Gå till innehåll
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet

Succé för SBSF Youth Winter Camp

Det är svårt att beskriva det första försöket med ett nationellt breddläger för U12 som något annat än succé. 49 spelare från nio klubbar deltog i lägret och flera landslagsspelare agerade ledare på ett föredömligt sätt!

Men vi ska börja i rätt ände. Det hela började i samband med Näcken Cup i Stockholm, där fler lag än någonsin deltog i B-ungdomsturneringen för 10-12 åringar.

På plats där och då fanns också landslagsduon Björn och Peter Johannessen som gick runt och gav tips och tricks runt om i dugouts och bredvid planer. Björn lyfte då idén om ett läger med fokus på kastteknik och pitchingteknik med ett antal engagerade ungdomsledare i klubbar - och det gick fort från ord till handling.

En förfrågan till SBSF om man kunde få en garantipott från Idrottslyftet för att kunna hålla nere anmälningskostnaderna blev snabbt positivt besvarad, och inom någon månad från det första samtalet var hall bokad i Smedjebacken och inbjudan skickades ut.


Totalt anmäldes 51 spelare till lägret från nio klubbar. Två av de anmälda tvingades dock lämna återbud och när visselpipan ljöd för första gången i lördags stod 43 killar och sex tjejer på planen, ombytta och färdiga, för att lära sig mer om kastteknikens ädla konst i baseboll.

 

Björn Johannessen hade rekryterat en stabil ledarstab, förutom han själv deltog två landslagsspelare i full landslagsuniform, Oscar Carlstedt och Peter Johannessen.


För att ge lite extra input om softbollpitching assisterade både Priya Mohlén, Skövde, och Helena Liss, Leksand, softbollandslagets förbundskapten Mattias Grimstoft. Undertecknad skötte en hel del av logistiken runt lägret och såg till att det praktiska detaljerna flöt på (lägertröjor skulle delas ut och anmälningsavgifter skulle samlas in) med bra hjälp av Skövdes engagerade föräldrar.

 


Och förutom engagerade klubbledare från klubbar som Alby, Karlskoga, Nyköping, Skövde, Stockholm och Sundbyberg som också hjälpte till på planen, deltog även Tony Klarberg från RIG/Akademin på lördagen och dessutom deltog eleverna Simon Tysk, Oscar Holmberg, Tommy Lindell och Christoffer Granqvist som extra resurser på planen.

Full uppställning från alla delar av SBSFs verksamhet alltså!

 

Under de två dagarna drillades spelarna i bland annat grundläggande kastteknik, uppvärmnings/rörlighetsträning, pitchingteknik, baslöpning, catchingövningar, lite stafetter, och självklart blev det också en hel del tillfällen till spel.

Under matchsituationerna bevisade en hel del av spelarna att man behärskade pitchingens ädla konst. Flera visade upp en imponerande kontroll och slagmännen hade svårt att tajma in slagen. Spel blev det ändå eftersom ledarna införde att alla som inte fick till något slag på pitcharna fick chans att slå på toss.

Flera nya uppvärmnings/agilityövningar introducerades för både spelare och ledare och många fick nog med sig en hel del idéer och tips att ta med sig till övriga spelare på hemmaplan.

Det blev långa dagar i Barken Arena i Smedjebacken - men spelarna klarade av utmaningen att hålla fokus och glädjen på topp under de två dagarna, och till slut avslutades lägret med utdelning av basebollkort, signering av matchbollar och för bilder tillsammans med landslagsspelarna.

 

Som medarrangör var det en ren fröjd att få vara en del av detta historiska första läger. Jag kan inte sluta att hylla de landslagsspelare som fanns på plats som instruktörer och som inspiratörer. Vilka härliga föredömen ni är för dessa ungdomar, Oscar och Peter! Och att döma av bildflödet på Facebook under timmarna efter lägret var jag inte ensam om att tycka att ni alla var fantastiska med barnen. Men jag vill ta detta tillfälle i akt att lyfta en person särskilt, utan vars insats lägret inte hade blivit den succé som det blev.


Björn Johannessen gjorde ett fantastiskt jobb som huvudledare för ungdomarna i den här åldern. Med humor, värme, kunskap, integritet, och med ett naturligt ledarskap var han en stor inspiratör för både deltagare, ledare och föräldrar - och en sann ambassadör för det bästa som svensk baseboll står för.

Han lärde inte bara ut kastteknik utan även hur man för sig på och bredvid en basebollplan. Etik, moral, stil, klass, kepsen framåt, och tröjan innanför bältet.

Ett stort tack för din insats, Björn, det ska få bli en ära att få fortsätta jobba med den här lägerverksamheten om vi kan behålla den här "lineupen".

Vi kommer säkerligen få anledning att återkomma om en fortsättning på det här lägerkonceptet under senvintern. Först kommer vi göra en ordentlig utvärdering av lägret och se hur vi kan göra det ännu bättre - sedan återkommer vi med mer information om kommande arrangemang.

Avslutningsvis kan vi inte undvika att dela med oss av en skön anekdot från helgen. Björn gick igenom vilka muskelgrupper som är viktiga för en basebollspelare, när man slår, kastar och catchar. Han ställde frågan till gruppen om vilken muskel som var viktigast för en basebollspelare (och rätt svar enligt mallen var "rumpan").

Men en härlig lirare i gänget svarade: "Hjärtat".

Och mer rätt än så kan det ju inte bli :-)


Publicerad: 2014-12-02

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

POSTADRESS:

Svenska Baseboll Softboll och Lacrosseförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

KONTAKT:

Tel: +4686996535
E-post: info@sbslf.se