboll på skoltid som vi i klubben ansvarar för, och dels en bra upplagd fysträning, tillsammans med andra idrottare från andra sporter, med en oerhört kompetent instruktör i Harri, säger Mattias Grimstoft.

 

Harri Viinamäki, som Mattias nämner, är både samordningsansvarig för LIU/NIU i Skövde, och ansvarig lärare för fysträningen för en del av sporterna. Harri har en bred idrottsutbildning från GIH (Gymnastik- och IdrottsHögskolan), han är fystränare för elithandbollslaget Skövde HF, fysansvarig för svenska orienteringslandslaget och personlig tränare för VM-mästarinnan i orientering, Helena Jansson.

- Det är inget självändamål att vi ska ha alla träningspass själva, utan det är både naturligt och positivt att vi har ett utbyte med de duktiga ledare som redan finns på skolan, säger Mattias.

 

Även om det inte är helt klart hur många elever som kommer söka till LIU Baseboll Softboll i Skövde är Mattias redan bestämd hur träningarna kommer vara upplagda:

- Absolut, mycket fokus på baseboll/softboll. Mycket kastteknik, slagning, och positionsspecifik träning. Målet är att gnugga spelarnas färdigheter så mycket vi bara hinner med, så att de utvecklar sig som spelare och kan spela på en högre nivå i Sverige, säger Mattias Grimstoft.

Klubben är också öppen för att ta emot nya intresserade i äldre åldrar, bland annat sådana som börjar LIU i exempelvis handboll eller fotboll, men som under resans gång tröttnar på den idrotten och som kanske vill byta idrott.

 

Ingen konkurrens mellan LIU i Skövde och RIG i Leksand

Det finns flera stora och avgörande skillnader mellan LIU Baseboll Softboll i Skövde och det Riksidrottsgymnasium i Baseboll/Softboll som SBSF driver i Leksand. RIG är ju ett nationellt program medan LIU är ett mer lokalt/regionalt alternativ.

Bland annat har RIG ett riktat statsbidrag från staten till verksamheten, som bland annat täcker kostnader för de av SBSF anställda instruktörerna på gymnasiet, och eleverna på RIG har en betydligt större träningsmängd eftersom timplanen ser annorlunda ut, vilket gör att verksamheten i Skövde inte på något sätt kan ses som en konkurrent till RIG utan istället ett nyttigt komplement.

– Med den här lösningen blir vi ett bra komplement till RIG-verksamheten och ger fler ungdomar i vårt närområde möjligheten att få träna extra för att bli bättre i sin idrott och på sikt därmed kunna ta ytterligare steg mot nationell elit. Det är ju inte alla ungdomar som kan, eller vill, flytta till Leksand för att fortsätta utveckla sig, säger klubben i ett pressmeddelande.

 

Elever från kommuner inom ramen för samarbetet i Gymnasium Skaraborg kan välja fritt vilken skola de skall gå på och kan därmed välja LIU i Skövde, medan elever från andra kommuner behöver ta kontakt med sin SYV (studie- och yrkesvalsvägledare) som får kolla upp möjligheterna för spelarna att gå på gymnasiet i Skövde. Till skillnad från verksamheten på RIG i Leksand så har  hemkommunen i utgångsläget inte en skyldighet att betala för elevernas skolgång på ett LIU-program i en annan kommun, utan att det får prövas från fall till fall - till skillnad från de elever som antas till RIG Baseboll/Softboll, som inte kan stoppas av hemkommunen.

 

Gymnasium Skövde driver idag LIU inom flera idrotter, bl.a. innebandy, handboll, fotboll, ishockey, orientering, konståkning, slalom, och fler idrotter har intresse för att komma med i systemet. Gymnasium Skövde driver idag även två nationellt certifierade idrottsutbildningar, s.k. NIU, inom både handboll och fotboll.

Läs mer om LIU i Skövde på http://www.gymnasiumskovde.se/vara-utbildningar/Specialidrott/ Länk till annan webbplats.

Publicerad: 2014-10-07

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

POSTADRESS:

Svenska Baseboll och Softboll Förbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

KONTAKT:

Tel: +4686996535
E-post: info@sbslf.se